I mai ble Branns nye lønnsstruktur vedtatt av styret. Ordningen innebærer store omveltninger for en spillergruppe som tradisjonelt har vært blant landets best betalte. Det kommer den ikke til å være i fremtiden. Hovedpunktene i den nye lønnsstrukturen er følgende:

*** Følg BT-sporten på Facebook**

  • Spillerne deles inn i fire kategorier etter kvalitet.

  • Mellom tre og fem spillere gis topplønn. Dette utgjør en grunnlønn på maksimalt 75.000 i måneden, altså 900.000 kroner i årslønn.

  • En ny bonusordning er innført, hvor spillerne får betalt utfra tabellplassering og hvilken kvalitetskategori de tilhører.

  • Ordninger som sign-on-fee eller naturalytelser som fri bil eller bolig avskaffes helt.

Haugen kan havne i Sverige

Spillerne som ble hentet i sommerens overgangsvindu blir alle lønnet etter den nye ordningen. Strukturen medfører at Brann ikke lenger er i nærheten av å være lønnsledende i Norge. Dersom klubben rykker opp, vil 7-8 av de andre eliteserieklubbene ha anledning til å tilby høyere lønninger enn Brann.

— Skal ha disiplin

I dag er mange av Branns spillere på mer lukrative kontrakter enn det som skal tilbys i fremtiden. En ting er at karer som Erik Huseklepp og Vadim Demidov tjener opp mot tre ganger så mye som den nye makslønnen - en annen er at Brann ikke har anledning til å tilby for eksempel Fredrik Haugen en ny kontrakt med betingelser som de han i dag mottar - selv om han plasseres i toppkategorien.

- Kan systemet by på problemer for dere når dere skal forlenge eksisterende avtaler?

— At det kan by på utfordringer, det er nok rett. Det er også meningen. Vi skal ha disiplin i forhold til lønnsstrukturen vår, sier Branns daglige leder, Vibeke Johannesen

- Ingen skal tjene mer enn 900.000 i grunnlønn?

— Jeg kommenterer ikke tallene, svarer lederen.

Forsøkte å kutte i vinter

Bonusordningen som kommer i tillegg til grunnlønnen gir spillerne betalt utfra tabellplassering, ikke antall poeng eller seirer. Det betyr at Brann utbetaler bonus forløpende, fra måned til måned. Dersom tabellplasseringen til slutt avviker fra utgangspunktet (mellom 6. plass og 9. plass), skal lønnen avregnes. Hvis Brann ender på 13. plass på tabellen, skal klubben altså ha tilbakebetalt penger fra spillerne.

- Da selger vi

Johannesen er ikke med på at lønnsstrukturen ødelegger for Branns konkurranseevne eller at den sier noe om lave ambisjoner

— Dette sier at vi har ambisjoner om å skape et fundament som er stabilt over lang tid. Vi rykket ned. Hvor mye penger brukte vi ikke i fjor? Vi rykket ned, for det. Å bruke mest mulig penger gir ikke sportslig suksess. Å bruke pengene riktig gir sportslig suksess.

— Er det ikke sammenheng mellom pris og kvalitet?

— Det kan være vi skal utvikle kvalitet.

— Når kvaliteten utvikles vil jo spillernes markedsverdi øke?

Han merket det etter nedrykket

— Ja, og da selger vi. Da får vi etter hvert en bedre økonomi. Vi skal være en utviklingsorientert klubb som skal ta gullet hjem til slutt, men vi må gjøre det på den rette måten. Det har ikke lyktes med å bruke mange penger, så sammenhengen er jo ikke der.

— Det lyktes jo kjempegodt da dere vant jo gull i 2007?

— Vi tar ikke den veien til målet denne gangen. Og i fjor lyktes vi ikke med det. Og for å presisere det, det er fortsatt gode lønnsbetingelser i Brann.

— Men betingelsene skal være dårligere enn de har vært?

— De trenger ikke bli dårligere, de skal bli mer systematiske og strukturerte.

— Skal ikke lønnsbudsjettet ned?

— Totalt lønnsbudsjett må jo reduseres. Målet er ikke nødvendigvis at budsjettet skal reduseres så voldsomt. Det er ikke for å kutte kostnader. Det skal ligge fleksibilitet, forutsigbarhet og struktur der. Alle får litt jevnere lønn, det skal være forskjell på spillere i kategori 1 og 4, men kanskje ikke så stor forskjell som i dag.