– Jeg er først og fremst veldig glad for å gå videre. Det var synd å kaste bort en vunnet stilling, men totalt sett en godt gjennomført kamp uten at jeg var i fare, sa Carlsen til NRK etter at semifinalebilletten var sikret.

Nordmannen gjorde en blunder mot Vladimir Fedosejev som kostet ham seieren med svarte brikker, men slo så tilbake med seier i det andre partiet mot russeren. Dermed var Carlsen sikret en plass i semifinalen i VM i Fischersjakk.

I den siste gruppespillskampen mot amerikanske Hikaru Nakamura endte det med remis i begge partiene. Det var nok til at Carlsen vant sin gruppe, noe som betyr at han møter en gammel kjenning, russiske Jan Nepomnjasjtsjij, i lørdagens semifinale. Carlsen slo «Nepo» i kampen om VM-tittelen i fjor.

– Det har vært sånn hver dag. Jeg spiller bra i den første matchen, men dårlig i den andre. Det er veldig dårlig spill, sa Carlsen etter kampen mot Nakamura. Amerikaneren er også semifinaleklar.

Carlsen fikk raskt initiativet i det første partiet mot Fedosejev, selv om det var russeren som hadde hvite brikker. Dette overtaket ble bare større og større utover i kampen.

– Det vil være et slag for ham psykologisk hvis han ikke vinner dette partiet, sa Bae da spillerne hadde passert 30 trekk.

Carlsen slet imidlertid med å finne ut hvordan han skulle dra seieren i land, og da Fedosejev vartet opp med strålende motspill, måtte en Carlsen i tidsnød nøye seg med remis.

– Veldig nedtur for Carlsen, sa NRK-kommentator Torstein Bae.

– Han mister hodet med dårlig tid. Samtidig er det et vidunderlig patt-kunstverk av Fedosejev, sa NRK-ekspert Atle Grønn.

Carlsen fikk også et tidlig overtak med hvite brikker i parti nummer to, men i innledningen var det Fedosejev som også denne gangen hadde det tidsmessige overtaket.

– Det ser bra ut nok en gang for Magnus. Nå gjelder det ikke å tenke på de tidligere blunderne, sa Bae.

Fedosejev trøblet med en innesperret konge, og Carlsen brukte anledningen til å innlede et angrep. Til slutt valgte Fedosejev å gi seg før sitt 23. trekk.

– Det ble avgjørende at han ikke kunne rokere. Så enkelt er det. Jeg fikk kongen min trygt av gårde, mens hans var sperret inne i sentrum, sa Carlsen om det avgjørende partiet.

På åpningsdagen av turneringen gjorde Carlsen to store tabber. Nordmannen snudde til seier i kampen mot Vladimir Fedosejev, men tapte for Hikaru Nakamura.

På dag to ventet to dueller mot tyskeren Matthias Blübaum. Der sanket Carlsen inn fire poeng etter seier i begge kampene, noe som gjorde at Carlsen sto med seks av åtte mulige poeng etter fire partier.

Amerikaneren Wesley So er regjerende mester i Fischersjakk, etter at han slo Carlsen med sifrene 13.5–2.5 i finalen i 2019. Da ble mesterskapet avholdt på Henie Onstad Kunstsenter. Fischersjakk er den eneste sjakkdisiplinen som Magnus Carlsen aldri har vært verdensmester.