OL-vinneren sa han kysset kjæresten «ofte og lidenskapelig» – slapp dopingstraff

Stiftelse mener «kysse-forklaringen» vitner om problem: – Sløsing av tid og penger.

Publisert: Publisert:

Gil Roberts får delta i London-VM til tross for positiv dopingprøve. Her feirer han gullmedaljen på 4x400 meter-stafetten i Rio de Janeiro-OL. Foto: REUTERS

Denne artikkelen er over to år gammel

Gil Roberts er en merittert idrettsutøver. Amerikaneren løper 200 og 400 meter, og i Rio de Janeiro kunne han juble for OL-gull på 400-meterstafetten.

I år har imidlertid Roberts’ karrière tatt en turbulent vending. I mars testet han positivt for det forbudte stoffet probenecid. Da det i juni ble offentliggjort at Roberts hadde blitt frikjent, var saken preget av omfattende hemmelighold. Få detaljer kom frem, noe nettstedet LetsRun.com kaller «underlig».

Fredag lettet imidlertid det amerikanske antidopingbyrået USADA på sløret. Roberts’ forklaring går nå sin seiersgang i amerikanske aviser.

Friidrettsstjernen fortalte nemlig at den positive dopingprøven var et resultat av kyssing med kjæresten – og han ble trodd.

Les også

Svensk kommentator går hardt ut mot Johaug-dokumentar: – En kvalmende film

– Kysset ofte og lidenskapelig

Det var 24. mars at Roberts avga det som var hans aller først positive dopingprøve. Det hele startet med at sprinterens kjæreste Alex Salazar reiste til India. Der fikk hun bihulebetennelse. En indisk lege ga henne medisinen Moxylong, som inneholder probenecid.

Stoffet brukes til å redusere andelen av urinsyre i blodet. Det kan imidlertid også brukes som maskeringsmiddel, og det er årsaken til at det står på dopinglisten.

Roberts skal ikke ha visst om at Salazar brukte medisinen da de møttes etter India-turen.

«Hver gang de møttes, kysset de ofte og lidenskapelig» heter det i rapporten fra American Arbitration Association, som vurderte saken til Roberts.

– Da han kysset henne, husket han ikke smaken av medisin i munnen hennes. Derfor må det ha vært som lyn fra klar himmel for ham å finne ut at kyssingen denne gangen ville føre til at han fikk et forbudt stoff i blodet, heter det i rapporten.

To tidligere tilfeller

Roberts-saken har fått stor oppmerksomhet i USA det siste døgnet, men «kysse-forsvaret» er faktisk ikke unikt. Både tennisspilleren Richard Gasquet og regjerende verdensmester i stavsprang, Shawnacy Barber, har avgitt lignende forklaringer tidligere.

Barber unngikk straff etter å ha testet positivt for kokain i fjor. Canadieren møtte en kvinne han hadde blitt kjent med på internett, men skal ha vært intetanende om at kvinnen sniffet kokain på badet før de kysset.

Den franske tennisspilleren Richard Gasquet er blant utøverne som har brukt «kysse-forsvaret». Foto: AP

Gasquets positive dopingprøve skal ha kommet etter å ha møtt en kvinne i Miami i 2009. Franskmannen fortalte at han både hadde kysset henne og drukket fra glasset hennes. Tester av kvinnen viste at hun brukte kokain hyppig, mens det ble påvist at Gasquet bare hadde fått i seg ørlite kokain. Derfor ble utestengelsen på to år redusert til 10 uker.

Les også

Pappa Ingebrigtsen kaller Jakobs (16) supertider for «joggeturer»: – Det er helt vilt

Problemet

Den britiske stiftelsen Sports Integrity Initiative, som følger antidopingarbeidet tett, mener «kysse-sakene» vitner om et stort problem. Nettstedet viser til at Roberts’ dopingprøve kun påviste 0.000009 milligram probenecid pr. milliliter urin, altså en svært liten dose.

– En del av problemet er at vitenskapelige metoder har forbedret seg så mye at ørsmå mengder av stoff kan bli funnet i dopingprøvene, skriver stiftelsen.

Sports Integrity Initiative argumenterer videre for å operere med nedre grenser i sammenheng med dopingprøver. Dette mener stiftelsen kunne gjelde i tilfeller der det forbudte stoffet påvises i en så liten andel at det umulig kan ha hatt en effekt.

Stiftelsen peker på at Roberts hadde blitt straffet dersom han ikke hadde kunnet bevise at kjæresten brukte medisinen.

– I tillegg til å være sløsing av tid og penger, hadde en dopingutestengelse vært grovt urettferdig mot utøveren.

For Gil Roberts endte historien uansett godt. Han er klarert til å representere USA i friidretts-VM i London.

Publisert: