Mandag var Robert Hauge tilbake på jobb i Brann, tre og et halvt år etter han forlot klubben, 18 år etter at han først ble ansatt.

Hauge skal være assistenttrener. Fylle tomrommet etter blant andre Hassan El Fakiri. Være et korrektiv til treneren som førte Brann til nedrykk, Rikard Norling.

De to kjenner ikke hverandre fra før.

— Det er veldig spennende å gå til noe som er ukjent. Både Rikard og Simon (Hollyhead, også assistenttrener) er veldig lette å få kontakt med og de er åpne i måten de kommuniserer på. Så hittil har det gått veldig bra å snakke med dem, sier Hauge.

Dette sier Norling

Rikard Norling sier dette om å få Hauge inn:

— Jeg er veldig glad for det, må jeg si. Det er viktig at man ikke tramper mine tidligere kolleger på tærne, for dem var veldig, veldig gode. Men det kjennes bra, jeg og Robert har hatt litt kommunikasjon etter styrets beslutning om å komplettere staben.

- Var det ditt initiativ at han skulle komme hit?

— Roald (Bruun-Hanssen, eks daglig leder) var vel pappa til den ideen.

Hauge og Norling var to store smil i møtet med BT på Stadon mandag ettermiddag.

— Jeg opplever absolutt at vi har en felles forståelse av hva vi ønsker med Brann i år, sier Hauge.

Han røper bruddstykker av det årets trenerteam har rukket å diskutere.

— Vi har gått inn på troppen vi har, hvordan vi skal få maks ut av spillerne. Vi har snakket om treningssykluser og hvordan vi skal trene. Sånne ting.

Han avviser at det blir en stor fotballfilosofisk overgang fra Mons Ivar Mjeldes Start til Norlings Brann.

— Det er langt flere likheter enn ulikheter, sier Hauge - og lister opp.

— Fotballen her er tuftet på 4-4-2, på soneforsvar, på at pasningsspillet skal være hurtig, at det skal være mange samtidige bevegelse.

Forskjellen

— Hva er den største forskjellen?

— I Start gikk det kanskje litt fortere fremover, enn det gjorde her i fjor. Men som alle ønsker Rikard å score mål i alle angrep!

Den nygamle assistenttreneren kom inn portene på morgenkvisten og ble hilst velkommen av fungerende sportssjef Rune Soltvedt. Siden ankom Norling, og så kunne samarbeidet begynne.

— Måten jeg er blitt tatt imot og tatt vare på av teamet som er her nå, gjør at jeg kjenner meg oppriktig ønsket. Jeg gleder meg til å bidra, sier Hauge.

Første gang han snakket med Norling, var da Brann og Start hadde treningsopphold på La Manga i Spania samtidig.

— Da merket vi at atmosfæren i Brann-laget var veldig god. Vi slo av en prat i forbindelse med kamper og treninger.

Motsatt merket også Norling seg Hauge under La Manga-oppholdet. Svensken sier han fikk sansen for både Hauge og Mjelde der.

— Jeg likte ydmykheten de har, sier han.

Hauge, når det kommer til å peke på årsaker til at det gikk så på tverke med Brann i året som var. Han vil ikke si hva som burde vært gjort, etter hans syn. Han ser fremover.

- Dette må til i Brann

Men noen erfaringer fra tidligere, kan det være lurt å skue mot. I 2011 klarte ikke Mjelde og Hauge å berge Start fra nedrykk. Året etter gikk de opp igjen, på første forsøk.

— Hva må Brann gjøre for å kopiere Starts retur?

— Det må være en erkjennelse i hele klubben av at hverdagen nå er i 1. divisjon. Den ydmykheten må være der. Klubben, byen og spillerne må skjønne at Brann nå er en 1.-divisjonsklubb, og at man må finne ut hva som skal til for igjen å bli en eliteserieklubb.

Han tror Brann i større grad enn i eliteserien vil måtte føre fotballkampene. Det sier Hauge stiller større krav til lagets grunnspil.

— Så er det soleklart at det vil være noe ekstra for alle de andre lagene, når Brann kommer. Alle vil slå oss. Vi kommer ikke til å få noe gratis.

Til sommeren er det fire år siden Brann lot Robert Hauge forlate klubben. Likevel:

— Det føles som at jeg ikke har vært borte. Det kjennes godt og riktig å være tilbake.