— Den er vel omtrent som i London. Såpass bør det være, sier Johan Kaggestad.

  • TV 2-eksperten mener OL-målsettingen kommer for sent. Les svaret fra toppidrettssjefen lengre ned i saken.

Mandag la Olympiatoppen fram sine medaljemål for OL i Rio til sommeren. Norge skal ta mer enn to gull, en sølv og en bronse. Tallene for Paralympics er tilsvarende 3-2-3. Ifølge toppidrettssjef Tore Øvrebø ønsker man å være realistisk. Det er utøverne og lagene selv som er herrer/kvinner over egne mål.

— Har ikke noe særlig mer

TV 2-profilen Johan Kaggestad. Foto: NTB SCANPIX

— De kan gjerne ha høye mål, som vi til og med kaller drømmemål. Men hvis de blir for høye, vil det slå tilbake på dem. Ikke minst fra pressen, sier han.Johan Kaggestad er sykkelekspert i TV 2, og har en lang trenerkarriere bak seg i norsk friidrett, blant annet som personlig trener for Grete Waitz. Han sier målsettingen ligger der den bør være.

— Vi har jo et håndballag for kvinner, vi har noen roere og Suzann Pettersen i golf. Så har vi kanskje et fotballag for kvinner og noen skyttere som har mulighet. Mulig jeg har glemt noen, men noe særlig mer enn det har vi heller ikke synes jeg, sier Kaggestad, og åpner for overraskelser som Bartosz Piasecki, som tok et sensasjonelt fektesølv i London for fire år siden.

— Burde kommet med en gang etter OL

Målet er altså å bli bedre enn i London-OL, et OL som var det svakeste siden 1984 når det gjelder norsk medaljefangst.

- Burde man satset høyere, Kaggestad?

— Ikke når de kommer med målsettingene 200 dager før lekene. Det er bare å se på de mesterskapene som er overførbare til OL. Står du ikke på pallen i verdenscup og VM, står du i hvert fall ikke på pallen i et OL. Jeg synes målsettingen burde kommet med en gang etter evalueringen av forrige OL var ferdig, sier Kaggestad.

LEDELSEN: Olympiatoppen med toppidrettssjef Tore Øvrebø (i midten) , sommeridrettssjef Marit Breivik(t.v) og leder toppidrett for funksjonshemmede, Cato Zahl Pedersen holdt pressemøte om målsetting og status for forberedelsene til OL og Paralympics i Rio de Janeiro 2016. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

— Nivået på målsettingen styrker aktiviteten. Hvis målsettingen er dristig, blir aktivitetsnivået det samme. Du bør ha en klar målsetting når du er ferdig med evalueringsprosessen av forrige OL, mener Kaggestad.

Toppidrettssjefen: — Tidligere ute enn vanlig

Toppidrettssjef Tore Øvrebø peker på at en omfattende evalueringen av hele norsk idrett og Olympiatoppen etter London-OL munnet ut i en rapport først i vår. Han er ikke enig i at Olympiatoppens resultatmål for sommer-OL kommer for sent.

— Rent formelt er det ikke så veldig lenge siden. At de ønsker en målsetting rett i etterkant av evalueringen av forrige OL er helt fair, men vi mener at prosessen er nødt til å inkludere idrettene. Dette er ikke noe Olympiatoppen står alene på, vi er nødt til å vite hva særforbundene har av toppidrettspotensial, og det vet vi ikke før en god stund etter forrige OL, sier Øvrebø til Aftenposten.

Han påpeker at det er en overordnet idrettspolitisk vedtatt målsetting nedfelt i Idrettspolitisk dokument. Der heter det at Norge skal være blant de 25 beste nasjonene i sommer-OL og blant de tre beste i vinter-OL. Øvrebø forklarer også at utøverne og lagene har egne målsettinger, som i natur vil være mer offensive enn det som gjelder hele den norske troppen.

— Hvert enkelt lag og hver enkelt utøver vil ha sine drømmemål. Så har vi prosesser med særforbundene over lang tid for å finne ut hva som er realistisk, slik at det ikke blir angsfremkallende. Johan har vært med på disse prosessene før. Vår målsetting er en samlet målsetting som gjelder mange forbund. Vi oppnår disse resultatene sammen med forbundene. Da har man ikke det bildet man trenger tidligere, sier Øvrebø.

— Denne målsettingen kommer faktisk tidligere enn vanlig. Vanligvis venter vi til det er 100 dager igjen til OL. I april vil vi ha et møte med alle ledere og trenere. Da har vi sett hvordan treningsarbeidet gjennom vinteren har gått, og vi vil da enten komme med den samme målsettingen eller en korrigert versjon. Når vi lager en målsetting er det for utøverne og trenerne, ikke for pressen. Målsettingen er på vegne av alle som prøver å få det til i OL, vi vil for enhver pris unngå å være populistiske, fastslår Tore Øvrebø.

- Påfallende defensivt

Av de 66 utøverne Norge sendte til OL i London ble det gull fra håndballjentene og padler Eirik Verås Larsen. Det ble også sølv på fektearenaen og bronse til Alexander Kristoff i sykling.

Kaggestad får støtte fra kommentator i Adresseavisen, Kjetil Kroksæter. I en kommentar skriver han blant annet:

«Selvfølgelig er dettealt for sent å komme med en målsetting. Det er nå en gang slik at målsettingen kommer først, og så blir den styrende for det arbeidet som må gjøres av ledere, trenere og utøvere. Visjonen, eller drømmen om man vil, peker ut retningen», skriver Adressa-kommentatoren.

Han mener målsettingen er forsiktig, og bekrefter et intrykk av en organisasjon på defensiven.

«Det er påfallende defensivt av Olympiatoppen å vente til 10 måneder gjenstår før man angir resultatmålene. Nå er det meste av treningsgrunnlaget lagt og det er toppingen som gjenstår. Ved å vente så lenge slapp man bekvemt unna press på organisasjonen, men en komfortabel tilværelse samsvarer dårlig med idrettens krav.»

Åpningsseremonien i OL i Rio går fredag 5. august 2016.