FORSTÅR BUINGEN: Toppfotballsjef Nils Johan Semb, her sammen med Magnus Wolff Eikrem. Foto: ARKIV
FORSTÅR BUINGEN: Fotballkommentator Arne Scheie. Foto: ARKIV

Natt til mandag var det spanske fotballandslaget — med syv Barcelona-spillere i førsteelleveren - i aksjon mot Uruguay i Confederations Cup (prøve-VM) i Brasil.

Spania vant kampen 2-1, etter å ha ledet 2-0 i første omgang. I andre omgang ble spanjolenes tilfredshet med å lede kampen for mye for store deler av publikum, som buet ut de spanske pasningsekspertene, skriver Aftonbladet.

Det kan toppfotballsjef Nils Johan Semb forstå.

— Det blir jo kjedelig når det bare blir balltrilling. Folk vil se situasjoner foran mål, sier Semb.

Parallellene er tydelige mellom de spanske EM-vinnerne i fjor, det spanske U21-landslaget i semifinalen mot Norge, og det spanske A-landslaget mot Uruguay natt til mandag. Så lenge de trenger scoring, spiller de med god intensitet i pasningsspillet og skaper attraktiv fotball. Men når lagene leder kampene, er mye av intensiteten borte, og pasningsspillet får mest en defensiv verdi.

- Det har nok også av og til sammenheng med at de blir slitne. Men det er klart at pasningsspill på egen halvdel har en defensiv verdi i den forstand at motstanderne sliter med å få tak i ballen. Det kan fungere som et virkemiddel for å trøtte ut motstanderne, også mentalt, slik at de kan bli utålmodige og gjøre feil, sier toppfotballsjefen.

- Hva er attraktiv fotball?

— For meg handler det om å kunne kombinere godt pasningsspill med sjanseskapende spill. Godt pasningsspill har ingen offensiv verdi i seg selv, det er jo bare et virkemiddel for å skape målsjanser, sier Semb.

Arne Scheie har mange års erfaring som fotballkommentator. Heller ikke han lar seg begeistre av pasningsspill alene.

- Jeg har sagt det mange ganger: Er det så fint å se på pasningsspill på egen halvdel? Det er viktigere å skape målsjanser enn å vinne posession-statistikken. Min mening er at publikum heller vil ha mål og sjanser enn pasningsspill, sier Scheie.

Redaktør og blogger i Aftenposten, Ola Bernhus, har mang en gang publisert sin elsk for pasningssikkerheten Barcelona og Spania står for - så lenge intensiteten bevares.

- Det er ikke slik at Barcelona har vunnet så mye som de har bare på grunn av pasningsspill. De har flere spillere på gjennomløp konstant. Når de har intensitet i pasningsspillet sitt, er de uslåelige. Men uten intensitet blir det bare kjedelig, innrømmer Bernhus.

Og legger til en digresjon:

— Det er litt ironisk at Uruguay var motstander da spanjolene ble buet ut. Det er ingen landslag som historisk sett har vist mindre vilje til å angripe enn Uruguay.