Inge D. Hanssen, kommentator hos Aftenposten.

SANDVIKA: Rosenborgs sportslige leder Erik Hoftun og tidligere direktør Nils Skutle skal avgi vitneforklaringer her i Asker og Bærum tingrett fredag.

Det kan bli en selsom opplevelse, både for klubben og for fotballen.

RBK har i mange år vært flaggskipet i norsk fotball. Ikke bare sportslig, men klubben har dessuten fremstått som veldrevet og troverdig i sitt forhold til omverdenen.

Dette forholdet kan få seg en knekk. Skal vi tro det som fremkom i retten onsdag, gjorde klubblederne seg skyld i alvorlig regelbrudd i kampen for å sikre seg Stabæk-spilleren Veigar Pall Gunnarson sommeren 2011. Regelbruddet endte med borteseier; islendingen gikk til rivalen Vålerenga.

Klubbene må bli enige

I fotballens regelverk heter det at en spiller under kontrakt ikke kan forhandle på egen hånd med en ny klubb. Først når eierklubben og kjøpende klubb er blitt enige om en overgangssum, kan spilleren forhandle om sin personlige kontrakt. Likevel har spilleren siste ord. Blir han ikke enig med den nye klubben, blir det heller ikke noe av overgangen.

Det er et unntak fra denne regelen. Dersom det er mindre enn seks måneder igjen av kontrakten, kan spilleren forhandle med hvem han vil om ny kontrakt. Eierklubben har ikke krav på fem øre ved overgang etter kontraktens utløp.

Veigar kom hjem igjen

Ved årsskiftet 2009/2010 kom Veigar Pall Gunnarson tilbake til Stabæk etter et totalt mislykket år i den franske klubben Nancy. Han tegnet ny kontrakt med Stabæk.

Året etter gikk det av en økonomisk bombe i Telenor Arena. Vi alle er nå godt kjent med at klubben måtte selge spillere i øst og vest for å klare sine forpliktelser. Islendingen var dyr i drift og sto øverst på salgslisten.

I retten forteller Pall Gunnarson at han snakket et par ganger med gamletreneren Janne Jønsson. Han hadde nå tatt toget til Trondheim og Rosenborg. Jønsson mente at hans gamle elev kunne forvente en årsinntekt på rundt tre millioner hos trønderne.

RBK ville ha Gunnarson, Gunnarson ville til Trondheim. Det var der pengene lå for en fotballspiller på hell i karrieren. I slutten av juni 2011 bød RBK 2,5 millioner for ham. Stabæk avslo samme dag. Tilbudet var for dårlig.

I strid med reglene

Juni blir til juli; det er kontakt mellom RBK og Gunnarsons agent Arnor Gudjohnsen. Agentens oppdrag var klart: få mest mulig ut av Rosenborg.

Gudjohnsen snakker noen ganger med Erik Hoftun på telefon. Krav fremlegges og diskuteres. Intet nedtegnes – før Hoftun sender mail til Gudjohnsen 22. juli med forslag til islendingens personlige avtale. Den beløper seg til tre millioner årlig.

Dette skjer uten at Stabæk og Rosenborg er blitt enige om noe som helst. Rosenborg forhandlet i strid med idrettens regelverk, skal vi tro det som er fremkommet.

Et par dager før Hoftuns tilbud kom, var Stabæk blitt enig med Vålerenga. Gunnarson satte som krav å få samme betingelser som i RBK. Det fikk han.

At både RBK og agent Gudjohnsen unngikk rødt kort, må bero på en ren dommertabbe.

I Bærum slikker de sine sår: Hadde Stabæk godtatt RBKs bud på 2,5 millioner i juni 2011, hadde vi alle sluppet å tilbringe fire sensommeruker i tingretten i 2013. ## Fakta:

Overgangssaken

Tre ledere i Stabæk og en tidligere leder i Vålerenga er i Asker og Bærum tingrett tiltalt for grovt bedrageri av to millioner kroner overfor den franske klubben Nancy.

Bedrageriet skal ha skjedd i forbindelse med Veigar Pall Gunnarsons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. De fire tiltalte nekter straffskyld.

Også foretakene Stabæk Fotball og Stabæk Fotball A/S er tiltalt.

Administrator: Tingrettsdommer Nils Ole Bay.

Aktorer: Politiadvokatene Morten Stene og Iselinn Håvarstein.

Forsvarere: Advokatene Peder Morset, Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og John Chr. Elden.