I stedet for å rangere draktene fra 1 til 32, har jeg denne gang valgt å rangere kun topp ti, og så kommentere resten av draktene i alfabetisk rekkefølge.

Generelt synes jeg nivået er ganske høyt, det satses myt på rene og fine drakter med mønster eller vannmerker i stoffet. Noen kritikere vil mene at det av og til blir litt mye 3D-effekter, men jeg synes det løfter draktene, samtidig som de rene fargene beholdes for de som ser kampene på tv.

Det mest negative med årets VM, er trenden med at lagene har samme farge på buksene som på trøyene. Tyskland, Spania og England er alle blant lagene som til VM har gått bort fra sine tradisjonelle buksefarger.

Først trodde en at dette var på grunn av Fifas regler, nå hevdes det at grunnen er mer designmessige. Da blir jeg enda mer bekymret — for slike drakttradisjoner er det ikke opp til trender å bestemme.

OBS: TRYKK PÅ BILDENE FOR Å SE DEM I STØRRE VERSJON!

Topp ti

frankrike.jpg

1. Frankrike

Jeg kåret også Frankrike som best under EM for to år siden, og Nike har hevet draktene enda mer med 2014-versjonene. Førstedrakten er stilig og ren, mens andredrakten har de karakteristiske mariniere-stripene. I utgangspunktet er også de hvite buksene beholdt til førstedrakten – og det er bra!

russland.jpg

2. Russland

Tilbake i den dyprøde fargen fra noen år siden, og det fungerer veldig bra. Andredrakten er også nydelig, den refererer til landets stolte tradisjoner innen romfart. En sterk duo.

england.jpg

3. England

Rent og fint tatt til et nytt nivå. Men jeg trekker for at buksen på førstedrakten nå er hvit.

nederland.jpg

4. Nederland

Førstedrakten har et klart retropreg, og det fungerer veldig bra, særlig med forbundets logo i samme stil som i 1974. Andredrakten er mer moderne, men på avstand vil en nok bli ganske så ensfarget.

argentina.jpg

5. Argentina

Har alltid stilige drakter, men denne førstedrakten blir litt vel moderne for meg. Stripene brytes av noen diagonale mønster som jeg ikke liker helt. Andredrakten er helt grei, den er litt mer levende enn de tidligere andredraktene.

italia.jpg

6. Italia

Tettsittende fra Puma, førstedrakten har teknologi som er helt ny. Noe av det som trekker litt ned for meg, er de tynne stripene på andredraktene. Det hadde kanskje vært finere hvis de hadde vært hvite. Blir litt 90-talls-preg på drakten nå.

brasil.jpg

7. Brasil

Flott krage på førstedrakten, og ellers ren og fin drakt. Men andredrakten blir litt for glorete for meg. Tredjedrakten er vel helt unødvendig?

belgia.jpg

8. Belgia

Fargerikt flagg og fargerike drakter. Løst fint, jeg liker særlig de diagonale stripene på andredrakten og vannmerket på førstedrakten.

sveits.jpg

9. Sveits

Egentlig en drakt nesten tatt rett fra Puma-katalogen, men den løftes av det vannmerkede korset foran på drakten. Slik kan detaljer få fram noe ekstra!

elfenbenskysten.jpg

10. Elfenbenskysten

Puma har servert noen ikke alltid like vellykkede mønster til sine afrikanske land denne gang. Elfenbenskysten har klart å unngå det verste, og kommer seg dermed inn på topp 10. De øvrige

algerie.jpg

Algerie

Standard drakt rett fra katalog. Ikke så mye spesielt med den.

australia.jpg

Australia

Feirer at det er 40 år siden laget spilte i VM i Tyskland, og draktene er en kopi av det laget spilte i den gang. Fungerer ganske bra.

bosnia.jpg

Bosnia

Adidas’ dårligste drakter i VM-sluttspillet. Rett fra katalog.

chile.jpg

Chile

Ingen store overraskelser her, kanskje utenom kragene. Begge er ganske spesielle.

colombia.jpg

Colombia

Var nær topp 10. Jeg liker den diagonale konstraststripen på førstedrakten, mens andredrakten er helt standard.

costarica.jpg

Costa Rica

Virker som ingen har fortalt Lotto at trenden innen drakter nå er rene flater uten for mye fiksfakseri. Noen av VMs verste drakter.

ecuador.jpg

Ecuador

Ingen ting spesielt. Tidsriktige vannmerker, men litt mye mønster på ermene.

ghana.jpg

Ghana

Rene og fine drakter, men trekkes ned av mønsteret i kragen på førstedrakten og foran på andredrakten.

hellas.jpg

Hellas

Rene og fine, rett fra katalog.

honduras.jpg

Honduras

Hvite og blå, med en stor H. Gjør jobben, men skiller seg ikke ut.

iran.jpg

Iran

Spillerne har klaget på at draktene er vonde å ha på seg. Tidsriktige vannmerker, og ellers helt greie.

japan.jpg

Japan

Har pleid å ha noen av VMs fineste drakter, og vannmerket som lager stråler ut fra emblemet er fiffig. Trekkes ned av neonfargen på andredrakten.

kamerun.jpg

Kamerun

Nei, nei, nei! Dette mønsteret er IKKE fint, Puma!

kroatia.jpg

Kroatia

Vanskelig å bedømme eller designe, siden du vet det må bli mye ruter uansett. Fint løst av Nike her med ensfargede ermer.

mexico.jpg

Mexico

Førstedrakten blir litt for lite landslagsdrakt for meg, mens jeg ikke synes det fungerer helt med kun rødt og sort på andredrakten.

nigeria.jpg

Nigeria

Adidas overrasket med to toner av grønt – jeg synes ikke det passer helt. I andredrakten skjer det litt for mye. Få bort staffasjen!

portugal.jpg

Portugal

En ren og fin andredrakt, mens jeg synes mønsteret på førstedrakten er moderne, men ikke helt vellykket.

spania.jpg

Spania

Klart trekk for å skifte til røde bukser, mens andredrakten for meg ikke akkurat oser av Spania. Her har Adidas-designerne fått bestemme litt for mye.

Sør-Korea

Standard Nike-grunndesign, men de asiatisk-inspirerte kragene trekker opp. Fiffig med kontraststriper i to farger på andredrakten.

tyskland.jpg

Tyskland

Trekk for hvite bukser, her brytes en lang tradisjon av at Adidas enten vil være mer moderne, eller at Fifa krever det (De lærde strides om dette). Andredrakten er frisk og fin, men ikke akkurat det jeg forbinder med Tyskland.

uruguay.jpg

Uruguay

Var nær topp 10, men draktene blir ørlite for standard til å være med blant de beste.

usa.jpg

USA

Ren og fin førstedrakt, mens andredrakten blir litt for mye fest og tivoli for meg. Ser mer ut som en treningstrøye enn en landslagsdrakt. Uansett er den bedre enn jeansversjonen fra 1994…

HVA SYNES DU? SKRIV I KOMMENTARFELTET UNDER!