Anført av Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder og Giovanni van Bronckhorst leverte "Oranje" champagnefotball i gruppespillet. Når de i kveld spiller EM-kvartfinale mot Russland i Basel er forventningene skyhøye til nederlenderne.

Men forskning viser at de store stjernene og gode lagene ofte svikter i ekstreme og pressede situasjoner. Spesielt etter at de har prestert på meget høyt nivå. Portugals EM-exit torsdag kveld var et eksempel på det. I kveld kan det være Nederlands tur.

Historien viser at nederlenderne ofte spiller bra, men sjelden når helt frem. Fire ganger har de tapt straffesparkkonkurranser de siste 16 årene.

— Jeg frykter at Nederland ryker ut. Det som går igjen i mine studier er at mange superstjerner presterer dårlig under press. Forventningene blir veldig høye og fallhøyden stor, forteller Geir Jordet, idrettsforsker og førsteamanuensis ved seksjon for coaching og psykologi på Norges idrettshøgskole.

Han er Nederland-kjenner og holdt blant annet foredrag for nasjonens VM-spillere for to år siden. Tema for Marco van Bastens mannskap: Mestring av straffesituasjoner og press generelt.

- I en stor boble

Jordet har flyttet hjem til Oslo og har ikke vært involvert i nederlenderens oppkjøring til dette mesterskapet, men er like fullt opptatt av den videre EM-skjebnen.

- Nederland har levert fremragende prestasjoner til nå, ingen tvil om det. Men de fleste er enige i at Nederland ikke har vært tre mål bedre enn Frankrike og Italia. De er nå i en stor boble, og jeg er redd for at forventningene ikke tilsvarer de egentlige kvalitetene i laget. Det å ha høyt selvbilde og status er stort sett bra - bortsett fra i ekstreme pressituasjoner. Forventningene blir for høye, mener Jordet.

Han har nylig fått aksepterte en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet "Journal of Applied Sports Psychology". Artikkelen heter "When superstars flop" og er høyst relevant for mesterskapet i Sveits og Østerrike.

Studier utarbeidet av Jordet viser blant annet at en spiller i kategorien "superstjerne" treffer på 63 prosent av forsøkene fra 11-meteren i en straffesparkkonkurranse, "superstjerner før de blir superstjerner" treffer på 90 prosent, mens gjennomsnittet ligger på 75 prosent.

- De med høyere status svikter

- Under mesterligafinalen mellom Manchester United og Chelsea fikk jeg flere SMS med spørsmål om hvem som kom til å bomme. Jeg svarte Giggs og Ronaldo. Giggs traff, men Ronaldo bommet. Han var veldig høyt oppe og anerkjent. Dette var for øvrig også tilfellet med John Terry. Det er ofte de spillerne som har høyest status som svikter i pressede situasjoner.

- Hva skal spillere og lag gjøre for å mestre slike situasjoner?

— Forventningspress trigger høyere angst. Når pulsen er oppe i 180 uten å være fysisk aktiv blir man redd fordi det føles ubehagelig. Her er det viktig å vite at angst og vonde følelser i seg selv ikke er skadelig for prestasjon. Se på Zidane i EM for fire år siden. Fem sekunder før han tar det avgjørende straffesparket på overtid i kampen mot England, står han og kaster opp. Likevel presterer han ekstremt bra like etter. Poenget er at det ikke er farlig å føle seg dårlig, det som er farlig er når en gjør alt en kan for å kvitte seg med den dårlige følelsen.

Han ble kjent med Marco van Basten i forkanten av VM-sluttspillet i 2006 og er trygg på at den nederlandske treneren gjør de rette tingene.

— Vi snakket mye om problemstillingene og jeg håper at de har satt til verks strategier. Jeg vet at Marco van Basten er opptatt av det. Under VM for to år siden sa han: Det er ikke nå vi skal være gode, det er om to år vi skal være det.

I kveld må ord gjøres om til handling.