Thoresen falt ned på kne i ellevill jubel etter 3–1-scoringen i et fullsatt CC Amfi (6000 tilskuere). Han leverte både scoring og assist da Vålerenga ble satt på plass i den første av syv mulige finaler.

Veteranen kan vinne sitt første skikkelige NM-gull sammen med pappa og trener Petter Thoresen (62). Patrick Thoresen står notert med ett NM-gull sammen med faren, som 16-åring, men sønnen spilte finalene for 23 år siden.

Et nytt NM-gull vil bety mye for hockeyfamilien.

– Det er noe både han og jeg setter høyt, sa Petter Thoresen til VG i forbindelse med NM-finalene i fjor.

År 2000 var sist gang Thoresen senior trente Storhamar til «bøtta». Han var i fjor tilbake som trener i Hamar-klubben. Da endte NM-finalene med tap for Stavanger Oilers.

3–1: Patrick Thoresen feirer scoringen som førte Storhamar opp i tomålsledelse. Foto: Lise Åserud / NTB

Vålerenga åpnet friskt, men den var en tidligere VIF-spiller som skulle få CC Amfi til å koke. Villiam Strøm ble avskiltet etter fem sesonger i Oslo-klubben sist vår.

Den 33 år gamle trønderen klemte inn 1–0 halvveis inn i 1. periode.

– Det var deilig, sier Strøm til TV 2 og kaller scoringen «euforisk».

– Han feiret som en ordentlig back. Ikke noe tull der, meldte ekspert Erik Follestad.

1–0: Villiam Strøm feirer kampens første scoring med Patrick Thoresen (til høyre) og Storhamar. Foto: Lise Åserud / NTB

Det tok bare 82 sekunder før den neste pucken lå bak Breivold. Storhamars Sander Hurrød satte et skudd i tverrliggeren. Samuel Solem var på returen.

Favoritten ledet 2–0.

Det er ingen tvil om Storhamar har den rollen i NM-finalen. Seriemesteren slo Vålerenga 8–0 i siste kamp 24. februar. Storhamar har fem seire med målforskjellen 27–6 mot erkefienden denne sesongen.

Men Vålerenga har løftet seg voldsomt i sluttspillet. Regjerende mester Stavanger Oilers ble slått 4–3 i kamper i et spinnvilt drama i semifinalen.

AMPERT: Vålerengas Daniel Rokseth i bråk med Storhamars Andreas Martinsen (til venstre), Patrick Thoresen og Stefan Espeland. Foto: Lise Åserud / NTB

Det tok bare noen sekunder av 2. periode før Vålerenga markerte seg. Jørgen Karterud reduserte til 2–1 fra kort hold.

Men så styrte Thoresen inn 3–1 et knallhardt skudd fra Peter Quenneville.

– Hvem andre enn Patrick Thoresen er der, kommenterte Follestad.

– Jeg fikk en kølle på den, forklarer Thoresen selv.

Storhamars Jacob Berglund vant pucken fra Vålerenga-profilen Mathis Olimb minuttet før 2. periode var over. Han omsatte muligheten i en trygg 4–1-ledelse.

I siste periode la Tommy Hjelm på til 5–1.

NM-finalen spilles best av syv og fortsetter på Jordal Amfi i onsdag. Fredag møtes lagene igjen i Hamar før det er ny kamp i Oslo søndag.