Les også:

  • Norge glemte å søke på håndball-VM i tide

  • Kan få søknaden godkjent likevel

Torsdag formiddag fikk NHF det slaget i ansiktet forbundet håpet å unngå etter at søknaden om å få arrangere herre-VM 2017 ble levert for sent. Det internasjonale håndballforbundets council avviste søknaden, og Norge kom derfor ikke med i avstemningen som fant sted på kvelden.

Der vant Frankrike VM-kampen mot Danmark og blir VM-arrangør 2017.

Det betyr ar Frankrike får VM for tredje gang. De arrangerte VM både i 1970 og 2001, mens Danmark bare har arrangert én gang, i 1978. Norge har aldri hatt et herre-VM — unntatt B-VM i 1985. — Vi har hatt tilfeller tidligere hvor søknader har kommet for sent, og da har de blitt avvist. IHF mener at man holder på de prinsippene man har i slike saker, sier president i Det europeiske håndballforbundet, Tor Lian.

Han forsølte å tale Norges sak, ettersom det lå noen formildende omstendigheter bak forsinkelsen, men EHF-sjefen nådde ikke frem selv om han tok saken opp direkte med IHF-president Hassan Moustafa. IHFs council på 15 medlemmer sa nei til Norge.

Varslet i tide

Norges Håndballforbund bekreftet i mai 2011 overfor det internasjonale håndballforbundet (IHF) at Norge ville søke om å arrangere VM i 2017 for menn ved å bygge videre på det som var presentert VM-søknaden for 2015. Søknaden ble sendt innen fristen, men bekreftelsesbrevet kom fire dager for sent.

Etter at Aftenposten.no var først ut i forrige uke med å fortelle om fadesen, sendte NHF ut denne pressemeldingen:

”Den 15. august mottok NHF søknadspapirene med beskrivelse av forpliktelsene et arrangørland må oppfylle, med beskjed om at vi innen 1. september måtte bekrefte at vi ville opprettholde vårt ønske om å søke mesterskapet. Ansvarlig for våre mesterskapssøknader hadde gjort klart dette brevet til oversendelse innen fristen, men på grunn av akutt sykdom den aktuelle dagen, ble dette dessverre ikke effektuert før mandag 5. september”, skriver NHF.

Fikk ny sjanse

”Forbundets rutiner samt prosesser for søknader er i etterkant endre, for å gardere oss mot slike tilfeller.

NHF mottok den 13. september 2011 et brev fra IHF hvor de informerte om at de ikke kan ta vår søknad til vurdering på grunn av et vedtak på IHF Council møte i Mai 2011,” heter det i pressemelding.

NHF kom imidlertid så langt at de fikk IHF til å gå med på en ny vurdering.

Onsdag ettermiddag norsk tid kom svaret: Nei!