Jens Haugland måtte kjøre inn til siden og stoppe bilen. Nå skjer det. Noen øyeblikk tidligere ringte telefonen hans. I den andre enden satt Christian Prudhomme.

Tour de France-sjefen hadde et viktig budskap til Haugland: Uno-X var invitert til å delta i årets utgave av verdens mest prestisjetunge sykkelritt, som første norske lag noensinne.

Men det var én «hake». Haugland, som er lagets sjef, måtte holde det for seg selv noen dager til.

– Hvordan var det da du endelig kunne dele det med andre?

Haugland tar seg til hodet og tenker noen få sekunder.

– Det var en «ut av deg selv»-opplevelse. Jeg fikk beskjed om å være stille noen dager før det ble offentliggjort. Jeg dro hjem til henne som jeg er så heldig å få leve sammen med, før jeg etterpå delte en flaske champagne med nøkkelpersonell. Så smalt det noen dager senere. Det var en utrolig opplevelse, sier Haugland til Aftenposten.

Lørdag skrives neste kapittel i eventyret om det norske sykkellaget. Da er det klart for første etappe i årets Tour de France.

Veien dit har vært lang. I denne artikkelen får du vite hvordan det hele gikk til.

Lot seg fascinere

Det er vanskelig å fastslå når drømmen om et norsk lag i Tour de France dukket opp første gangen. Enklere er det å konkludere med at sykkelinteressen i Norge fikk seg et voldsomt oppsving da Thor Hushovd både vant den grønne poengtrøyen og flere etappeseiere i årene før 2010.

Hjemme i Norge benket folk seg foran TV-skjermen. De sportslige bragdene var ikke det eneste som tiltrakk dem. Det gjorde også måten TV 2s kommentatorpar Christian Paasche og Johan Kaggestad loset dem gjennom franske landsbyer og fortellinger på.

– Jeg husker da TV 2 begynte å bygge historien rundt Thor Hushovd og Crédit Agricole (Hushovds tidligere lag) og måten de klarte å formidle det ekstremt intense rundt sporten. Så er det nok litt sånn med meg, at når jeg først dykker ned i en idrett, blir jeg veldig fascinert av hele dynamikken. Det gjorde at jeg ble veldig knyttet til historien som ble fortalt sommer etter sommer, sier Haugland.

Han var selv blant de mange nordmennene som ikke nøyde seg med TV-opplevelsen, men som reiste ned med kompisgjengen for å følge rittet på nært hold.

Jens Haugland på kompistur under Tour de France 2007. Fotografen er broren Magne, som jobber som lagets markedssjef i dag. Foto: Magne Haugland

Under oppveksten på Rørvik i Trøndelag tok fotballen mesteparten av tiden. Han var ganske god og flyttet tidlig til Oslo for å satse, men forsto snart at det klokeste ville være å studere.

I 2012 begynte han i YX, et søsterselskap til Uno-X Norge, som har over 200 selvbetjente bensinstasjoner i vårt land. Senere begynte han hos sistnevnte. I intervju med TV 2 har Haugland forklart hvordan ledelsen la merke til lidenskapen hans for sport. Idrettsarrangementer passer godt for dem som vil vise frem merkevaren sin, men det kan også være dyrt å komme seg inn på de mest konkurranseutsatte sponsorplassene.

Reitan-eide Uno-X så imidlertid en åpning i sykkelsporten. Selskapet sponset flere ritt før laget ble startet opp i samarbeid med Lillehammer Cykleklubb (LCK) og Ringerike Sykkelklubb i 2016.

Det som skjedde torsdag, viser hvor langt man allerede er kommet siden.

Jens Haugland er leder både i selskapet og sykkellaget. Foto: Uno-X

Viste seg frem for verden

Fotballklubben Athletic Clubs stadion San Mames stikker opp som en katedral i utkanten av Bilbaos bykjerne. Inne i klubblokalene finner man ikke bare gamle fotballsko, men også bilder av syklister. Baskerbyens stolte sykkeltradisjoner strekker seg helt tilbake til 1800-tallet.

Torsdag ettermiddag var fotballagets rødhvite drakter byttet med sykkeleffekter og regntøy. På en scene utenfor Guggenheim-museet ble årets Tour de France-lag presentert.

Et hav av paraplyer møtte de åtte Uno-X-rytterne da det var deres tur til å bli introdusert, men applausen var varm. Spesielt for Alexander Kristoff, som har spurtet seg til flere seiere i både Tour de France og éndagsklassikere tidligere.

Det var en unik dag for norsk sykkelsport og alle involverte.

Alexander Kristoff og resten av Uno-X-rytterne på vei ned fra scenen under torsdagens lagpresentasjon i Bilbao. På lørdag går første etappe. Foto: Fredrik Varfjell, NTB

Stolthet

Haugland, som i dag er sjef både for Uno-X Norge og sykkellaget, snakker ofte om «vi». Mange gir ham mye av æren for eventyret, men han er selv raus med hyllesten til de andre som har bidratt. Det ligger naturligvis et enormt lagarbeid bak ferden til Tour de France.

– Først og fremst har vi en relativt giret gjeng som jobber i administrasjonen. Vi hadde ikke fått til mye uten dem. Og så vi har hatt gode nok syklister i Norge til å få det til en stund, sier Tobias Halland Johannessen.

I likhet med nesten alle de andre på laget sykler 23-åringen sin første Tour de France. Kristoff er unntaket.

Kristoff er imidlertid ikke den eneste i laget med erfaring fra dette nivået. Gabriel Rasch syklet flere av de største rittene da han var aktiv. De siste årene har han vært sportsdirektør i storlaget Ineos Grenadiers.

I fjor hentet Uno-X ham hjem.

– Det er ikke så annerledes her, sammenlignet med Ineos, som mange tror, tenker jeg. Det er litt færre folk, men de er superdyktige. Man har kanskje litt kortere vei til avgjørelsene og for å svinge seg rundt, sier «Gabba».

Også Kurt Asle Arvesen er med. Mannen som vant én Tour de France-etappe i løpet av karrieren, har vært sportslig leder helt siden 2017. Å få ham med såpass tidlig i løpet ble sett på som et scoop, ettersom også han kom fra Ineos-leiren.

Kurt Asle Arvesen på plass i Spania før Tour de France-starten. Foto: Fredrik Varfjell, NTB

De to er ikke de eneste som er rekruttert fra det internasjonale sykkelmiljøet. I dag har Uno-X lisens på nest øverste nivå, men hardt arbeid og gode resultater har gitt laget respekt ute i verden.

Telefonsamtalen og invitasjonen fra Prudhomme ble det endelige beviset på det.

Det som gleder Haugland mest, er imidlertid ikke deltagelsen i seg selv, men at Uno-X har beholdt så mange av dem som var der i begynnelsen.

– Vi har de samme lederne og til og med noen av rytterne vi startet med i 2017, da vi bare kunne drømme om at dette skulle skje. To av dem (Jonas Abrahamsen og Torstein Træen) er tatt ut her. Det gjør meg ekstremt stolt, og jeg er stolt over at vi har hatt samme tanke og filosofi bak det hele veien. Vi har ikke kjøpt oss til plassen.

Uno-X stiller med to danske og seks norske ryttere. Edvald Boasson Hagen og Vegard Stake Laengen deltar også for hvert sitt lag. Dermed er det rekordmange norske ryttere med i årets Tour.

Foto: NTB Nyhetsgrafikk