Malene Rypestøl kunne smile bredt etter helgens langbane-NM. Malene Rypestøl kunne smile bredt etter helgens langbane-NM. Foto: Kjartan Bjelland

Kristiansander (18) tok seks NM-gull og slettet 29 år gammel norgesrekord

18-år gamle Malene Rypestøl er trolig et av Norges største svømmetalenter. I helgen fikk hun full uttelling på langbane-NM.

Søndag var det klart for 1500 meter langbane. Malene Rypestøl var favoritt, og svømte oppskriftsmessig inn til seier. Det som gjorde 18-åringens gull ekstra spesielt var at det også ble norgesrekord.

– Det var veldig deilig, spesielt med tanke på differansen. Det var ikke mye om å gjøre, sier norgesrekordholderen om den nye rekorden som nå er 16.42,47. Fire tideler bedre enn Irene Dalbys tidligere rekord fra 1990.

Det betyr at Rypestøl nå har norgesrekorden på 1500 meter både på kort- og langbane. Selv setter hun den siste rekorden høyest.

– Det er langbane som er det store. Det å vinne – og sette rekord i et OL-basseng, det er stort, fortsetter 18-åringen som hadde troen på norgesrekord allerede før start.

– Jeg ble mer overrasket over rekorden på kortbane. Før start i går tenkte jeg at dette kunne jeg klare, men det var veldig kult å se at det ble rekord, forteller svømmeren.

Klarte akkurat ikke VM-kravet

18-år gamle Rypestøl hadde gull i siktet under årets langbane-NM. Foto: Janne Thorstensen

På kortbane satt Rypestøl ny norgesrekord i mai. 16,13,25 ble tiden, 16 sekunder bedre enn Astrid J. Halvorsens rekord fra 2018.

I tillegg til norgesrekorden på 1500 ble det fem gull til Rypestøl som også satt personlig bestenotering i fem av seks øvelser.

– Det var en helt grei svømmehelg dette, sier Rypestøl humrende.

Kristiansanderen klarte ikke å kvalifisere seg til VM i langbane denne sommeren, det betyr at 18-åringen nå tar en velfortjent sommerferie, og så skal formen toppes inn mot det neste målet i november.

– Kortbane-EM er det neste store for meg nå. Jeg klarte akkurat ikke VM-kravet til i sommer. De har skjerpet kravene der i år, slik at det ligger tett på OL-kravet, forklarer svømmetalentet som skal begynne på sitt tredje av fire år på videregående.

Lanseres som kandidat til OL 2020

Rypestøl i vannet på Aquarama tidligere i sommer. Foto: Kjartan Bjelland

Etter helgens NM lanserte landslagssjef Petter Løvberg Rypestøl som en kandidat for de olympiske lekene i 2020.

– Det var egentlig en utøver vi hadde inne for framtida med OL i 2024 i tankene, men nå har hun meldt seg på i kampen om 2020, sa Løvberg til TV 2.

Løvberg lanserer Rypestøl til både 800m medley og 1500 meter fri. Den siste er en ny distanse i OL for kvinner. Rypestøl selv tar det med slående ro.

– Selv tenker jeg ikke så mye på OL, men jeg skal gjøre mitt beste for å komme meg dit, sier Rypestøl.

Men hun endrer ikke treningsplanen for å nå lekene i Japan.

– Nei, jeg følger planen – og hvis det er godt nok, så blir det OL. Målet har hele tiden vært OL 2024, og det er det vi jobber mot, forklarer 18-åringen som må nå A-kravet for å komme til OL i Tokyo.

A-kravet på 1500 meter er 16.32.04, ti sekunder kjappere enn norgesrekorden til Rypestøl. På 200m medley er kravet 2.12.56 – noe som er omtrent ni sekunder hurtigere enn Rypestøls tid i NM.