Carlsen skriver blant annet dette i en uttalelse lagt ut på Twitter mandag kveld:

«Jeg tror Niemann har jukset mer – også nylig – enn han har innrømmet offentlig».

Det er spesielt to hendelser mellom Carlsen og Niemann som har sørget for fullt bråk og kaos i sjakkverden den siste måneden.

Først da de to møttes ansikt til ansikt under et parti i Sinquefield cup i starten av september. En kamp den norske verdenseneren tapte.

Dagen etter trakk Carlsen seg fra turneringen. Og da de aller fleste ønsket en forklaring, svarte Carlsen i stedet med en kryptisk melding.

Dramaet eskalerte da duoen møttes til ny kamp i en ny turnering gjennom hver sin PC for nøyaktig en uke siden. Carlsen valgte å gå til det skrittet å tape med vilje etter ett trekk, en handling Carlsen fikk krass kritikk for.

«Progresjonen har vært uvanlig»

Men mandag kveld letter Carlsen på sløret og retter altså kraftige beskyldninger mot Niemann.

«Progresjonen hans har vært uvanlig og gjennom kampen vår i Sinquefield cup fikk jeg inntrykk av at han ikke en gang var nervøs eller fullt ut konsentrert på kampen i en kritisk stilling, mens han med svarte brikker spilte meg ut på en måte jeg mener bare en håndfull spillere klarer», forklarer Carlsen videre.

Far og manager Henrik Carlsen ønsker ikke å utdype sønnens uttalelser overfor VG.

– Utrolig skuffende

Niemann selv har for øvrig avvist alle påstander om at han har jukset over brettet, men har innrømmet juks ved to anledninger: som 12- og 16-åring på internett.

Han gikk samtidig hardt i rette med Carlsen etter nordmannen trakk seg fra Sinquefield-turneringen:

– Å se min største helt prøve å angripe og ødelegge sjakk-karrieren min, er utrolig skuffende, sa han i et intervju han delte på Twitter.

Ønsker mer konkret Carlsen

NRKs sjakkekspert Torstein Bae har naturligvis fått med seg utviklingen i saken mandag kveld.

Han mener Carlsen med sin uttalelse tar saken «litt videre» når han hevder «det var litt muffins» i partiet under Sinquefield cup.

Bae påpeker imidlertid at den overordnede situasjonen har stått – og fortsatt står på stedet hvil etter tre lange uker med kryptiske meldinger og spekulasjoner.

– Det jeg og mange andre hadde håpet på er mer kjøtt på beinet og trekk som dokumenterer at det er umulig for et menneske å spille på denne måten. Det hadde vært ønskelig at Magnus hadde vært enda mer konkret på det her, sier Bae.

NRK-EKSPERT: Torstein Bae, her avbildet i kanalens studio i fjor. Foto: Erik Johansen / NTB

Carlsen forteller i mandagens melding til sine følgere at han vet mange er frustrert over handlingene hans den siste tiden.

– Jeg er (også) frustrert. Jeg har lyst til å spille sjakk, og spille på det høyeste nivået i de beste turneringene, sier han.

31-åringen påpeker mandag kveld at han mener juks er en eksistensiell trussel mot sjakken.

Han er også klar på at arrangører av kamper, turneringer og alle som bryr seg om spillet seriøst må vurdere å øke både tiltak og metoder for å oppdage juks.

Carlsen avslører også for første gang – selv om hans rivaler har antydet det tidligere – at han vurderte å trekke seg fra Sinquefield Cup da han fikk høre at Niemann skulle stille.

«Vi må gjøre noe med juks og for min del fremover så ønsker jeg ikke å spille mot folk som gjentatte ganger har jukset tidligere. Fordi jeg vet ikke hva de er kapable til å gjøre i fremtiden», skriver Carlsen – og avslutter slik:

«Det er mer jeg har lyst til å si. Dessverre, på dette tidspunkt, er jeg forhindret i hva jeg kan si uten tillatelse fra Niemann til å snakke helt åpent. Så langt har jeg bare kunnet snakke om mine handlinger og de handlingene har gjort det klart at jeg ikke er villig til å spille sjakk mot Niemann. Jeg håper sannheten om denne saken kommer ut, uansett hva den er».