Ole Selnæs ble tatt ut på A-landslaget for første gang. Det likte han:

ULLEVAAL STADION: Per-Mathias Høgmo utvalgte sliter med å få ballen i mål. I Norges to kamper i juni hadde Norge 14 målsjanser ifølge trener Høgmo. De scoret ikke ett eneste mål. Nå har han hentet inne en gjeng med helt nye spillere til å fylle de offensive rollene.

Opptur som gleder

Norsk fotball har hatt en opptur i det siste. Norske klubber har markert seg bedre i Europa enn på mange år og i den hjemlige serien har Rosenborg spilt festfotball. Dette er positive fotballvibrasjoner som Per-Mathias Høgmo gjerne vil ta med seg inn i den viktige kvalfiseringshøsten for norsk landslagsfotball.

Per-Mathias Høgmo tok ut en tropp til de to viktige kvalikkampene som gjør at han kan komponere en helt ny angrepsrekke. Foto: Cornelius Poppe - NTB Scanpix

— Det er veldig artig at jobben som gjøres i klubbene begynner å bære frukter. Det er jobbing over lang tid som gir uttelling. Vi håper at de spillerne som kommer til oss nå tar med seg målscorerkompetansen de har vist i klubbene, sier 55-åringen som leder Norges landslag.

Nøkkelkampen mot Bulgaria

Han innrømmer at kampen mot Bulgaria borte 3. september er nøkkelen til suksess.

— Med seier er vi fortsatt inne i kampen om en annenplass i gruppen og direkte kvalifisering. Da blir kampen mot Kroatia tre dager senere på Ullevaal et skikkelig oppgjør med spenning. Med uavgjort er det fortsatt gode muligheter til å ta tredjeplassen i gruppen og komme seg til playoff.

De to første i alle gruppene går direkte til EM i Frankrike neste sommer. Den beste treeren er direkte kvalifisert, mens de åtte andre treerne må ut i playoff med kamp hjemme og borte. Lagene her vil bli seedet slik at de fire beste treerne spiller mot de fire dårligste.

Per-Mathias Høgmo er realist og innser at det er tredjeplassen som ligger nærmest. Men annenplassen har han ikke gitt opp. I hvert fall ikke før eventuelt etter Bulgaria-kampen.

Den nye venstrebacken

Han presenterte sin tropp til kampene mot Bulgaria (borte 3. september) og Kroatia (hjemme 6. september) tirsdag ettermiddag.

Den store overraskelsen var IFK Göteborgs venstreback Haitam Aleesami. Gutten fra Holmlia med en fortid i Skeid og Fredrikstad får sjansen.

— Han har vokst gjennom hele sesongen, og det har vært gøy å se. Vi har jo ikke akkurat hatt flust med venstrebacker med god venstrefot. Han er en av dem som har meldt seg på.

- Så da slipper Tom Høgli å spille venstreback?

— Nei, det sier jeg ikke her nå. Men det er viktig at vi får inn den type kompetanse i troppen.

En annen spiller som kan få sin debut mot Bulgaria er Rosenborgs Ole Selnæs. Høgmo kan ikke få fullrost innsatsen til 21-åringen.

— Han er en av arkitektene bak suksessen til Rosenborg denne sesongen. Han er god offensiv, finner plass både i mellomrom og bakrom, setter i gang kontringer og tar nye steg defensivt. Jeg har fulgt ham tett over lang tid, og det er artig å se utviklingen, sier Høgmo om den unge RBK-spilleren.

Angrepsendringer

Men det er angrepsspillet Høgmo har hatt mest problemer med. Her blir det trolig total forandring når man sammenligner med dem som hadde offensivt ansvar i fjor høst. Da var det Tarik Elyounoussi, Mats Møller Dæhli og Håvard Nielsen som skulle stå for den offensive kraften. Han har tatt ut Jo Inge Berget, og vi spurte om det var for å skremme Bulgaria han var med i troppen.

— Jeg vet ikke om du tenker på fandenivoldskheten i spillet, eller skjegget. Men begge deler kan jo skremme bulgarerne. Han har vært stabilt god over en periode. Jobber hardt, og han scorer mål, skryter Høgmo.

- Kan du tenke deg å spille med både Berget og Diomande samtidig på det norske laget?

— Jo Inge har spilt mye venstrekant, han har hatt tierrollen og han har spilt på høyrekant. Altså, han er anvendelig. Diomande ser jeg først og fremst som en spiss. Der er han veldig aktuell. Jeg synes han levere stabilt bra på et høyt nivå, sier Høgmo.

Det er ikke usannsynlig at Norge kommer med en slags 4-3-3/4-5-1 formasjon til kampen mot Bulgaria. Det er i hvert fall ikke snakk om å spille defensivt ifølge Høgmo.

En offensiv rekke på topp med Jo Inge Berget på venstrekant, Adama Diomande eller Alexander Søderlund som spiss og Pål André Helland på høyrekant er ikke utenkelig.

Det er også mange kjente navn i den norske troppen, men en var det mange som ikke visste hvem var: