Så skjer det igjen. En av Branns beste spillere nekter å signere ny kontrakt, hvilket betyr at spilleren vil bli solgt for en lav pris, eller at han vil gå som Bosman-spiller. Det siste er det mest sannsynlige.

Rekken av spillere som har forlatt Brann på denne måten er lang, og Brann og Hardball har tapt enorme summer. Andresen, Moen, Solli, Bakke og Austin kostet Brann over 40 millioner kroner. Kun Austin fikk de litt penger igjen for (tre millioner).

Brann var ikke alltid vært like ivrige eller flinke i forhandlingene med disse spillerne. Det skyldes delvis, tipper jeg, at de alle var eid av Hardball. Thorstein Helstad, som Brann eide selv, tjente for eksempel Brann seksten millioner kroner på.

Hardball forsto at Brann ville legge større vekt på å reforhandle kontraktene med spillerne hvis overskuddet av et salg ble mer broderlig fordelt. Før Brann og Hardball reforhandlet avtalen seg imellom, var det Hardball som satt igjen med nesten hele overskuddet av et salg. Nå deles det likt. Uten at det egentlig har hjulpet så veldig mye.

For samtidig har eliteserien blitt mindre attraktiv for de beste spillerne. Ikke fordi kvaliteten på den er diskutable, men fordi lønningene har gått kraftig ned. Millionlønninger kan de aller fleste spillere se langt etter. En Bosman-overgang, eller utgående kontrakt, er spillernes vei ut av Tippeligaen og inn i millionærenes verden.

Denne gangen er det Kim Ojo som har gitt klubben beskjed om at han ikke vil bli en del av Branns fremtid, at Brann ikke kan regne med å tjene store penger på ham.

Nyheten om Ojos signeringsnekt kommer ikke som noen overraskelse. Ojo forlot ikke sitt hjemland for å etablere seg i Norge. Planen hans har hele tiden vært å spille for en bedre klubb i en gjevere liga. For at det skal bli en realitet må han gjøre som Austin, Solli og Moen.

Kim Ojo er en god spiss, men ikke så god at større klubber er villige til å betale de store summene for han.

Kunne Brann gjort noe annerledes denne gangen? Jeg tviler. De har helt sikkert opptrådt mindre arrogant overfor Ojo enn det de gjorde i starten av forhandlingene med Bård Finne, og de har helt sikkert gitt ham et godt økonomisk tilbud

Men kanskje kunne Brann gjort det annerledes da Celtic ønsket å kjøpe Erik Huseklepp? Huseklepp gjorde det som ingen av de andre nevnte spillerne gjorde, han skrev under ny kontrakt med Brann – under forutsetningen at Brann ikke skulle legge de største hindringene i veien hvis det kom en storklubb på banen.

Det gjorde imidlertid Brann. Derfor er nok spillere flest, den dag i dag, skeptiske til de løftene som Brann gir – og som ikke kan nedfelles i en skriftlig kontrakt.

Hva mener du? Hva kunne Brann gjort annerledes?