— Basketball er inne i en bølgedal, både med tanke på interesse og økonomi. Vi skulle gjerne hatt et mer underholdende produkt, men vi må bare bygge suksess på sikt, sier Gimle-trener Audun Eskeland.

I helgen kastet Basket-Norge i gang årets sesong under åpningshelgen i Haukelandshallen, deriblant Gimle som i år stiller med et svært ungt og lokalt lag.

Utfordrende rekruttering

Laget – som har en snittalder på rett under 22 år – vant lørdag 83–70 mot Nidaros Jets, etter å ha tapt årets første kamp mot Ammerud på fredag.

Rekruttering har lenge vært en utfordring for flere av basketballklubbene i Bergen, men Eskeland håper pilene nå peker oppover både for hans eget lag og resten av norsk basketball.

— Vi har spillere ned mot 16 år og som aldri har spilt på dette nivået, så vi må forvente at vi gjør noen feil. Men vi må ha perspektiv på målsettingen vår og ta ett steg om gangen, sier han.

Også Fyllingen-trener, Marshall Williams, peker på utfordringene med å skaffe gode nok spillere.

— Det finnes mange gode norske spillere, men vi trenger importspillerne til å vise hvordan profesjonell basketball er. Det er tre lag i Bergen, men ikke mange nok gode spillere til alle lagene. Bergen er ikke New York City, sier amerikaneren.

- En stor prosess

Etter årtusenskiftet var norsk basket i vinden som aldri før, og samtlige BLNO-lag hadde flere utlendinger – eller importspillere – på laget.

Williams mener lagene må bli flinkere til å promotere seg selv og sporten.

— Dette er en stor prosess. Alle klubbene må gjøre sitt for å få folk interessert i basket igjen. Vi trenger litt flere tilskuerstøtte, og alle klubbene kan bli flinkere til å promotere seg selv i lokalmiljøet, mener han.

Fyllingen, som har ambisjoner om å kjempe i toppen av serien, gikk lørdag på sitt andre tap på to kamper, da de tapte 84–59 mot en annen toppmotstander, Tromsø Storm.

— Det har vært greit antall tilskuere denne helgen, men vi må få med de unge. Vi blir stadig bedre, men det er fortsatt rom for forbedringer, mener Williams.

Ikke som i glansdagene

I et forsøk på å tiltrekke seg et ung publikum i Haukelandshallen, var det gratis adgang for barn under 13 år og halv pris på alle under 18 år.

— Vi ønsker selvfølgelig å få de unge til å komme, og gjerne dra med seg foreldre. Men vi må begynne med de unge og lage et godt arrangement, så håper vi det skal bidra til å øke interessen, sier styreleder i arrangørklubben Gimle, Kristian Bye.

Det var langt fra tomt i Haukelandshallen lørdag. Omtrent 650 tok turen, i tillegg til over 200 spillere og støtteapparat.

Men Bye legger ikke skjul på at idretten har mer å gå på.

— I dag har tilskuertallet vært som forventet. Det er en god start. Men jeg husker jo å ha vært på kamper på 2000-tallet med over 4000 tilskuere.

Ulriken med supercomeback

Kvinneligaen sto utvilsomt for lørdagens mest spennende oppgjør. Ulriken Eagles lå under med 19 mål til pause, men et comeback i andre halvdel som sørget for overtidsspill mot Akser Aliens.

Der var Ulriken best, og vant til slutt neglebiteren 69–66. — Det er en lang sesong, men det er godt å få den første seieren, sier en smått utmattet Ulriken-trener, Durell Sandford.

Sandbord kunne likevel ønske sesongstarten var om noen uker senere, for laget som er ventet å nå langt i årets sluttspill.

— Jeg kunne ønske vi hadde noen uker til med trening. Det så vi i denne kampen. Vi trenger å organisere oss litt bedre, men det er realistisk for oss å gå for å vinne sluttspillet, mener han.