Sten Grytebust (25) er inne i sitt siste kontraktsår med AaFK. Den ambisiøse keeperen har ingen planer om å bli en klubblegende.

AaFK-keeperen har aldri lagt skjul på at han har store ambisjoner. Grytebust uttalte i et intervju med Sunnmørsposten for to år siden at ambisjonen hans var å bli Europas beste keeper.

– Det målet har jeg fortsatt. Hvis jeg som liten kun hadde et mål om å spille i eliteserien, så tror jeg faktisk ikke at jeg hadde spilt fotball lenger. Da hadde jeg allerede oppnådd det og det hadde ikke vært vits i å fortsette. Det er viktig å ha noen mål å strekke seg etter, sier han og legger til.

– Jeg har en drøm om at folk skal prate om meg og beskrive meg som en av de beste keeperne.

Har vært i dialog med AaFK

Da Grytebust skrev under ei ny kontrakt for to år siden, la han ikke skjul på at han ønsket å bli solgt til en større klubb i kontraktsperioden. Men hva som skjer nå framover, er keeperen usikker på.

– Er du inne i din siste sesong i AaFK?

– Om det blir den siste eller ikke, er vanskelig å si no noe om nå.

– Har du snakket med AaFK om framtiden?

– Jeg har så vidt hatt en liten dialog med Henrik (Hoff), men resten må du ta med han.

Keeperen er klar på at han vil vente og se hvordan ting utvikler seg i klubben med Harald Aabrekk som trener.

– Det er mye mer interessant å være her om det skjer noe spennende og det bygges noe bra. Det kan hende at vi har veldig troen på noe bra, som ikke går så bra, men over tid kan bli bra. Saka har flere sider, men det er en del ting som skal klaffe, sier 25-åringen.

– Usikker

Grytebust har hele 121 eliteseriekamper for AaFK, men det er ikke aktuelt forsøke å få samme status som Amund Skiri og Trond Fredriksen.

– Med all respekt for dem som er klubblegender, så er det ikke akkurat mitt hovedmål å bli en klubblegende. Jeg har en karriere og den må jeg få maksimalt ut av. Men om jeg får maksimalt ut av den i AaFK eller andre steder, gjenstår å se.

Hittil har AaFK vært veldig bra for karrieren, 25-åringen er ikke helt enig i at keepere har bedre tid enn utespillere til å komme på et høgere nivå.

– Sånn det er nå, så kommer det flere unge keepere fram på et høyt nivå og sånn tror jeg ikke det var før. Jeg går aldri rundt og tenker på at jeg har god tid og kan vente, for ingen i fotball har god tid. Det har ikke Martin Ødegaard heller.

Vil beholde landslagsplassen

Grytebust var en av AaFKs beste spillere forrige sesong. Det er planen å være i år også.

– Målet mitt er å toppe forrige sesong, som var veldig bra. Jeg har også landslagsambisjoner ettersom jeg har vært med på de siste troppene. I tillegg er det naturlig nok en del områder jeg vil utvikle meg på som keeper.

– Er du fast i landslagstroppen nå?

– Det er vanskelig å si, men det er tre-fem gode keepere som kan være aktuell. I fjor kom jeg med i januar, så var jeg ikke med på ei stund. Etter hvert kom jeg inn etter forfall og har vært permanent inne i troppen etter det. Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra landslaget, og det har sjølsagt mye å si hvordan jeg gjør det for klubben, sier han.

Grytebust innser at det blir vanskelig å ta Ørjan Håskjold Nylands plass som førstekeeper på A-landslaget med det første.

– Det er Ørjan som har fått flest sjanser og han har gjort det greit. Når du er i utfordrerposisjon, så gjelder det å være ydmyk og vise seg fram på trening. Om du får sjansen, så må du ta vare på den. Men akkurat nå bruker 25-åringen mest tid på AaFKs sesongoppkjøring.

– Hvis man sammenligner oppkjøringen med i fjor, så er det hardere nå. Men det har vært hardt før da vi hadde en annen svensk trener (Sören Åkeby), for da løp vi uten mål og mening på Aksla. Vi løp også en del da Kjetil (Rekdal) var her, men det tåler vi fint.

STEN GRYTEBUST

Navn: Sten Michael Grytebust.

Født: 25.10.1989 (25 år).

Fødested: Ålesund.

Eliteseriekamper: 121. A-landskamper: 2. Tidligere klubber: Ellingsøy IL.

Aktuell: 25-åringen har kontrakt med AaFK ut sesongen, men han har høgere ambisjoner enn å bli værende for lenge.