Det viser en intern prognose i Norges Skiforbund, som VG har fått tilgang på.

Ledergruppen i skiforbundet mottar nå økonomirapporter hver eneste uke for å være sikre på at man har kontroll.

– Vi har god oversikt over den økonomiske situasjonen i skiforbundet, understreker generalsekretær Arne Baumann overfor VG.

Grafen under er likevel ikke til å misforstå:

Dersom skiforbundet styrer mot budsjett, så er likviditeten anstendig. Da har skiforbundet på det minste fem-seks millioner kroner i banken det neste året.

Men dersom en ikke makter å hente inn flere sponsoravtaler, og heller ikke iverksetter sparetiltak, så ser det mørkere ut.

Da vil forbundet mangle 20 millioner kroner ved nyttår, ifølge prognosen. Deretter kommer det penger inn i forbindelse med ski-VM i Trondheim, før pilen peker rett ned mot minus igjen.

Foto: FAKSIMILE: Norges Skiforbund.

– Prognoser for likviditet er en vanlig måte å styre risiko på i en virksomhet. NSF har hvert år naturlige pressperioder på grunn av store utbetalinger i sesong, og 2024-25 er ikke noe unntak, sier Arne Baumann.

Som VG har omtalt tidligere, gikk Norges Skiforbund mer enn ti millioner kroner i underskudd i 2023. I år budsjetteres det derimot med et overskudd på ni millioner kroner.

Kontantbeholdningen svinger imidlertid i et særforbund som Norges Skiforbund. Årsaken er at både inntekter og utgifter varierer voldsomt i løpet av en sesong.

Dersom et særforbund mangler penger på bok i kortere perioder, kan forbundet søke om et kortsiktig lån fra kassekreditt-ordningen til Norges Idrettsforbund.

Arne Baumann mener prognosen som VG avslører i dag er nyttig for å vise de ansatte i skiforbundet viktigheten av å følge budsjett, samt å ha gode planer dersom budsjettet sprekker.

Budsjettet sprakk til gangs i fjor, da fem av seks grener gikk i minus.

Hopp mangler i dag en hovedsponsor, som tidligere dro inn 13–14 millioner kroner i året. I tillegg har herrelandslaget i langrenn en usolgt reklameplass. Begge deler går inn under det som internt kalles «usikre inntekter».

SKI-TOPP: Generalsekretær Arne Baumann. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Ifølge styredokumentene VG har fått tilgang på, så utgjør usikre inntekter i dag 23,6 millioner kroner. Det er ti prosent av de totale inntektene til de seks grenene som utgjør Norges Skiforbund.

Skiforbundet holdt budsjettet sitt i januar, med unntak av grenen kombinert som brukte 600.000 kroner mer enn planlagt.

«Avvikene kommer fra sponsoroppfølging og treneroppdrag som ikke er lagt inn i budsjett, og ser ut til å være reelle avvik og ikke periodisering. På landslagene er det også brukt mer enn budsjettert», heter det i det interne styrereferatet fra møtet som ble holdt 22. februar.

PS. Egenkapitalen til Norges Skiforbund var på 57,2 millioner kroner før fjorårets underskudd på drøyt 10 millioner kroner.