På Belgias andre etappe opplevde Thierry Langer snø i geværet. Reprisene viste belgieren som både bruker staven og gjentatte ganger blåser ned i rifleløpet mens det står pekt opp i ansiktet hans.

– Denne våpenhåndteringen her da? spurte hovedkommentator Andreas Stabrun-Smith på direktesendingen.

– Det å blåse inn der er jo brudd på alle våpenregler. Dette er ikke bra, sa NRK-ekspert Ola Lunde.

Langer blir ikke straffet for hendelsen. Det bekreftet IBU til NRK etter løpet.

– Det er ingen fare hvis det ikke er ladd eller har magasin, fortalte Borut Nunar i IBU.

– Han blir ikke straffet, nei. Straffen får han naturlig av tiden han og laget taper av å gjøre det på standplass. Man må signalisere til dommerne våre at man har problemer.

Ifølge det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) regelverk er det ulovlig å gjøre bevegelser med våpenet som kan sette andre eller våpenbæreren selv i fare. Utøverne er selv ansvarlige for dette.

UVANLIGE SCENER: Her står Thierry Langer fra Belgia med våpenet siktet mot ansiktet på standplass. Foto: Darko Bandic / AP

– Måtte gjøre det jeg kunne

Så fikk belgiske Thierry Langer selv muligheten til å snakke om hendelsen.

– Jeg vet det ikke er farlig. Det var ikke noe ammunisjon i våpenet. Jeg prøvde å holde rifla unna ansiktet mitt for å jobbe trygt med det, sa han til NRK.

– Skjønner du at det sender et dårlig signal?

– Ja, selvfølgelig, men samtidig måtte jeg gjøre det jeg kunne for å fortsette rennet. Jeg trodde det skulle fikse seg kjapt.

Johannes Dale ble også spurt om hendelsen etter utøverne hadde kommet i mål.

– Jeg tenker det er ille nok å rette løpet mot hodet. Det er det verste man kan gjøre som skiskytter. Så bruker han staven oppi der også. Man skal behandle det våpenet med respekt.

Erfarne Ola Lunde på standplass hørtes nesten oppskaket ut under NRK-kommenteringen.

– Dette er rett og slett stygt å se. Han må jo diskvalifiseres for dette her.

– Han kan hvert fall ikke stå og blåse ned i løpet. Det er den største synden man kan gjøre.

Mens Filip Fjeld Andersen ble intervjuet av kanalen kunne man samtidig se Thierry Langer rope til støtteapparatet om reservebørse. Han gestikulerte fra standplass lenge, før en trener til slutt kom løpende med det han trengte. Likevel var det problemer nok med rifla til at han måtte blåse ned i løpet.

Det hele oppstod etter at han falt ute i løypa før den andre skytingen og knakk staven, samtidig som geværet traff bakken og trolig ble ødelagt. Etter seansen på standplass skjøt Langer overraskende nok fullt hus.

– Det er noe av det drøyeste jeg har sett på en skiskytterarena, oppsummerte NRK-ekspert Harri Luchsinger i etterkant.

Skuffende norsk dag

På en dag der Norge hvilte de store stjernene før onsdagens 20-kilometer i Rupholding, var det utfordrerne som fikk sjansen til å sikre seier i mixed-stafett for fedrelandet.

Filip Fjeld Andersen, Johannes Dale, Karoline Knotten og Ragnhild Femsteinevik er neppe laget som går tilsvarende øvelse under kommende VM i Oberhof i februar. Dermed var det en sjanse for disse fire til å vise seg fram foran stafettuttaket til mesterskapet.

Både Fjeld Andersen og Dale rotet seg bort på sine stående skytinger, med sistnevnte att på til ut i strafferunde. Karoline Knotten ble dermed sendt ut som nummer fem - nesten 40 sekunder bak teten. Karoline Knotten brukte også ekstraskudd og sendte ut ankerkvinne Femsteinevik 1,31 bak.

Hun leverte en respektabel avslutning, med kun to ekstraskudd, men Norge endte til slutt som nummer seks.