FORHOLDER SEG TIL REALITETENE: Brann-leder Roald Bruun-Hanssen. Foto: Rune Nielsen
STYRELEDER I FFK: Svein Johannessen ønsker ikke fredagskamper. Foto: Kasper Wikestad
FotballNM 2007 - CupfinalenUllevaal StadionLillestrøm v Haugesund 2-011.11.2007Foto: Morten Olsen, DigitalsportPer Berg og Frank Grønlund - LSK Foto: Digitalsport
Nils Skutle Foto: Rune Petter Ness
bjarne-berntsen-lead Foto: Jonas Haarr Friestad

I 2011 vil TVNorges nye kanalsatsing MAX vise utvalgte kamper på fredager. MAX har tatt over NRKs rettigheter i eliteserien, og skal vise 60 kamper de to neste årene.

– Det er første gang vi avvikler fredagskamper i eliteserien, og vi har stor tro på den nye spilledagen. Klubbene er positive, og blant ukedagene foretrekker Norsk Supporterallianse fredag som spilledag, sier informasjonssjef Svein Graff i Norges Fotballforbund.

Sjef for Premier Soccer League (PSL) og tidligere sjef i Norsk Toppfotball og Vålerenga, Kjetil Siem, får ansvaret for den nye fotballsatsingen på MAX.

– Dette blir en perfekt avslutning på arbeidsuken og en like bra oppladning til fotballhelgen. Vi gleder oss veldig, sier Siem.

Fredagskamper innføres også i Allsvenskan. Avisen Aftonbladet skrev nylig at de svenske klubbene er splittet i synet.

– Fredager er verste dagen. Det er vanskelig å lokke både næringsliv og familier, sier Kent Olsson, daglig leder i IFK Göteborg.

Vi har tatt en ringerunde til samtlige 16 klubber i eliteserien. Noen er positive, andre er avventende. Kun i Fredrikstad er man direkte avvisende.

Statistikksenter Eliteserien:

Brann:

Roald Bruun-Hanssen, daglig leder: – Vi forholder oss til at det blir slik i 2011. I utgangspunktet vet vi at kamper utenom søndag vanligvis fører til redusert oppslutning på kampene. Sportslig sett er det en fare ved at det kan bli for stor spredning på kampene. Men nå får vi gjøre våre erfaringer underveis.

Fredrikstad:

Svein Johannessen, styreleder: – Vi har ikke behandlet dette spørsmålet i styret, men for min egen del kan jeg si at jeg ikke er glad for det. Vi vil ha færrest mulig fredagskamper. Jeg tror folk er opptatt med selskapeligheter og andre ting fredag kveld, så jeg tror at vi kan miste noen tilskuere. Hvor mange er vanskelig å si. Så ser vi jo at fredagskamper fungerer i Tyskland. Vi får bare se hvordan det blir.

Haugesund:

Jon Hauge, daglig leder: – Det skal vel gå greit med fredagskamper. Så lenge det er bra for supporterne, er det bra for klubben. Jeg har hørt begge deler, men mitt inntrykk er at flesteparten er rimelig positive. Søndag kl. 18 er selvsagt det foretrukne, og det er viktig at fredagskampene blir noenlunde jevnt fordelt.

Lillestrøm:

Frank Grønlund, daglig leder: – Vi er veldig usikre, for dette er jo ikke prøvd ut før. Lørdagskamper har vist seg å ikke være heldig for vår del. Samtidig kan jo fredagskamp være en fin inngang til helgen. Jeg vil ikke si så mye mer før vi har fått prøvd det.

Molde:

Aadne Orvik, arrangementssjef: – Mitt inntrykk er at fredagskamp kan bli bra her i Molde. Historisk sett har vi god erfaring med lørdagskampene, så vi kan godt tenke oss noen fredagskamper.

Odd Grenland:

Tore Andersen, daglig leder: – Dette har vi ikke drøftet noe spesielt her i klubben.

Rosenborg:

Nils Skutle, daglig leder: – Først og fremst er vi positive til at TVNorge er kommet inn etter at NRK solgte sine rettigheter. Når det gjelder fredagskamper, er ikke dette blitt så nøye diskutert. Det er nok litt ulike holdninger til det, og hva det vil få å si publikumsmessig er nok individuelt fra by til by. I Trondheim er det som oftest smekkfullt søndag kl. 18. Det er viktig at ikke enkeltklubber får for mange fredagskamper.

Sarpsborg 08:

Cato Haug, daglig leder: – Nå er jo vi endelig i det gode selskap. Vi er ydmyke og forholder oss til det som er blitt bestemt: Vi tar det vi får og er mest mulig positive! Men jeg ser en utfordring på det arrangementsmessige. Vi er en liten klubb der vi er avhengige av dugnad. I helgene har dugnadsfolkene fri, mens det kan skape større utfordringer hvis det blir kamp fredag kl. 18. Sportslig sett synes vi at det er positivt at man sprer produktet utover på flere dager.

Sogndal:

Egil B. Mundal, daglig leder: – Dette er noe klubbene er blitt enige om, og som vi forholder oss til. Som nyopprykket lag har vi nok av andre ting å tenke på. Fredagskamper vil selvsagt by på enkelte utfordringer. I forhold til bedrifter kan fredag være bra kontra søndag, mens det kan være verre for familier.

Stabæk:

Jon Tunold, daglig leder: – I utgangspunktet er vi positive til fredagskamper, såfremt det er lokaloppgjør. Dette er ikke testet ut før, så vi vet jo ikke hvordan publikum vil reagere. Vi har troen på det, selv om folk er tradisjonelle og er vant til kamper på søndagene.

Start:

Sveinung Hovstad, administrerende direktør: – Denne diskusjonen har klubbene vært involvert i. Jeg tror at det er viktig hvilke fredager det blir, og hvem som er motstander. Tidspunktet er litt vanskelig. 18 blir nok for tidlig, så jeg regner med at det blir 19 eller 20. Her blir det nok litt prøving og feiling. At søndag kveld er det beste tidspunktet, er alle enige om.

Strømsgodset:

Erik Espeseth, daglig leder: – Det blir i hvert fall nytt og spennende, for dette har vi ingen erfaring med. Alt som er nytt og ukjent er folk skeptiske til, men jeg tror at dette kan bli en spennende nyvinning. For supporternes del er det mye bedre med bortekamp fredag enn mandag. Hjemme er vi avhengige av motstander og hvilke helger det er snakk om.

Tromsø:

Morten Kræmer, daglig leder: – Dette stiller vi oss kun positive til. Tromsø er en spennende by med mange helgearrangementer, og det er bedre med fredagskamper enn mandagskamper. Når det er kamp fredag kveld kan folk ta turen inn til Tromsø og slippe å tenke jobb dagen etterpå. I stedet kan man overnatte i Tromsø og tilbringe helgen der.

Viking:

Bjarne Berntsen, administrerende direktør: – Norsk Toppfotball tok en ringerunde til alle klubbene før avtalen om fredagskamper ble inngått. Dette var noe klubbene aksepterte fullt ut. Vi vil teste ut fredagen i stedet for lørdag, og vi står på den avgjørelsen. Det nytter ikke å vingle om dette i ettertid. Denne utfordringen tar vi i Viking, og det dreier seg tross alt bare om en fredagskamp i hver serierunde.

Aalesund:

Henrik Hoff, klubbdirektør: – Vi har veldig tro på at fredagskamper kan bli en positiv opplevelse. Det gir muligheter for tilreisende. Fredag er man på vei inn i helgen, og kampen kan være med på å skape liv og røre. Lørdagskampene våre har vært godt besøkt, og det er blitt skapt en veldig fin ramme i byen. Men samtidig vil vi ikke ha for mange fredagskamper. Søndag kl. 18 er for mange et godt tidspunkt; da har man prioritert familien, kommet hjem fra hytten og så videre.

  • Vålerenga har ikke svart på våre henvendelser.