– Det er alltid populister som mener at Brann skal være et lag med bare bergensere, sier Tor Thodesen. Han tror ikke det er mulig.

Da han var assistenttrener i Brann var han klar på de samme synspunktene.

– Jeg fikk jeg et helvete med BT og BA da jeg sa at et lag med bare bergensere var urealistisk. Men det bør være bevist nå at det ikke går. Da må man prøve noe annet, sier Thodesen.

– Hvem sier at en fra Bergen løper mer enn andre spillere, bare fordi han spiller i Brann? Det er klubben og drakten som teller. Det er den man heier på. Hvor er dem som ikke ønsker Hassan (El Fakiri) eller Seyi (Olofinjana) i Brann?

Må gå for gull

Thodesen mener han ser konturene av noe stort i Brann.

– Utsiktene til suksess har neppe vært bedre. Det er jo helt uklart hvem som vinner serien neste år, understreker han. Derfor kan det bare være en vei fremover:

– Nå må Brann klinke til og si at de skal bli best. Alt annet er å underselge produktet sitt. Mons kom inn i jobben med et kunstig lavt forventnings— og ambisjonsnivå, mener Thodesen, som er alt annet enn imponert over det talentarbeidet som blir gjort i Brann.

– Brann sier de skal utvikle spillere. De pøser inn en bråte penger i et fotballgymnas, som i beste fall produserer noen mediokre fotballspillere. Det systemet er ikke liv laga, sier han.

– Det rette

Men nå har pengene gjort det mulig for Brann å bli et topplag. Om man innrømmer det eller ikke, Brann prøver å kjøpe seg til suksess.

– Brann gjør det rette, sier Thodesen, som forlot Stadion nærmest i protest da Mons Ivar Mjelde fikk jobben som hovedtrener foran 2003-sesongen. Likevel skryter han av jobben som er gjort.

– Branns bestemann er daglig leder Bjørn Dahl. Hvis en ser på det han har gjort over tid, er det ganske utrolig hva Brann har fått til siden han stakk hånden inn i det vepsebolet Stadion var da han tok over. Det er han som har fattet færrest gale beslutninger over lengst tid. Greit nok at Idar Vollvik og andre kommer til Brann med penger, men alt skal ordnes på en ordentlig måte. Det går dessuten stadig lengre tid mellom det pressen liker å kalle en «Brann-skandale». Det er i stor grad hans fortjeneste. Jeg unner ham all mulig suksess.

– Hjelp talentene der de er

Men talentarbeid ligger Thodesens hjerte nært. Kanskje ikke så rart for en tidligere lærer og trener ved Norsk Toppidrettsgymnas (NTG).

– I 1997 var jeg i møte med Stabæk og tilbød NTG sitt juniorlag til Stabæk mot 100.000 kroner i året. Det takket de nei til. Året etter kjøpte Lyn den samme pakken for en million. I år bruker de 3,5 millioner i året og har klart flest egne juniorer både på A-laget og på aldersbestemte landslag. Brann ligger 15 år bak, mener Thodesen.

Den gamle Kalandseid-keeperen lanserer et alternativ.

– Hva om man kunne plukke ut de seks til åtte beste i Hordaland og fulgt dem opp der de er. Så kunne man hatt en samling i uken i regi av Brann, antyder Thodesen, som utdyper:

– Hvis gutten er fra Vestsiden-Askøy, så la ham være der, og spille i klubben til han vokser fra dem. Så kan han gå videre til å spille for et lag i 2. eller 1. divisjon på veien til Brann. Sportsklubben bør vente til de vet at han kan spille på A-laget, mener Thodesen.

KRITISK TIL LOKAL FORANKRING:Tor Thodesen mener at det er umulig å skape et topplag av Brann med bare lokale spillere.