16-åringen suste opp i en tidlig ledelse, men så våknet verdenseneren Luke Humphries.

Med fem strake sett snudde han kampen, og unge Littler måtte se sitt første VM-gull gli ut av hendene på ham.

– Han har satt fyr på dart-verden og sosiale medier. Han bevist at han har det. Han kommer til å vinne verdensmesterskap, slo Sky Sports kommentatorer fast, i noen trøstende ord etter kampen.

– Det har vært utrolig. Det eneste negative er at jeg tapte for mange legs på mine kast, så han kunne bryte meg. Jeg klarte bare ikke holde mine egne kast, sier Littler selv etter kampen.

TOO LITTLER, TOO LATE: Luke Littler ledet, men rotet vekk VM-gullet. Foto: Kin Cheung / AP

Den nybakte verdensmesteren avslører at han følte han måtte vinne finalen nå.

– Jeg har bare tenkt hele dagen at jeg måtte vinne i dag, fordi han kommer til å dominere i mange år, sier Humphries, og peker på Littler.

Det gikk ikke veien for Littler i VM-debuten. Dermed glapp også premiepotten på 6.5 millioner kroner, som går til vinneren. Men unggutten ga seg ikke uten kamp.

Med en rekke kjendiser i salen kjempet 16-åringen seg gjennom den aller tøffeste kampen i sin korte karriere på øverste nivå.

Finalerivalen, den 12 år eldre gamle navnebroren Luke Humphries (28), har lenge vært på stigende kurve i dartverden. Gjennom nedstengingen i England under koronapandemien tok han grep og gikk ned over 12 kilo. Deretter tok karrieren fart, og denne sesongen har vært ellevill.

Til nå har han vunnet tre storturneringer i World Grand Prix, Grand Slam of Darts og Players Championships.

VM-finalen mot 16-åringen skulle kun bli prikken over i-en, i en sesong hvor han allerede hadde klatret til toppen av verdensrangeringen i dart.

SJEKK FORSKJELLEN: Luke Humphries gikk gjennom en stor forvandling. I etterkant har karrieren tatt fyr. Foto: NTB

I åpningen så det slik ut. Humphries suste gjennom det første settet, og var på vei å sikre det andre.

– Luke Humphries dominerer. Dette må bekymre Luke Littler, slo Sky Sports kommentatorer fast etter en pangåpning fra Humphries.

– Det fungerer ikke for ham nå, og han må finne noe snart.

Under to legs i andre sett fant Littler plutselig det sagnomsuste noe. 16-åringen slo knallhardt tilbake og vant tre legs på rad. Dermed tok han hele settet.

– Littler har endelig ankommet kampen! Humphries har gått fra å være i total kontroll, til å være bekymret og redd, mente kommentatorene.

Humphries gjorde akkurat det samme tilbake i neste sett, og snudde 0–2 til 3–2, men så satte unggutten på turboen.

I det påfølgende settet holdt Littler unna, og det ble starten på en knallsterk rekke. 16-åringen gikk opp i 4–2, og det lå en sensasjon i luften. Storspillet fortsatte, og Littler måtte kun treffe en dobbel 2 for å øke ledelsen til 5–2.

Men det ble bom, og Humphries snappet settet. Det ble vendepunktet i finalen.

– Hvis han hadde gått opp til 5–2 der hadde det blitt en skikkelig motbakke for meg, sier Humphries.

Da muligheten dukket opp til å snu det startet Humphries å storspille, og tok sett etter sett etter sett. Fire på rad, faktisk. 28-åringen snudde kampen fullstendig og gikk opp i 6–4. Dermed fikk han muligheten til å avgjøre kampen.

Den tok verdenseneren med begge hendene.

Foto: Kin Cheung / AP