Fredag kveld gjør de svenske jentene som Norge gjorde i OL i Sydney: Spiller OL-finale i fotball.

På mektige Maracana står Tyskland på den andre siden, og uansett om det blir gull eller sølv har de svenske fotballstjernene overgått hjemlandets forventinger.

Blant de viktigste spillerne denne OL-turneringen må Hedvig Lindahl nevnes. Spesielt i straffekonkurransen mot Brasil i semifinalen ble Lindahl helten med flere viktige redninger. Men ikke alle har hatt troen på den svenske keeperen opp gjennom årene.

— Milde Jesus så feil jeg tok!

— Nei, Sverige kommer aldri til å vinne en turnering med Hedvig Lindahl mellom stengene.

Tomas Pettersson i Expressen måtte spise i seg kritikken til Hedvig Lindahl. Her er han under årets Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix

Ordene tilhører Expressens profilerte kommentator Tomas Pettersson. I en artikkel i den svenske avisen forteller Pettersson om en august-dag i London for fire år siden, hvor han skrev en knusende kommentar: Sverige måtte bytte målvakt om det skulle bli suksess. — Å Milde Jesus så feil jeg tok. Jeg prøver meg med en beklagelse: Unnskyld, skriver Pettersson.

For Lindahl har veien fram til OL-finale i selveste Brasil mot selveste Tyskland vært lang. Hun har lenge slitt med troen på seg selv, og i et åpenhjertig intervju med svenske Viasat forteller hun om de tøffe periodene.

— Jeg har tvilt på meg selv

— Jeg har hatt tøffe år. Jeg har tvilt på meg selv og i blant har jeg lurt på hva jeg har holdt på med. En periode var jeg veldig bitter, da jeg følte at jeg ga veldig mye og fikk lite tilbake, sier Lindahl til Viasat.

Hun vurderte å legge opp, men sine egne negative tanker og kritikk fikk ikke ta knekken på Lindahl, som kanskje har vært Sveriges viktigste spiller denne turneringen.

Hedvig Lindahl reddet den avgjørende straffen mot Brasil som sendte Sverige til finalen. Foto: AP

— Under selv de tøffeste stundene var det en stemme der inne som slo inn. Det var den lille fotballjenta i meg som tok overtaket, og nå er jeg her, sier hun.

- Et gull ville betydd alt

Men tilbake til kritikken fra Pettersson for nærmere fire år siden. Lindahl mottar og godtar unnskyldningen fra Petterson, og i et intervju med Expressens mann forteller hun at hun fikk med seg innlegget.

- Det er klart at man aldri blir glad for slikt. Men om jeg skal være helt ærlig så kan jeg kjenne at når jeg ser tilbake på klipp fra tidligere i karrieren at «nei, det der var ikke veldig bra » , sier keeperen.

— Men jeg er ikke enig i at jeg skulle bære alt ansvaret selv for det kvartfinaletapet (mot Frankrike i OL 2012, journ.anm). Jeg synes jeg spilte ganske bra i de lekene, sier Hedvig Lindahl.

Som er kun én kamp unna EM-gull.

— Et gull ville betydd alt. Det ville vært beviset på at jeg har nådd dit jeg en gang sa skulle nå, sier hun til Viasat.

Sverige-Tyskland spilles fredag kveld klokka 22.30. Kampen vises på TV 2s plattformer