NORGE — FINLAND KL. 20.15:

OSTRAVA: Da Ole Kristian Tollefsen sendte USAs Steve Moses i vantet til et øredøvende brak, jublet hele CEZ Arena på lørdagskvelden.

Følg kampen her!

I veldig mange ligaer ville en relativt brutal takling som denne, fort ha utartet til en masseslåsskamp. Det gjorde ikke det. Trolig fordi mannen som taklet heter Tollefsen. 31-åringen har gjennom et langt hockeyliv sørget for at han har et rykte. Han er en spiller som mange tenker seg to ganger om før de tar igjen.

– Tåler mye, tar mye

"Respect" står det på ryggen til de norske spillernes treningsdrakter. Og er det noe som veldig mange har for Ole Kristian Tollefsen, så er det nettopp det: Respekt.

— Det er nok mange som kunne tenke seg å mose Tollefsen, men han er ikke lett å mose. Han er en tøff spiller som tåler mye og tar mye, sier lagkamerat Anders Bastiansen.

Bastiansen har spilt sammen med Tollefsen på landslaget i 10 år og de var også lagkamerater i perioden hvor de begge spilte i svenske Färjestad.

— De er kanskje ikke redde meg. Men noen av spillerne vet nok hva jeg står for, sier Tollefsen når vi spør ham om motspillerne frykter ham.

Her ber Ole-Kristian Tollefsen Russlands stjernespiller Ilya Kovalchuk om å jekke seg ned. Foto: REUTERS/Laszlo Balogh

Kontroversiell spiller

Den fryktløse mannen som måler 188 centimeter uten skøyter har alltid hatt en spillestil som har ført til mange utvisninger og skader. Han er en mann som medspillerne gjerne har med ut i iskrigen. Han er også Norges kaptein.

Kontroversene har vært mange. Sist sesong ble han anmeldt for drapstrusler av en dommer. Han vant til slutt frem i retten og ble frikjent for truslene. Han ble også utestengt i seks kamper for å ha taklet en spiller som ikke hadde pucken fra blindsiden.

Han kan også svare for seg. Etter at han og Modo-spilleren Donald Brasher havnet i en aldri så liten disputt, mente nordmannen at Brasher var noe puslete.

— Han veier 100 kilo og faller som en flue, kommenterte han på direktesendt TV etter kampen.

Har støtte fra laget

- Er det slik at du kan kjøre et tøft løp fordi du vet at når motstanderen oppdager hvem de har med å gjøre, så tør de ikke reagere?

— Det er ikke akkurat sånn jeg ser på det selv. Jeg vet at jeg kan gjøre en del ting fordi jeg kan stå opp for det og jeg kan spille fysisk tøft. Jeg lar meg ikke pirke på nesen av noen.

- Synes du at det blir litt mange unødvendige utvisninger?

— Jeg føler ikke at jeg har tatt noen unødvendige utsvinger her i VM. Det er måten jeg spiller på og det tilhører mitt spill. Det vet også gutta på laget. Hvis jeg setter en takling og kanskje pådrar meg en tominutter, så vet jeg at jeg har støtte og oppbakkingen fra hele laget. Jeg takler jo ikke for egen del.

- Er det deilig å høre publikums jubel etter en sugende takling av motstander mot vantet.

— Ja det er gøy. Det er adrenalin. Det er sånn hockey skal være, sier Tollefsen og smiler.

Ole-Kristian Tollefsen sloss med Viktor Tikhonov (t.h.) under kampen mot Russland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Frykter ikke skader

Ole Kristian Tollefsen har en lang karrière bak seg og hadde tre sesonger i NHL med Columbus Blue Jackets og en sesong i Philadelphia Flyers. Det gikk ikke lang tid før han også i den amerikansk/canadiske ligaen hadde et rykte på seg for å være en av hardeste. Men han var også plaget med skader i denne perioden.

— Det er noe som hører med og jeg kan ikke endre spillestil for å unngå skader. Det er slik jeg spiller og så hender det jo at man pådrar seg noen skader.

I VM har kapteinen til nå, stort sett, unngått både skader og mange utvisninger. Litt blir det av begge deler, men ikke slik at det har hatt avgjørende betydning.