ALPE CERMIS (Aftenposten.no): Først kom et «jaaa!». Så kom enda et «jaaa!». Deretter ble det tørket noen tårer. Og så kom dagens tredje «jaaa!».

Seiersbrølene runget gjennom hele Val di Fiemme-dalen.

Klokken 14.05 søndag 5. januar ble det skrevet norsk skihistorie i det tette snødrevet øverst i en slalåmbakke.

Therese Johaug ble første norske langrennsløper med seier i Tour de Ski. Forbannelsen ble brutt på åttende forsøk. Ikke bare fikk Norge en vinner. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer to, Heidi Weng nummer tre, det var norsk storeslem på italiensk snø.

Det syntes. Og det hørtes.

For det var store følelser og idrettsglede i sving da de gjennomslitne norske jentene kastet seg rundt halsen på hverandre i målpaddocken. De var glade på hverandres vegne.

Og det så ikke ut til å ta slutt på seierstårene.

– Drømmen gikk endelig i oppfyllelse, gjentok Johaug i seiersintervjuene, mens øyesminken rant.

– Hvilke tanker passerte i hodet da du passerte målstreken?

– Det var mange tanker som passerte i hodet. Jeg tenkte på alle dem som har hjulpet meg opp gjennom årene. Støtteapparatet. Smøreteamet som står på døgnet rundt. Foreldre og søsken hjemme i som har gjort alt de kan for at jeg skal nå målene. Og ikke minst alle treningen. Det var mye rart som svirret i hodet.

– Du har felt mange tårer etter målgang?

Ja. Det ble noen tårer i målområdet. Jeg visste ikke helt om jeg skulle stå eller sitte eller skrike, eller hva ... Dette er veldig stort. Spesielt når ingen annen nordmann har klart dette tidligere.

– Hvordan skal du feire denne seieren?

– Vi skal kjøre til München i kveld for å bo på Mövenpick-hotellet. Vi får kanskje prøve å feire med et vinglass!

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ledet sammenlagt før den tøffe etappen opp Alpe Cermis. Hun gikk ut 23,8 sekunder foran Johaug, men ble passert av Dalsbygda-ekspressen etter rundt 7,5 kilometer.

Johaug skaffet seg raskt en stor luke, og i mål var hun 20,4 sekunder foran Jacobsen.

– At jeg ender opp med å være kun 20 sekunder bak er utrolig stort. Jeg er kjempestolt av dette. Det er egentlig helt utrolig, sa Jacobsen, som etter planen skulle avslutte Tour de Ski etter fire etapper.

Men Oslo-jenta gjorde det så bra at trenerne ville at hun skulle fortsette.

Det var en smart vurdering. For ingen hadde på forhånd trodd at Uhrenholdt Jacobsen skulle havne på pallen sammenlagt.

– Dette var en stor oppmuntring, det var viktig for selvtilliten, og det er godt å ta med seg inn i forberedelsene til OL.

Heidi Weng startet som nummer seks og avanserte til tredjeplass. Hun ble hardt presset av finske Krista Lähteenmäki på oppløpet, men sikret tredjeplassen og sørget for en real norsk jubeldag i Nord-Italia.