Sander Svendsen (midten) debuterte i eliteserien da Molde slo Aalesund på Aker stadion i mai. Foto: NTB scanpix

De er bare 14 og 16 år gamle. Men brødrene Tobias og Sander Svendsen følges tett av den nederlandske storklubben Ajax.

Tobias Svendsen var 11 år gammel da han ble oppdaget av Ajax-speiderne under ei turnering i Oslo. For to år siden ble han invitert til å trene med klubbens akademi.

I fjor la Ajax merke til storebror Sander i flere landskamper. Da ble begge hentet til Amsterdam på treningsopphold.

Nå skal altså Molde-brødrene på nytt besøk hos det berømte akademiet i storklubben.

– Jeg regner med vi skal se litt nærmere på forholdene og hvordan de gjør det i Ajax. Vi har mye å lære, og det var en fin opplevelse i fjor, sier Sander.

– Hva er den største fotballforskjellen på norske og nederlandske 16-åringer?

– Jeg synes ikke nivået var skremmende. Men den største forskjellen er nok de små tingene. De er gode på alle de tekniske detaljene, og på spilleforståelse, sier Sander.

Støttes av Solskjær

Han forlenget nylig sin MFK-avtale med ytterligere tre sesonger. Lillebror Tobias må fylle 15 år før han kan binde seg til skriftlig til moderklubben.

Sander Svendsen debuterte i eliteserien da Molde slo Aalesund på Aker stadion i mai.

Ole Gunnar Solskjær mener de to talentene har godt av å komme ut og smake på nivået i en klubb som Ajax.

– Dette er to lovende og jordnære fotballspillere som, ikke minst på grunn av foreldrene, har et sunt forhold til sin egen utvikling. Både jeg og MFK har et godt forhold til Akerakademiet og vi ser positivt på at Sander og Tobias drar til Ajax for å trene, sier Solskjær.

Pappa er med

Pappa Svend Jarle Svendsen skal være med guttene sine under hele oppholdet. Han har også vært reiseleder på de to forrige turene.

– Ajax har tatt veldig godt vare på oss, klubben har vært veldig profesjonell. Dette er en fin mulighet for både Sander og Tobias, det er bra med nye impulser og andre referanser, sier Svendsen.

– Hva vet dere om opplegget den uka dere skal være i Nederland?

– Vi har ikke fått detaljene i programmet ennå, men jeg regner med det blir to-tre treninger med ungdomsgrupper på deres egen alder. Det er også snakk om at begge skal spille en kamp.

– Vet du hva Ajax ser i guttene siden de blir invitert tilbake?

– Vi vet lite om hva klubben tenker og vi ser ikke på dette som en mulighet for en kontrakt. Begge to har det veldig bra i Molde. Hverdagen er viktigst, og den er her. Inntil videre har vi ingen planer eller ønsker om at de skal reise ut, sier Svend Jarle Svendsen.

Han var selv en rask og teknisk angriper i sin tid som Træff-spiller. Mamma Ellen Hammer var også en habil fotballspiller og et allsidig idrettstalent.

Lervik besøker Ajax

Daglig leder Are Lervik i Akerakademiet reiser også Nederland sammen med Svendsen-brødrene. Han skal følge spillerne under deler av oppholdet og møte Ajax-representanter som er i Moldes nettverk.

– Vi ser første og fremst at dette er en stor inspirasjon for guttene selv. De har lyst til å reise og MFK mener de kan ha godt av en spennende utfordring og en positiv opplevelse. Siden oppholdet er lagt etter den norske sesongen, skaper det heller ingen praktiske problemer, sier Lervik.

– Tenker dere at gjentatte treningsopphold øker risikoen for at spillerne kan få et tilbud og forsvinne fra Molde før de har etablert seg på A-laget?

–Det er alltid en mulighet for at det kan skje, men jeg mener også det ville vært bra både for guttene og for klubben. MFK har mange unge talenter, og vi ser positivt på at noen av dem er interessante for større klubber.

– Har dere fått tilbud fra utenlandske klubber?

– Nei. Vi vet at det er mange som følger med. Spesielt er mange Premier League-klubber speider Norges yngre landslag. Men vi har ikke mottatt noen konkrete henvendelser. Det får vi diskutere hvis det dukker opp. Utgangspunktet vårt er at dette er et treningsopphold, og vi både håper og tror at de skal spille for Molde ei god stund framover, sier Are Lervik.