En klubb i økonomisk krise, et lag som er bedre enn på mange år. Slik kan situasjonen i Tertnes kort beskrives fire runder før slutt. Tore Johannessens lag ligger på andreplass bak suverene Larvik. Skulle bergenserne klare sølv, vil det være første gang på ti år. I 2003/04 ble medaljene delt ut etter et sluttspill, der Tertnes tok seg til finalen og tapte for Nordstrand. For å finne sist Tertnes ble nummer to i vanlig seriespill, må vi tilbake til 1999. Den gang hadde laget navn som Kjersti Grini, Mia Hundvin og Mette Davidsen på laget. Sistnevnte er imponert over at Tertnes har posisjonert seg så godt i år.

— Sterk mentalitet

— Med tanke på budsjettet og de økonomiske utfordringene, synes jeg dette er en fantastisk prestasjon. Det er utrolig kjekt å se hvordan jentene står opp for hverandre. Både Tore og spillerne har fått altfor lite kreditt for det arbeidet de har lagt ned, sier Davidsen.

Den tidligere Tertnes-profilen tror problemene utenfor banen faktisk kan ha bidratt til å gjøre laget sterkere.

— Sånne ting kan slå begge veier. Her virker det som det har styrket mentaliteten i gruppen. Der andre ville falt sammen og ikke klart å fokusere på det sportslige, har Tertnes-spillerne klart å legge vekk alt utenom og konsentrert seg om det de kan gjøre noe med.

Tertnes startet sesongen med elleve kvinner i stallen, og har ikke fått påfyll av annet enn et par unge spillere fra lokalhåndballen. Likevel har laget kommet seg gjennom et til tider tøft kampprogram.

Trener bedre nå

— Dagens spillere har en helt annen treningskultur enn de fleste hadde da jeg var aktiv. En del var flinke på det området også da, men på dagens lag trener alle veldig godt. Vi ble kjøpt fri fra jobb og studier, det var generelt en god tid for klubbhåndballen i Norge. Nå må spillerne arbeide eller studere ved siden av, og med tanke på rammebetingelsene synes jeg det vil være en større prestasjon av Tertnes å ta sølv i år enn da vi gjorde det i 1999, sier Davidsen.

Også Marianne Rokne var med den gang. Hun har også latt seg imponere over det hennes tidligere lagvenninner har prestert denne sesongen.

— De har trent veldig godt over flere år. Ofte det tar det litt tid før slikt gir seg utslag, men nå får de igjen for treningsarbeidet de har lagt ned. Mange av spillerne har spilt sammen lenge, det har også noe å si.

— Jeg har selv vært med på at det har vært uro utenfor banen. Ofte blir spillerne mer samlet i en slik situasjon. De tenker at de får i hvert fall gjøre det beste de kan, og så gir det dem veldig mye når de stadig vinner kamper, påpeker Rokne.

Over trenerens forventninger

Tidligere strekspiller Hege Vikebø gleder seg også over Tertnes-suksessen.

— Jeg følger med på det som skjer. De har høyt tempo i spillet, og både enkeltspillere og laget leverer gode prestasjoner. Når det gjelder omstendighetene rundt, så har vel de vært slik i perioder tidligere også. Det eneste spillerne kan gjøre, er å prestere bra, slik at noen får lyst til å komme inn og hjelpe økonomisk, sier Vikebø.

Hun peker på at det faktisk også finnes positive sider ved det å ha en tynn stall.

— Spillerne får spilt seg godt sammen, og alle får mye spilletid. Likevel er det klart at det er ønskelig å ha flere i stallen. Slitasjen blir stor på mange spillere.

Trener Tore Johannessen sier sesongen hittil har overgått hans forventninger.

— Jeg vil ikke si at jeg er overrasket, men vi har gjort det litt bedre enn det jeg forventet. Da tenker jeg spesielt på det at vi ved sesongstart hadde to backer, Stine Skogrand og Tonje Løseth, som for første gang var klare førstevalg i sine posisjoner. Jeg hadde trodd det skulle ta lengre tid å få dem opp på det nivået de har vist, sier Johannessen.

FAKTA: Tertnes' plassering i serien de siste 15 årene

2012/13: Bronse

2011/12: Femteplass

2010/11: Bronse

2009/10: Fjerdeplass

2008/09: Bronse

2007/08: Åttendeplass

2006/07: Sjetteplass

2005/06: Bronse

2004/05: Bronse

2003/04: Sølv (medaljene ble delt ut etter sluttspillet)

2002/03: Fjerdeplass

2001/02: Bronse

2000/01: Sjetteplass

1999/00: Fjerdeplass

1998/99: Sølv