MINSK (aftenposten.no): For Anders Bastiansen, Alexander Bonsaksen, Morten Ask, Kristian Forsberg og Henrik Ødegaard er VM i Minsk litt viktigere enn vanlig.

Følg Norge-Frankrike direkte her fra klokken 11.45

Alle fem er klubbløse og ønsker å bruke verdensmesterskapet til å vise seg frem. Etter ti år i utlandet er Norges kaptein Anders Bastiansen blant dem som ikke helt vet hva fremtiden bringer.

— Jeg har vært proff ute i ti år og aldri hatt problemer med ikke å vite hvor jeg skal spille neste sesong. Og at det nå skjer må man vel regne med, sier Bastiansen som er ferdig i svenske Färjestad.

- Hvor ønsker du å fortsette karrieren?

Djurgården

— Jeg er åpen for det meste, egentlig. Men jeg må snakke litt med familien hjemme før vi bestemmer oss for noe. Det handler ikke bare om meg. Jeg har en kone og to barn, så trivsel, barnehageplass og slike ting spiller inn. Det handler ikke bare om penger. Men det er ikke noe som er klart ennå, og mer er det egentlig ikke å si, sier «Basse».

Etter det Aftenposten kjenner til er nyopprykkede Djurgården i Sverige en av klubbene som lukter på 33-åringen.

— Jeg har snakket med flere klubber via agenten min. Men jeg bestemmer meg ikke for noe ennå. Vi får se hva det blir til. Men forhåpentligvis er det flere klubber som har brukt for en rutinert kar, sier Norges kaptein og smiler.

- Er det for tidlig å komme hjem?

— Både ja og nei. Jeg føler ikke at jeg er ferdig med utlandet riktig ennå. Men uansett hvor jeg skal spille må det være et ordentlig tilbud, noe jeg ønsker å være med på. Jo eldre man blir jo viktigere blir slike ting.

Oilers-interesse

Kristian Forsberg er i likhet med Bastiansen ferdig i sin svenske klubb. Modo benyttet seg av en opsjon i avtalen med Oslo-gutten, og valgte å avslutte kontrakten med 28-åringen etter årets sesong. Dermed må løperen se seg om etter ny arbeidsgiver.

— Jeg vet at Stavanger Oilers er interessert, ja. Jeg leste det i avisen. Men du får ikke fisket ut noe av meg angående fremtiden, altså. Det er ikke så mye å si, sier Forsberg.

- Hvor ønsker du deg da?

— Jeg snakket med agenten min (Erik Ryman) før VM, men vi får se etter at vi er ferdige her. Jeg har ikke tenkt så mye på det. Det hadde vært stas å fortsette i Sverige. Men det er heller ikke uaktuelt å komme hjem til Norge. Foreløpig stresser jeg ikke noe med det, sier Forsberg.

«Bonsa» vil til Tyskland

Det gjør heller ikke Alexander Bonsaksen. Backen gikk ut av kontrakt med Vålerenga etter finaletapet for Stavanger Oilers tidligere i vår, og håper å kunne fortsette karrieren i Tyskland.

— Jeg er sugen på å spille der, ja. Jeg trodde det skulle bli det sist sesong. Jeg fikk beskjed om at jeg skulle få tilbud derfra, men det skjedde ikke noe, dessverre. Jeg har lyst til å spille i utlandet igjen, helt klart, sier 27-åringen, som tidligere har spilt for Modo, Sundsvall og Rögle.

— Etter VM i fjor var det en del snakk med to tyske klubber, men det ble ikke noe. Jeg får se om jeg prater med de to nå eller om det blir noe annet.

Etter det Aftenposten kjenner til var en av disse klubbene Düsseldorf, som har nordmennene Ken André Olimb og Andreas Martinsen i stallen.

Ask ønsket i VIF

Også Morten Asks kontrakt med Vålerenga gikk ut etter sesongen. Både han og Bonsaksen signerte for VIF i fjor høst da det rette tilbudet fra utlandet lot vente på seg.

— Jeg har lyst til å spille i en ålreit liga, så får vi se hvor ferden går. Jeg har lyst på et år eller to i utlandet til. Men det er ikke lett å finne seg jobber, sier 34-åringen.

Han var blant Vålerengas aller beste spillere sist sesong, og har hatt et bra VM til nå. Det er gode kort å ha på hånden.

— Jeg takket nei til et par ting rett etter sesongen. Det må være verdt det økonomisk for at familien skal reise, ellers er det ikke noe poeng. Men vi får se hva som skjer, sier Ask.

Han har allerede snakket med Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær. Ask er ønsket med videre i Oslo-klubben.

Henrik Ødegaards kontrakt med Missouri Mavericks er også gått ut, men backen satser på å fortsette karrieren i utlandet. Om det blir i Nord-Amerika eller i Europa er foreløpig uvisst.