Rune Jarstein storspiller for Hertha Berlin Rune Jarstein storspiller for Hertha Berlin Foto: Reuters

I sommer var han på vei bort. Nå hylles Jarstein i Tyskland

— Det har vært en ubeskrivelig høst. En drøm, sier Rune Jarstein.

— Rune er symbolet på bølgen som Hertha flyter på om dagen, sier Hertha Berlin-manager Pal Dardai til den tyske avisen B.Z Berlin.

Det er gode tider hvis du er norsk fotballspiller i Berlin. Både Per Ciljan Skjelbred og Rune Almenning Jarstein er sterke bidragsytere til et Hertha Berlin som flyr høyt om dagen.

Spesielt sistnevnte får mye ros. Keeper Jarstein startet sesongen på benken, men etter en skade på keeperkonkurrent Thomas Kraft har Jarstein kapret plassen i buret og stått solid.

— Rune utstråler ro

Rune Jarstein i kampen mot Bayern tidligere i sesongen. Bayern-spiller Kingsley Coman til venstre. Foto: AP

Etter det har 31-åringen fra Telemark startet 11 seriekamper i målet til Hertha. Med åtte seirer, én uavgjort og bare to tap har den perioden blitt en stor opptur for både laget og Almenning Jarstein.På de siste fem kampene har det bare blitt fire baklengs for nordmannen, blant dem to mot Bayern München i slutten av november.

Det får Herthas trener til å ta fram superlativene.

Fikk du med deg denne fra oktober?

— Rune utstråler ro og er en glimrende fotballspiller. Han har vært årets største positive overraskelse, og det er veldig gledelig, sier Pal Dardai.

Rune Jarstein selv er strålende fornøyd med hvordan høsten har utartet seg, men ting har ikke alltid vært like enkelt i den tyske klubben. I sommer fikk han tillatelse til å finne seg en ny klubb.

Celtic var interessert

Rune Jarstein mistet plassen til Ørjan Nyland under EM-kvalifiseringen. Nå storspiller Jarstein i Hertha, mens Nyland sitter på benken i Ingolstadt. Foto: NTB Scanpix

— Før sommerferien fikk jeg beskjed om at jeg var tredjekeeper i Hertha, og at jeg kunne finne meg en ny klubb dersom jeg ønsket. Etter halvannet år på benken uten kamper ønsket jeg å flytte. Celtic var inne i bildet, men det ble ikke noe av det. I stedet brukte jeg sommeren til å trene mer enn noen gang. Derfor var jeg i veldig god form da jeg vendte tilbake til Berlin, sier Jarstein.Etter sommeren skulle Jarstein få betalt for det harde arbeidet han la ned.

— Da jeg kom tilbake etter sommerferien, hadde Hertha Berlin hentet inn en ny keepertrener. Han likte meg godt. Like etter leide klubben ut andrekeeperen til Vålerenga. Da fikk jeg følelsen av at min sjanse kunne komme, forklarer Almenning Jarstein.

B.Z Berlin hadde en avstemning på sine nettsider sent i november, hvor spørsmålet var om Jarstein burde beholde plassen som førstekeeper, også når Thomas Kraft er tilbake. 88 prosent av de 700 som har svart mente ja.

Diskuterer ny kontrakt

— Ting snur fort. Det har vært en ubeskrivelig høst. Som en drøm. Jeg er veldig heldig som får være med på dette, understreker 31-åringen og legger til at han anser seg selv som 1. keeper også når Kraft kommer tilbake fra skade i januar.

- Du har kontrakt i et halvt år til, diskuteres det en forlengelse?

-Ja, den dialogen er i gang. Det kan skje ting i løpet av kort tid. Vi trives veldig godt i Berlin, jeg kan godt tenke meg å spille her i mange år til, svarer Almenning Jarstein og legger til at han fortsatt har en drøm om å avslutte karrieren i Odd.

Herhtha er oppe på en tredjeplass og kjemper mot Manchester Uniteds overmenn Wolfsburg og Håvard Nordtveits Borussia Mönchengladbach om den siste plassen som gir direkte innpass i Champions League.

Hertha er dog henholdsvis ni og fjorten poeng bak Borussia Dortmund og Bayern.

Gjennom EM-kvalifiseringen for Norge ble Jarstein vraket, mens Ørjan Nyland ble foretrukket i buret av Per-Mathias Høgmo. Nyland har ikke spilt i Bundesliga siden tapet for Dortmund i august.