For det var nemlig i den eksakt samme turneringen, Scottish Open, at Hovland sist misset en cut på PGA-touren. Fredag risikerte Hovland å gjøre det samme igjen, men da leverte han i stedet en runde av ypperste klasse.

25-åringen rullet nemlig inn åtte birdier, én bogey og resten par. Runden på syv slag under par er bare to slag bak banerekorden.

– Han er en helt ny mann i dag, sa Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsen i innspurten av runden.

Hovland ligger nå fire slag under par sammenlagt. Med det spretter han fra en 137. plass, til en foreløpig delt 23. plass.

SLO TILBAKE: Viktor Hovland vartet opp med storspill på fredagens runde. Foto: Andrew Redington / Getty Images Europe

Hovland gikk hele tre slag over par på torsdag og var derfor avhengig av en kanonrunde fredag formiddag for å kunne spille videre i helgen. Statistikktjenesten Datagolf ga ham en fjerdedels sjanse til klare cuten.

Det så imidlertid lyst ut når Hovland begynte med tre birdier og tre par i løpet av de første seks hullene. Dermed lå nordmannen plutselig på par sammenlagt.

På det påfølgende hullet hadde han så en eaglemulighet. Putten satt ikke, men Hovland kunne likevel notere seg for sin tredje strake birdie.

På dette tidspunktet lå Hovland akkurat innenfor cutgrensen, da på −1, men etter alle solemerker vil den flytte seg til −2 eller −3 i løpet av dagen. Derfor var Hovland avhengig av å fortsette storspillet for å klare seg.

Hovland åpnet de siste ni hullene med nok en birdie. Etter et nytt par på hull 11, fulgte tre strake birdier til. Dermed var han plutselig på −8 på runden.

På hull 7 måtte Hovland omsider notere seg for en bogey da han var uheldig og landet utslaget i bunkeren. Nordmannen spilte de to siste hullene på par, dermed endte han på syv slag under par.

Scottish Open er generalprøven før majorturneringen British Open. Hovland kom på fjerdeplass i fjorårets utgave, noe som var hans beste resultat i en major frem til han kom på annenplass i PGA Championship i mai.

  • PS: Hovland har nå klart cuten i 23 turneringer på rad på PGA-touren. Bare amerikanske Xander Schauffele står med en lengre rekke (28). Han er ikke ferdigspilt med sin andre runde i Scottish Open.