Det avslører han i den nyeste utgaven av podcasten Sjakksnakk.

Der snakker verdenseneren om den såkalte kandidatturneringen, VM-kvalifiseringen, som starter i Canada neste uke. Uten verdenseneren, som før forrige VM-syklus valgte å gi fra seg VM-tittelen. Den innehas nå av kineseren Ding Liren.

– Jeg er absolutt ikke ivrig etter å komme tilbake til verdensmesterskapet, sier Carlsen.

Som verdens beste sjakkspiller - på FIDE-rankingen - siden 2011 ser Carlsen slik på VM-tittelen:

– Jeg føler at uansett hvem som blir verdensmester i klassisk sjakk, som ikke er meg, så vil det alltid være litt rart.

Magnus Carlsen er mannen som sier alt rett ut. Også at han anser seg selv som verdens beste sjakkspiller.

På podcasten blir han utfordret til å utdype det:

– Saken er at jeg var verdensmester i klassisk sjakk i lang tid. Og jeg har jo ikke lagt opp. Jeg valgte å trekke meg, og det er greit, men det vil alltid være litt merkelig, svarer Carlsen - og snakker altså om at andre enn han selv er verdensmester i den tradisjonelt sett viktigste sjakkdisiplinen.

– Men jeg tenker også at det er bra for de andre. Og selv er jeg fornøyd med hvordan tingene er.

Carlsen har trukket seg fra klassisk sjakk-VM, men imponerte voldsomt med å vinne VM-gull både i hurtigsjakk og lynsjakk i romjulen.

– Er det noen som kan bli verdensmester som du vil anse som mindre «merkelig» enn andre? spør de programlederne i «Sjakksnakk», Askild Bryn og Odin Blikra Vea.

– Jeg tenker at om Fabiano Caruana blir verdensmester, så vil det være både fortjent og trolig føles mest normalt, svarer Carlsen.

Norges sjakkprofil trekker fram Caruana og Hikaru Nakamura som hans to største favoritter til å vinne kandidatturneringen - der vinneren er kvalifisert for å spille VM-kamp mot Ding Liren.

– Nakamura har alltid vært en vanskelig motstander for Ding Liren - mens han alltid har gjort det bra mot Caruana.

– Men hvis Ding spiller som han har gjort i det siste, så vil han ikke ha sjanse mot verken Caruana eller Nakamura. Jeg tror heller ikke han vil slå dem om han spiller som han gjorde da han vant over Nepomnjasjtsjij i VM-matchen.

Carlsen nevner blant favorittene også Jan Nepomnjasjtsjij, russeren som ble fullstendig knust av Carlsen sist nordmannen spilte VM-kamp i klassisk sjakk, i 2021.

– Om Alireza Firouzja skulle vinne, ville det være en overraskelse, men ikke noe sjokk. Hvis derimot en av de andre fire skulle vinne, ville det være et sjokk, sier sjakkprofilen.

De fire andre er Nijat Abasov fra Aserbajdsjan, samt Indias tre unge håp: R Praggnanandhaa, Vidit Gujrathi og Gukesh D.

Kandidatturneringen spilles i Toronto i Canada fra 3. til 22. april.

PS: Apropos klassisk sjakk: Magnus Carlsen spiller Norway Chess fra 27. mai.