SOGNEFJELLET (Aftenposten.no): Petter Northug (27) har satt seg selv utenfor landslaget, men broren Tomas (23) er innenfor.

For første gang er lillebror på en skikkelig samling med sine nye kamerater på sprintlandslaget. På Sognefjellet får han mange mil i bena denne uken, sammen med Eirik Brandsdal, Pål Golberg og de til sammen fem andre som hører til under trener Arild Monsens ledelse.

Stor stas

Trønderen er i siget. Han synes det er stas endelig å komme på elitelaget, og ble anbefalt av broren å satse der.

Han er den eneste nykommeren i sprintlandslaget, etter at John Kristian Dahl valgte å satse på langløp.

— Føler du at navnet Northug forplikter ?

— Nei, på ingen måte. Hvis jeg følte press fra Northug-navnet, kunne jeg ikke vært her, smiler 23-åringen, før han legger til:

— Jeg er ganske avslappet.

Den mellomste av de tre Northug-brødrene er allerede verdensmester som junior. I sprint. Det skjedde i 2010. I 2013/14-sesongen er det første gang han er på landslaget, og planene er store. Tomas ønsker å følge i broren spor til OL i Sotsji, og faktisk også ta medalje.

- Ringer du broren din om dagen og forteller hvordan det går og får råd?

— Nei, så ille er det ikke, ler Northug, men kontakten med den eldste er uansett god.

— Ja, han hjelper meg fortsatt.

I alpene

- Hvor er han nå?

— På høydetrening i Seiser Alm, opplyser Tomas, som regner med å være sammen med storebroren på mange økter fremover, så sant det ikke er landslagssamling, eller Petter er på noen av sine 63 planlagte høydedøgn før vinterlekene i februar.

På Sognefjellet er det i disse dager mange ulike team, ved siden av landslagene for menn og kviner. Team JobZone er imidlertid det eneste rene sprintlaget utenom landslaget.

Team Jobzone består av et ungt og entusiastisk mannskap med nye ideer for å få opp maksfarten i skisporet. Rulleskiverdensmester Ragnar Bragvin Andresen er en av frontfigurene. Han og de andre har planer om å kunne utfordre de beste på enkeltrenn.

For at nivået skal bli enda høyere i en relativt ung øvelse, er det fint at flere melder seg på.