Lørdag :1.50.20. Søndag: 1.32.02. Fredag: 1.40.17.

Kjetil jansrud har nå matchet sesongstartet til Stephan Eberharter (bildet) fra 2002. Her feirer Eberharter en seier i Lake Louise det året. Foto: AP, Chuck Stoody

Kjetil Jansruds tider i sesongåpningen har vært uslåelige. Fredag kveld utvidet 29-åringen seiersrekken. Nå har han tre strake verdenscupseire, utfor og super-G i Lake Louise, og utfor i Beaver Creek.

I fredagens utfor var det hele 54 hundredeler ned til andremann, sveitseren Beat Feuz.

Det er imidlertid ikke bare nåtidens superstjerner som sliter med å matche Jansruds form. Man må nemlig helt tilbake til 2002 for å finne en alpinist som har vunnet de tre første verdenscuprennene i fartsdisiplinene (utfor og super-G).

Østerrikeren Franz Klammer vant de fem første fartsrennene i 1976. Den sesongstarten har ingen klarte å matche siden. Her avbildes Klammer i 2007, i sammenheng med Salzburgs forsøk på å sikre seg 2014-OL. Foto: AP

Da var det østerrikeren Stephan Eberharter som utklasset resten av verdenscupeliten, med sine tre strake seire, også da i Lake Louise og Beaver Creek. Store stjerner som Hermann Maier og Aksel Lund Svindal har altså aldri klart å gjøre som Jansrud – vinne de tre første fartsrennene i verdenscupen.For å finne en mann som har overgått Jansrud og Eberharter, må man helt tilbake til 1976-77-sesongen, og østerrikeren Franz Klammer, som startet sesongen med fem strake seire i fartsdisipliner. Klammer vant alle sine renn i utfor, super G ble ikke innført i verdenscupen før i 1983. — Det sier sitt at det er 12 år siden noen gjorde det samme. Det er helt unikt, sier Finn Aamodt.

- Han kan gjøre hva han vil

Den tidligere landslagstreneren og nåværende hovedtreneren for tekniske og taktiske idretter ved Olympiatoppen er mektig imponert.

Finn Aamodt er en nestor innen det norske alpinmiljøet. Her avbildes han under Olympiatoppens samling for landslagene i alpint, snowboard og freestyle i 2013. Foto: NTB SCANPIX

— Han er i en flytsone flere alpinister har vært i før ham. Han kan gjøre hva han vil og likevel være raskest. Det er en nytelse å se mannen kjøre.- Når man havner i den flytsonen, er det bare å ta på seg skiene og kjøre. Ingemar Stenmark pleide å si «det er bara å åka», og så vant han med fire sekunder, sier engasjerte Aamodt.

NRK-ekspert Marius Arnesen, også han tidligere landslagstrener, er heller ikke i tvil om at Jansrud nå er i flytsonen.

— Det er ekstremt. Han er best nå. Uansett om det er en ny bakke eller vanskelige løypeforhold - det gjør ingenting, fordi han vet at han har gjort hjemmeleksen fysisk. Han er best trent, har det beste utstyret og det beste støtteapparatet, og da vet han at han kan slå alle de andre, sier Arnesen.

Marius Arnesen er mektig imponert over Kjetil Jansrud. Her avbildes Arnesen i 2010, da han fortsatt var landslagstrener. Foto: NTB SCANPIX

Det var ingen tvil om at Jansrud var storfavoritt før fredagens renn, etter de to maktdemonstrasjonene i Canada forrige helg.— Det som er sterkt er at han, renn etter renn, er så innmari smart. Det er ingen tvil om hvem er favoritten, men han utklasser de andre likevel. Det viser en mental balanse i hele mannen. Han er nesten ustoppelig. Det er ekstremt imponerende, sier Arnesen.

- De andre vil risikere alt

Før lørdagens super-G er Jansrud nok en gang favoritt. Vinner han igjen, er det altså 38 år siden sist noen har hatt en like god verdenscupstart i alpinsportens fartsdisipliner.

— Han er storfavoritt i morgen (lørdag), men det er viktig å huske på at nå vil alle risikere alt for å slå ham. Det skal bare en liten feil fra ham, eller en kanonrunde fra en av de andre til. Men det er det som er fordelen med å bli best i verden som 29-åring, du har med deg mye ballast fra tidligere, så han vil ikke gjøre noen juniorfeil, sier Arnesen.

Kjetil Jansrud feiret i det han ankom målområdet etter fredagens superrenn. Lørdag venter en ny vinnersjanse, i super-G. Foto: AP, John Locher

Jansrud er naturligvis sterk i troen før lørdagens super-G.– Nå er jeg i en god flytsone, og selv om jeg vet at det er dumt å ta ting for gitt, er jeg i utrolig bra skiform nå. Jeg satser derfor på at det skal gå bra på lørdag også. Det jeg har gjort i tre renn til nå har holdt til seirer, så ingenting tilsier at jeg ikke skal kunne lykkes i super G-rennet lørdag også, sier Jansrud til NTB.