karl-petter løken
IKKE MENN: Bente Nordby vokter buret for det norske kvinnelandslaget i fotball. (Foto: Digitalsport)

— Det blir galt og helt unaturlig å legge lista på samme nivå som for mennene. Vi gjør aldri det når folk løper 100 meter, eller for å ta lagidrettene i Norge: Vi sammenligner jo heller aldri skuddhastigheten til håndballjentene kontra mennenes, sier den tidligere landslagsspilleren og eliteserietoppscoreren.

Han spilte under Tord Grip, Ingvar Stadheim og Drillo - faktisk også på Nils Arne Eggen og Kjell Schou Andreassens OL-lag - men er etterhvert blitt fotballjentenes mann.

I par med Olav Traaen har Løken de siste årene vært NRKs ekspertkommentator i de store mesterskapene for kvinner.

I kveld vil trolig mellom 800 000 og 1 million nordmenn følge EM-semifinalen mellom Norge og Sverige i Warrington på TV.

Har Norge som favoritt.

— Ut fra det jeg har sett, mener jeg Norge er favoritt. Men det blir jevnt, mellom to lag som kjenner hverandre veldig godt, sier 36-åringen.

Han ble styrket i troen på norsk seier etter at Tyskland fra Norges gruppe knuste Finland 4-1 (3-0 etter 12 minutter) i den første semifinalen i går, et finsk lag svenskene bare greide 0-0 mot.

— Jeg syns det sier litt om nivåforskjellen jeg mener å ha registrert mellom de to gruppene i EM. Norge var i den tøffeste, tror Løken.

Etter å ha fulgt kvinnefotball i snart ti år, er han ikke i tvil om at tempoet er blitt høyere og spillernes ferdigheter bedre.

Mye å gå på.

— Kvinnefotball kan være veldig underholdende og bra. Men fremdeles er det mye å gå på, og det gjøres flere feil på damesiden enn på herresiden. Se forresten på filmopptak fra gamle herrekamper - tempoet er blitt et helt annet der også, minner den tidligere Rosenborg-spilleren om.

— Solveig Gulbrandsen på sitt beste og Ingvild Stensland er spillere som holder et veldig høyt nivå, Hege Riise gjorde det i mange år. Mange jenter med gode ferdigheter kommer opp nå, stadig flere jenter spiller fotball og har startet tidlig, understreker sivilingeniøren som for tiden jobber for Hydro.

"Machomenn".

At kvinnefotballens motstandere gir lyd fra seg under hvert mesterskap, de aller fleste anonymt på nettsider, er Løken blitt vant til.

— Det er rart at en av machomennenes siste bastioner er fotballen. I heimen og på jobben gjør kvinner og menn stort sett de samme tingene. Men noen i "den harde kjernen" gir seg aldri. For meg utgjør de en utdøende rase, jeg er sikker på at det bare er snakk om tid før de er borte.

— De har inngrodde, forutinntatte holdninger. Det er sånne som ønsker å ha på TV'n bare for å få se én feilpasning og få bekreftet at det de hevder er riktig, sier Karl-Petter Løken.