STAVANGER (Aftenbladet): Det er nå snaut to måneder siden nordmannen pådro seg en alvorlig hodeskade da han fikk en puck i hodet da New York Rangers avanserte til kvartfinale i Stanley Cup. Etter smellen 24. april har han ikke kunnet spille kamper, og uten nordmannen tapte Rangers semifinaleduellen mot Tampa Bay Lightning.

Det var stille rundt nordmannen i over én måned, og det var få som egentlig visste hvor alvorlig skaden til 27-åringen var. «Zucca» lå på sykehus i tre dager, og i en periode mistet han evnen til å snakke som følge av hodeskaden.

På pressekonferansen i anledning Zuccarello All Star Game som spilles i DNB arena fredag snakket den norske hockeystjernen om hvordan veien tilbake til isen har vært.

Mads Zuccarello holdt pressekonferanse i Stavanger i anledning veldedighetskampen han arrangerer fredag. Foto: Jonas Harr Friestad

– Jeg er vel så bra som jeg kan bli. Når det gjelder snakkingen er ikke den helt hundre. Det er noen bokstaver og ord innimellom jeg ikke klarer, og som jeg ikke kommer til å klare. Men det fungerer bra det altså, sa Zuccarello.Mats Zuccarello hadde med seg New York Rangers-kameratene Carl Hagelin, Chris Kreider, Derick Brassard og Kevin Hayes til torsdagens pressekonferanse i Stavanger.

Fikk tårer i øyene

Sammen med Carl Hagelin besøkte Derick Brassard Mats Zuccarello på sykehuset allerede morgenen etter at han pådro seg den alvorlig hodeskaden.

— Det var en veldig skremmende og ekkel opplevelse, det verste jeg har sett av en hockeyskade. Han kunne knapt prate og ikke bevege seg, men legene fortalte tidlig at det kom til å gå bra etter hvert, sier Rangers-profilen.

Også Hagelin er glad for å se lagkameraten på beina igjen.

— Jeg var på sykehuset sammen med Derick Brassard dagen etter at Mats ble skadet. Det var en veldig tøff opplevelse. Han kunne ikke si så mye. Han kunne faktisk knapt prate i det hele tatt, sier svenske Carl Hagelin til Aftenbladet.

Han er én av nordmannens beste venner i New York Rangers og han forteller at Zuccarellos hodeskade gikk hardt innpå ham.

— Vi fikk tårer i øynene, og måtte gå ut av rommet. Det påvirket oss veldig. Mats er én av mine beste venner, og det var vanskelig å se hvor vondt han hadde det og hvor frustrert han var over ikke å kunne få ut ordene, sier Hagelin, som aldri har opplevd noe lignende som hockeyspiller.

— Det er helt klart det verste jeg har sett av hockeyskader. Når det er snakk om hjernen vet man jo aldri helt om man kommer til å bli bra, og vi var ganske engstelige. En skade i et kne eller en skulder er ikke det samme i det hele tatt. Her var det jo noe langt verre. Heldigvis var legene på sykehuset ganske direkte da vi kom dit. De sa at det kom til å være tøft de første dagene, men at det ville bli bedre etter hvert, sier 26-åringen.

Tilbake på isen

Onsdag var det solgt over 3500 billetter til Zuccarello All Star Game. Det betyr at billettsalget allerede to dager før fredagens veldedighetsarrangement var høyere enn det endelige tilskuertallet i fjor. Kampen blir Zuccarellos første møte med isen på lang tid.

– Nå har jeg ikke rørt meg så mye på åtte uker, men kan spille i morgen. Det skal bli ålreit å svette litt, sa 27-åringen på pressekonferansen.

I fjor ble det samlet inn omtrent 1,3 millioner kroner til Right to Play i forbindelse med showkampene i DNB Arena og den påfølgende auksjonsmiddagen. Den gangen møtte 3465 tilskuere opp for å se de stjernespekkede oppgjørene, selv om de neppe kan karakteriseres som hockeymatcher av sportslig interessant karakter.

Ble ønsket god tur

— Jeg håper vi skal klare å samle inn mer penger enn i fjor. Det er ikke alle som er så privilegerte som oss og har lek og moro som en del av oppveksten og hverdagen. Som barn burde det være en selvfølge, men det er det ikke. Verden er urettferdig, og det føles godt å kunne bidra til noe som jeg brenner veldig for, sier 27-åringen, som selv reiser til Tanzania i august for å se hva pengene fra Zuccarello All Star Game går til.

— Jeg gleder meg veldig og er spent. Rangers-ledelsen synes det er veldig fint og kult at jeg gjør dette, og ønsket meg god tur da jeg fortalte at jeg skal til Afrika, sier han.

Også New York Rangers-stjernen Brassard er glad for å være i Stavanger. 27-åringen fra Canada gjorde 60 poeng på 80 kamper for klubben i NHL denne sesongen, og leverte imponerende 16 poeng på 19 poeng i Stanley Cup. Nå er han i Norge for første gang.

— Jeg har et veldig godt forhold til Mats. Han er én av mine beste venner, og jeg ville gjerne blir med hit for å støtte ham og Right to Play. Etter at vi ble slått ut av semifinalen i Stanley Cup var vi selvsagt veldig skuffet, og det er godt å komme seg litt bort fra alt når sesongen er over, sier Brassard til Aftenbladet