Oslo 20120815. Norges landslagstrener Egil Olsen "Drillo" før privatlandskampen i fotball mellom Norge og Hellas på Ullevaal stadion onsdag. Kampen endte 2-3 til Hellas.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Grøtt, Vegard

Huitfeldt-lov ingen garanti for norske gratiskamper

<p>Norske TV-seere kan gå glipp av Island-Norge. Slik kan det også bli i fremtiden.</p>

Fredag 7. september spiller Norge sin første kamp i kvalifiseringen til 2014-VM i Brasil, men det er langt ifra sikkert at norske seere får se kampen.

TV 2 og NRK har ikke blitt enige med rettighetshaverne om visning av kampen. Kanalene la inn et bud sammen, men mener prisen som kreves er altfor høy.

Les også:

Det norske landslagets kvalifiseringskamper står på listen over idrettsarrangementer som kulturminister Anniken Huitfeldt vil ha på betalingsfrie og åpne kanaler. Forslaget er nå ute på høring.

TV 2s sportssjef Bjørn Taalesen tror ikke et lovvedtak ville gjort noen forskjell.

— Vi vil kunne se lignende situasjoner også i fremtiden. Det heter at de åpne kanalene skal kunne få rettighetene til markedspris, men av og til blir markedsprisen mye høyere enn det vi er villige til å betale, sier Taalesen til aftenposten.no.

— I fjor betalte Canal + mye, mye mer for rettighetene til bortekampen mot Danmark enn hva vi var villige til å gi, illustrerer han.

Det er SportFive som eier rettighetene. De prøver å selge alle kampene i en pakke. Taalesen tror at det høye prisnivået i fjor kan ha gjort sitt til at prisen i år blir satt for høyt.

Dessuten er ikke motstanderne like attraktive i år, og norsk landslagsfotball seiler ikke i særlig medvind.

— Drillos lag har ikke akkurat spilt seg til høyere markedspris.

- Et unntakstilfelle

I kulturdepartementet er de klare over at en lov ikke nødvendigvis vil føre til at alt vil gå på åpne kanaler.

— Vi ønsker å innføre denne lista over viktige nasjonale begivenheter for å sikre at folk flest får se dem uten å måtte betale ekstra for det. Listen vil ikke innebære at TV 2 eller NRK skal være forpliktet til å vise begivenhetene på listen. Vårt mål er at de viktiste begivenhetene vises slik at alle kan se dem uten å måtte betale ekstra, men vi kan ikke detaljregulere enkeltkamper. Listen gir derfor ingen garanti for at landslagets bortekamper vil bli vist på norsk tv, men den gir tv-kanaler som TV 2 og NRK en rett til å kjøpe begivenhetene til markedspris, sier statssekretær Mina Gerhardsen til aftenposten.no.

Hun er imidlertid ikke redd for at det tilfellet vi nå ser, skal bli standarden fremover.

— Det er i rettighetshavernes interesse at viktige begivenheter faktisk blir vist på norsk tv. Det er viktig for å sikre interessen for og oppslutningen om idretten. Vi legger derfor til grunn at situasjonen som nå har oppstått er et unntakstilfelle. Listen over viktige begivenheter vil kunne sikre at slike begivenheter blir på tv-kanaler som alle mottar.