• ER DU ENIG I KÅRINGEN? GI DIN STEMME OG SETT OPP DIN TOPP-LISTE!

BEOGRAD (Ap.no): – Det var veldig, veldig hyggelig, sier Tonje når vi overbringer henne nyheten. En rundspørring i håndballmiljøet samt Aftenpostens egne vurderinger brakte Larsen til topps på pallen – der hun har vært 43 ganger før!

Medregnet landslagstriumfer (fem gull), gull med Larvik i serie og cup og én EHF-cupseier med Viborg har Larvik-strategen tatt 43 titler! Det er verdensrekord.

— Selv om en kommet opp i årene, setter en pris på en sånn utmerkelse som å bli kåret til tidenes beste. Men jeg har hatt mange gode trenere, og jeg har spilt sammen med veldig mange gode spillere, legger den sedvanlig beskjedne Tonje raskt til.

Tre-fire nye titler

— Heidi Sundal og Cathrine Svendsen (Roll Matthiesen) var forbilder for meg da jeg kom på landslaget. Og det har vært motiverende hele tiden å spille på gode lag, sier Larsen, som også denne sesongen kommer til å vinne tre-fire titler. LHK vinner serien og er storfavoritter også i cupfinalen mot Stabæk i romjulen og til å vinne sluttspillet utpå vårparten.

— Jeg håper det blir fire. Det hadde vært stort å vinne Mesterligaen igjen, sier 37-åringen, som ville ha vunnet enda mer om ikke jumpers kne hadde satt henne utenfor noen år.

- Du kunne vel vært med i EM i Serbia i disse dager om du hadde vært skadefri?

— Jeg tenker ikke sånn. Kneet er ikke helt bra, men det kribler hos meg når jentene spiller bra – og så blir jeg litt frustrert når det kladder.

Snart bedre

Etter den siste kneskaden tror Tonje at hun startet litt for tidlig.

— Sånn sett passer det bra at EM gir meg en liten pause. Jeg skal ha med meg cupfinalen i romjulen, og så regner jeg med at jeg kommer sterkere i januar.

- Og i VM neste år er du tilbake?

— Nå tenker jeg bare på å bli bra – ikke på landslaget. Jeg har hatt min tid der. Men man skal aldri si aldri, sier Tonje Larsen og ler. Dronningen, som hun kalles av de andre jentene, debuterte på landslaget i 1992 og spilte sin 264. og foreløpig siste da Norge slo Sverige i forrige EM-finale i 2010. * ER DU ENIG I KÅRINGEN? GI DIN STEMME OG SETT OPP DIN TOPP-LISTE!

OL-seieren gjevest

Tonje har vært med å vinne 11 medaljer for Norge, hvorav fem gull.

— Alle gullene har vært veldig kule å være med på, men jeg setter OL-gullet i 2008 høyest. Champions League-seieren med Larvik var også stor. Det er jo klubben jeg har spilt for nesten hele livet, oppsummerer læreren på Wang Toppidrett i Tønsberg. Der har hun i øyeblikket vikariat for Kari Mette Johansen. Når det utløper, skal hun være fast på deltid tre ganger i uken.

Håndballen skal fortsatt ha førsteprioritet for førstedamen.

TOPP 10:

Dette er Norges ti beste håndballjenter gjennom tidene slik Aftenposten har vurdert det:

1. Tonje Larsen (37)

Verdens mestvinnende håndballspiller! Har på klubb- og landslag tatt tilsammen 43 titler! Har 11 medaljer for Norge, hvorav fem gull. Det kunne vært enda mer, men mistet fem mesterskap på grunn av skader. Tituleres bare som dronningen av de andre jentene. Begynte med håndball som seksåring, men la opp fordi hun ikke skjønte bæret. Kom tilbake to år senere og har siden skjønt det meste. 19 år fra landslagsdebut til foreløpig slutt. Fenomenal i forsvar, blikk for innspill og knallhardt skudd. Komplett!

2. Gro Hammerseng (32)

Ledertype av de helt sjeldne. Stor både i forsvar og angrep. Har fått priser i mange av mesterskapene hun har spilt, blant andre den gjeveste av dem alle, MVP (most valuable player) i EM både i 2004 og 2006. Kåret til beste playmaker i VM 2007 og ble i 2008 kåret til verdens beste spiller.

Tilbrakte syv av sine beste år i Ikast i Danmark, før hun kom til Larvik i 2010. Kommer til EM-byen Serbia i dag sammen med Mio, som hun er foreldre til sammen med Anja Edin. Foreløpig(?) pause fra landslaget.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STOR: Gro Hammerseng har avgjort en rekke viktige kamper for Norge.

3. Cecilie Leganger (37)

Kom fra det store intet og ble som 18-åring kåret til VMs beste spiller da Norge tok bronse på hjemmebane i 1993. Debuterte på landslaget bare ti måneder tidligere. La plutselig opp som 20-åring. Kom tilbake ett år etter og gjeninntok kjapt posisjonen som verdens beste målvakt.

Ble sett på som selve «trollet» blant alle motstandere. Viser innimellom for Larvik at hun fortsatt er monsterkeeperen. Ga seg på landslaget allerede i 2004. Fem ganger kåret til beste keeper i mesterskap. Tre Mesterliga-titler.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VERDENS BESTE: Cecilie Leganger er en rekke ganger blitt kåret til verdens beste håndballkeeper.

4. Katrine Lunde (32)

Puster Cecilie Leganger i nakken i jakten på tittelen som verdens beste keeper gjennom tidene. Mats Olsson mener hun allerede er foran, men presiserer at han som landslagstrener er subjektiv. Har to OL-gull, fire EM-gull og ett VM-gull og har vunnet mer enn Leganger på landslaget, men har «bare» to Mesterliga-titler.

Kåret til beste keeper i tre mesterskap, blant annet OL 2008. Snytt for den i Brasil-VM i fjor. Hadde liten down i London-OL av personlige årsaker, men leder an som EMs beste keeper i Serbia.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MARERITT: Om Katrine Lunde er i toppslag, kan hun være en håpløs utfordring for enhver håndballspiller.

5. Heidi Sundal (50)

Var med på det norske gjennombruddet med VM-bronse i 1986. Tok ny VM-bronse på hjemmebane i 1993 da hun også ble kåret til beste strekspiller. OL-sølv i 1988 og 1992. Gikk fra å være back i verdensklasse til å bli det samme som strekspiller.

Ja, i en periode den aller beste. Scoret 727 mål på 268 landskamper. Bare Susann Goksør Bjerkrheim har flere. Viste med sin holdning på banen at det ikke var grunn til å ha respekt for noen som helst. Var trofast mot Nordstrand som klubbspiller.

(artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ STREKEN: Heidi Sundal i aksjon for Norge under VM i 1993.

6. Kjersti Grini (41)

Debuterte på landslaget under Sven-Tore Jacobsen allerede som 16-åring, men ble kastet ut igjen. Kom tilbake som 18-åring — og ble der i tilsammen 201 kamper. Scoret 1003 mål, hvilket står som suveren rekord. Avgjorde finalen på Lillehammer i 1999 da Norge tok VM-gull etter fire ekstraomganger mot Frankrike.

Kanskje den fremste skytteren Norge noen gang har hatt. Ikke like opptatt av å spille forsvar. Hadde alltid sine egne meninger og var et yndet intervjuobjekt for pressen. Spiller fortsatt, men nå poker.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SKUDDSTERK: Kjersti Grini var en sentral brikke i den norske håndballoppturen på 90-tallet.

7. Trine Haltvik (47)

Mange har vært på landslaget med stor spenst og teknisk repertoar, men få med større innsats. Håndballens svar på Margaret Thatcher — jernkvinnen. Ga seg aldri - og har ikke gitt seg ennå.

Bare forsterker comeback-rekorden, og spilte eliteseriekamp sammen med datteren Kathinka som 46-åring! Ble kjent for stegskuddet i norsk kvinnehåndball. Har 832 landslagsmål på 240 landskamper. Kåret til verdens beste i 1998. Tre ganger toppscorer i eliteserien. Den håndballfrelste trener nå jentelandslaget.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GIR HUN SEG ALDRI: Eliteseriespill som 46-åring? Ikke noe problem, mener Trine Haltvik.

8. Karoline Dyhre Breivang (32)

Gjør ofte de jobbene som ikke synes så godt på banen. Flink til å sette opp de andre spillerne i gode posisjoner. Får ofte stjernespillerne imot seg i forsvar (motstanderens venstreback).

Kunne hatt rekorden i antall landskamper om ikke skader i perioden 2001-2003 hadde satt henne utenfor, blant annet ødelagt korsbånd. Har nå tredje flest kamper etter Susann Goksør Bjerkrheim og Heidi Sundal. Kåret til årets lagspiller i Idrettsgallaen i år.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GULLSAMLER: Karoline Dyhre Breivang, slik vi er blitt vant til å se henne.

9. Linn-Kristin Riegelhuth Koren (28)

Evighetsmaskinen på den norske høyresiden som løper og løper. Og løper fortere enn alle andre. Ustoppelig på kontringer. Har også fått et godt kantskudd etter som det er blitt mer spill som høyreving enn høyreback.

Har i likhet med Heidi Løke også notert 221 mål på 22 kamper i eliteserien, 10 i snitt pr. kamp! Har siden gullrushet startet i 2004 tatt syv gull, ett sølv og en bronse på ni forsøk. Kåret til verdens beste håndballspiller i 2008. Ni mål på ti skudd i OL-finalen i Beijing.

(artikkelen fortsetter under bildet)

JUBLENDE: Linn-Kristin Riegelhuth Koren har en karakteristisk målfeiring.

10. Heidi Løke (30)

Har på kort tid opparbeidet seg et rykte som verdens beste strekspiller. Fikk ikke sin landslagsdebut før hun var 24 år, og var 26 da hun tok sin første tittel, i EM i Makedonia. Har herjet både på klubb og landslag etter at hun slo gjennom.

Ble i fjor kåret til verdens beste håndballspiller. Dominerte fullstendig i den norske eliteserien før hun gikk til Györ. Var «verst» i sin siste sesong for Larvik i 2010/11 da hun på 22 kamper scoret 221 mål.

GIR OG TAR JULING: Få håndballspillere har det røffere på jobben enn Heidi Løke. Noe strekspilleren stortrives med.

ER DU ENIG I KÅRINGEN? GI DIN STEMME OG SETT OPP DIN TOPP-LISTE!