Neymar mot Messi i EM-finalen? Langt fra umulig om UEFA får det som de vil. Neymar mot Messi i EM-finalen? Langt fra umulig om UEFA får det som de vil. Foto: AP

Vil ha Brasil og Argentina i fotball-EM

UEFA-president Michel Platini planlegger å kuppe VM.

Michel Platini har planer om å gjøre om EM til et mini-VM. Foto: Amel Emric, AP

Brasil og Argentina som konkurrenter for Spania, Tyskland, Italia og England i EM? Det er langt fra noen umulighet at det vil skje i 2020, ifølge den engelske avisen Independent.

Avisen hevder søndag å ha kjennskap til at det i kretsen rundt UEFA-president Platini snakkes om muligheten for å invitere inn lag fra andre kontinenter til europamesterskapet. Brasil, Argentina, Japan og Mexico er fire land som trekkes fram som mulige deltakere.

— Planene er på et tidlig stadium, men det er absolutt gjennomførbart. I Sør-Amerika har de gjort det i flere år, så hvorfor kan vi ikke gjøre det i Europa? , er en kilde i UEFA sitert på av avisen.

Med det viser han til at USA, Mexico og Costa Rica er blant gjengangerne i Copa America, selv om de tilhører Mellom- og Nord-Amerika.

Vil redusere makten

Avisen mener også at Platinis planer er et nytt bevis på konflikten mellom ham og FIFA-president Sepp Blatter. Noe av konflikten bunner i at FIFA ønsker å redusere europeisk fotballs makt i det internasjonale fotballforbundet.

— Mange i FIFA snakker om å kutte ned på antall lag fra Europa i VM og på antall medlemmer i eksekutivkomiteen, sier den samme kilden til Independent.

I dag har Europa 13 av 32 lag i VM, samt 8 av 24 eksekutivmedlemmer.

De påståtte planene må også sees i lys av den pågående debatten rundt VM i Qatar i 2022. Fortsatt er det ikke tatt en avgjørelse på om mesterskapet skal flyttes til vinteren eller ei, noe som har skapt mye frustrasjon blant annet i UEFA. Ringvirkningene av å flytte mesterskapet vil være store for europeisk fotball.

EM i 2020 vil bestå av 24 lag. Det vil også bli første gang mesterskapet ikke avholdes i ett eller to land. Isteden skal det spilles kamper i 13 byer over hele Europa.