Tutta ble nummer 22 på årets LPGA-tour og spilte inn 6,3 millioner kroner. Marianne Skarpnord ble nummer 36 på Europatouren (LET) og spilte inn 350.000 kroner. Da sier det seg selv at det er fristende å skifte beite. Hvis du er god nok. Det er det Skarpnord skal bevise over fem runder denne uken. Hun var i alle fall god nok i den forrige kvalifiseringen (steg to) som hun vant fem slag foran nestemann.

— Jeg føler at spillet sitter og at formen er der, meldte Østfold-jenta i en siste rapport til kommunikasjonssjef Tom Rosenvinge i golfforbundet mandag kveld. Oppkjøringen har foregått i Orlando hos Tutta.

— Tutta legger seg ikke borti det tekniske hos Marianne, men har vært til veldig fin støtte. De prater sammen og pepper hverandre, forteller Team Norway-trener Jonas Lilja på telefon fra Florida. Han har overtatt som trener for Skarpnord i sesonginnspurten. Også toppidrettsansvarlig Jon Karlsen har vært over i USA for å bistå.

157 kjemper om 20 gjeve plasser

Skarpnord spilte på LPGA-touren i 2010, men fant seg ikke så godt til rette og dro hjem igjen. Nå er hun topp motivert for å forlate en LET-tour hvor turneringstilbudet er nokså dårlig.

— Jeg er så glad i landet mitt, svarte Skarpnord under OL da hun ble spurt om hvorfor hun ikke hadde prøvd seg tidligere på LPGA-comeback. Nå skal hun prøve å bli blant de 20 beste som får fulle rettigheter på touren neste år. De neste 25 får spille noen utvalgte, mindre turneringer.

157 jenter kjemper om de 45 plassene - 78 spillere fra USA og 79 fra resten av verden. I startfeltet finnes både tidligere vinnere på LPGA-touren, spillere som har kortet, men ønsker å forbedre statusen og de som har spilt seg inn via Symetra Tour (nivået under) og kvalifiseringene.

Ni OL-deltagere er også med, og Skarpnord med sin 25. plass, er den beste av dem.

To baner i bruk

Jentene skal spille to runder på to forskjellige baner før cutten går på 70 spillere. De får delta på den avgjørende femterunden. Lilja forteller om en bane med mye vind og store greener og en skogsbane som snirkler seg mer gjennom terrenget. Skarpnord starter på førstnevnte bane, mens finalerunden spilles på skogsbanen.

— Jeg har vært på denne kvalifiseringen med Marita Engzelius og Caroline Martens. Det beste rådet jeg kan gi er at Marianne beholder roen og spiller sitt eget spill, sier Jonas Lilja, som også følger spent med på hva som skjer i Europa. Norsk kvinnegolf er i fremgang, og hele åtte jenter skal prøve å spille seg inn på LET-touren for 2017. — Det blir lagt merke til i Europa at vi har så mange deltagere, sier Tom Rosenvinge.

Espen Kofstad er eneste mannlige, norske spiller som kan komme på Europatouren neste sesong. Han starter finalekvalet torsdag.