Krasnodar tapte søksmålet i FIFAs konfliktsråd etter at Erik Botheim terminerte kontrakten med russerne som følge av krigen i Ukraina.

Team Botheim argumenterte med artikkel 14 i FIFAs regelverk om overganger, som sier at «en kontrakt kan bli terminert av begge parter uten konsekvenser av noen form hvor det er saklig grunn («just cause») til det».

«Russlands ulovlige invasjon av Ukraina pågår fortsatt, og under omstendighetene følte ikke Erik at han hadde noe valg», skrev agent Jim Solbakken på Instagram – deres «just cause».

– Det har vært en lang reise fra mars i fjor. Det har vært mye jobb rundt det juridiske og ganske høye kostnader forbundet med saken. De beste advokatene i England rundt fotballjus har vært koblet på, så når kjennelsen kommer nå så er det stor glede knyttet til det, sier Jørgen Ingebrigtsen i agentselskapet – på vegne av Botheim.

– Hva sier Botheim?

– Han er selvfølgelig veldig glad og fornøyd for at det gikk den veien. Det var egentlig to saker: Krasnodar saksøkte Erik – og motsatt. Når dommen er så tydelig, så er det veldig positivt for ham, så han er veldig fornøyd med jobben som er gjort og resultatet, sier Ingebrigtsen til VG.

Salernitana spiller mot Juventus på VG+ Sport tirsdag kveld:

Etter termineringen av kontrakten med Krasnodar signerte Botheim for den italienske klubben Salernitana.

FIFA hadde tidligere tillatt å suspendere kontraktene sine som følge av krigen i Ukraina, men Botheim tok det et steg lenger og terminerte kontrakten. Han var da den eneste utlendingen som hadde gjort dette.

Krasnodar gikk derfor til søksmål og mente at Botheim og hans representanter ikke hadde rett til å gjøre det, men tirsdag kom avgjørelsen om at Botheim vant i FIFAs konfliktråd. Russerne tapte på alle punkter i første instans, står det i dommen som VG har lest.

Det er et drøyt år siden russerne sørget for norsk overgangsrekord da Botheim ble kjøpt fra Bodø/Glimt.

Den russiske klubben må i tillegg blant annet betale Botheim 500 000 euro (tilsvarende over fem millioner norske kroner) innen 45 dager, i tillegg til renter fra 11. mars 2022.

I dommen står det at dersom de ikke gjør det, vil de etter artikkel 24 bli suspendert fra å kjøpe spillere i opptil tre overgangsvinduer.

Krasnodar har nå ti dager på å be om en redegjørelse fra konfliktrådet og eventuelt anke avgjørelsen. VG har tidligere skrevet at jusdirektør i spillerorganisasjonen FIFPro, Roy Vermeer, har gitt full støtte til Botheim.

Han kalte da Botheims avgjørelse for «fullt ut forståelig og logisk».

– Vi kommenterer ikke denne situasjonen, skrev Krasnodar i en e-post til VG den gangen.

Vermeer er for øvrig en av de tre personene i konfliktrådet. Konfliktrådets leder, nederlandske Frans de Weger, regnes som en av de beste idrettsadvokatene i verden, og brukes også av idrettens høyeste juridiske domstol, CAS. Den tredje er portugisiske José Luis Andrade.