HOLMENKOLLEN (aftenposten.no): Etter forrige ukes folkeavstemning kan Oslo kommune søke om statsgaranti for et OL i Oslo i 2022. Langrennsdronning Marit Bjørgen mener at kroppen hennes vil holde frem til et eventuelt OL på hjemmebane, selv om hun da vil være 41 år.

— Kan du se for deg selv i OL i Oslo i 2022?

— Åh, det er lenge til. Det er klart at VM i Holmenkollen (i 2011, journ.anm.) sitter som et minne i bakhodet. Det blir en folkefest, så får vi se. Jeg har sagt at jeg har lyst til å holde på så lenge jeg har motivasjonen, sier Bjørgen til aftenposten.no.

Parkeringsvakter

Skikongen Petter Northug uttalte på en pressekonferanse i mars at han kunne stille som parkeringsvakt under et eventuelt hjemmebane-OL.

— Kanskje som parkeringsvakt, eller noe. Jeg skal iallfall prøve å bidra på min måte, kanskje ved å kommentere noe. Men først må Oslo få OL, og det er en liten vei igjen, sa Northug ifølge VG.

For kort tid siden fulgte alpinlegenden Kjetil André Aamodt, som har jobbet aktivt for Oslo 2022, opp:

— Jeg skal jobbe som parkeringsvakt. Det skal Petter Northug også, sa han til meg. Så vi skal ha det veldig gøy, sa Aamodt med et smil til TV 2.

- Skal du stille opp på en sånn måte, Bjørgen?

— Jeg håper jeg kan få en bedre jobb hvis jeg ikke er utøver, sier Bjørgen med glimt i øyet.

Onsdag lanserte Marit Bjørgen ”Marits metode”, et kostholdsprogram for unge utøvere.

Prosjektet er satt i gang i samarbeid med Norges sjømatråd, og gir et tilbud til klubber uansett idrett om å få kostholdsveiledning med fokus på sjømat.

Fisk ble karrièrevendepunkt

Bjørgen fikk etter et skuffende Liberec-VM i 2009 streng beskjed av legen om å legge om kostholdet. Hun la inn mer sjømat, og forteller at det ble et vendepunkt.

— Jeg endret kostholdet mitt til å spise mer sjømat. Jeg var for dårlig med tanke på restitusjon og sykdom i de årene jeg slet. Det har funket veldig bra for meg, og de erfaringene jeg har gjort med dette ønsker jeg å dele med yngre utøvere som er på vei opp. Å kunne bidra og dele min erfaring har vært spennende og viktig, sier Bjørgen.

Under lanseringen onsdag laget hun retten tortilla med laks sammen med et jentelag fra Bærums Verk.

Bjørgen er nylig kommet tilbake fra et høydeopphold, som ble forkortet grunnet sykdom. Sesongens store mål er OL i Sotsji i februar.

- Har du gjort noen endringer på opplegget under oppkjøringen?

— Jeg har gjort mye av det samme, det har fungert bra for meg før. Men jeg har jobbet med skøyteteknikken, som jeg ikke var helt fornøyd med, og synes at jeg har tatt et steg der. Fysisk sett er jeg i hvert fall ikke dårligere i fjor, så får vi se.

- Det er det som er suksessoppskriften for OL-suksess?

— Jeg håper på det, ler Marit Bjørgen.