Når AaFK-spillerne i dag starter oppkjøringen, kommer de til å merke at de har en tøff treningsvinter foran seg.

Harald Aabrekk var krystallklar på pressekonferansen da han ble ansatt. AaFK-spillerne skulle trene mer enn de noen gang har gjort. 58-åringen snakket også om å kopiere deler av Bayern Münchens spill, så det er liten tvil om at han la listen høyt.

– Jeg tror det er fornuftig å ha to mål. Et som man kan strekke seg etter og et mer realistisk, så da følte jeg det var bedre å bruke det man strekker seg etter. Vi skal være gjennombruddsorienterte og være mer på motstanderens banehalvdel. Det er helt klart en målsetting, for publikum vil gispe når vi har store sjanser eller ballen går i mål.

Under Jan Jönsson irriterte publikum seg flere ganger over at ballen gikk fram og tilbake mellom forsvarsspillerne for lenge før angrepet kom. Det vil AaFK-treneren ha minst mulig av.

Skal være godt trent

– Det er en generasjon trenere der dette har blitt viktig. Men jeg tror at hvis vi skal få med oss publikum, så må de se at vi angriper. Vi må ha fulle tribuner og det får vi når vi vinner kamper. Det er trasig å ha lite folk på tribunene, så vi må kommunisere med publikum og gi dem det de vil ha, sier han.

Aabrekk er klar på at det kreves at spillerne er godt trent med den spillestilen AaFK skal ha nå framover.

– Vi dobler treningsmengdene. Når vi begynner med kamper, så har vi elleve økter inkludert kamp, sier han.

– Er inntrykket ditt at spillerne ikke har vært godt nok trent?

– Det har ikke noe med AaFK å gjøre. Men hvis du skal utvikle ting, må du trene mye. Hvis man driver med kjøp og salg, kan du trene mindre. Hvis du har en spiller som ikke er god nok, kan du bare hentet inn en annen. Slik situasjonen og økonomien er nå, må vi få verdiskapning gjennom utvikling. Vi har dreid fokuset mot yngre spillere som det er en billigere inngangsbildet på å utvikle, sier 58-åringen og legger til.

Skal ikke trener som 30-åringer

– Når vi skal endre den kursen, kan vi ikke trene som en 30-åring lenger og drive med mange kjøp og salg. Det har ikke noe med AaFK å gjøre, men noe med min innstilling å gjøre. Men det kreves at vi passer godt på og ikke går rett ut i spagaten.

Aabrekk mener den fysiske treningen for fotballspillere har endret seg veldig de siste tiårene.

– Fra å være en forlengelse av kondisjonsidrettene, har det gått over til å bli mer snakk om antall repetitive sprinter.

AaFK skal ha to treninger daglig, der den ene er fotballtrening og den andre individtrening.

– Mye av treningen med lavintensitet legger vi i de individøktene, slik at den totale belastningen ikke skal bli større. Vi skal kunne drive langt mer lavintensitetstrening, som også er med på å stabilisere formen og få repetisjoner på basisferdigheter.

Aabrekk er godt fornøyd med spillerstallen, men mener det er en liten ubalanse med for mange spillere sentralt på midtbanen i forhold til kantspillere.

– Vi må se på balansen der og vurdere om noen eventuelt skal lånes ut, sier AaFK-treneren.

Utlån

Klubben har ti utlendinger i spillerstallen, noe som betyr at en av dem må ut.

– Det er fortsatt tre måneder igjen før overgangsvinduet stenger. Mye kan skje fram til den tid, men det handler om konkurranse hele vegen. Det kan bli aktuelt med et utlån fram til sommeren, og det er det mange som har hatt suksess med tidligere.

AaFK var i utgangspunktet på jakt etter en ny midtstopper fra Norge i fjor høst, men endte opp med finske Tero Mäntylä.

– Vi jobbet lenge med Tero. Å få en så ung spiller med den erfaringen han har «gratis», er helt fantastisk. Jeg er ikke i tvil om at det var en god avgjørelse.