Kort om saken:

  • Kombinertsporten er den siste grenen i skiidretten hvor kvinner ikke har deltatt på stort sett samme vilkår som menn.

  • De siste fem-seks årene har det utviklet seg en stamme av gode kombinertløpere.

  • Kommende sesong er den første med kombinert for kvinner i ski-VM og verdenscup som trolig starter i Otepää 1. januar.

  • På Beitostølen til helgen går de langrennsdelen i NM kombinert. Rennene vises på NRK TV.

HOLMENKOLLEN: Småpraten blander seg med takk-takk-takk-lyden fra skistaver mot asfalt. Tre unge kvinner på rulleski går sakte et par runder på stadion i Holmenkollen. Praten går, og latteren sitter løst. Over kulen og inn på oppløpet som var scene for dramatiske dager i ski-VM for snart 10 år siden.

De tre kombinertløperne fra nord i Østerdalen er venninner og toppidrettsutøver. Men 10 år tidligere ville de vært sjanseløse på deltagelse i VM-festen på hjemmebane i Oslo i 2011. Idrettene deres var knapt oppfunnet da. Hopping på ski og langrenn i en og samme konkurranse var ikke kvinneidrett.

Historiske løp

Denne vinteren skal de tre skrive idrettshistorie. For første gang skal kvinner gå verdenscup i kombinert. For første gang skal kvinner kunne kjempe om en VM-tittel i kombinert.

– For 10 år siden ville dette vært utenkelig, sier Ivar Stuan, sportssjef i kombinert med erfaring siden 1988.

Utenkelig var det aldri for Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund og Marte Leinan Lund. De tre – alle rundt 20 år gamle – er kombinertlandslaget som skal bryte barrierer.

– Det ble bare naturlig å velge kombinert. Da fikk jeg holde på med to ting i stedet for én, sier Gyda Westvold Hansen.

Hun er søskenbarnet til den foreløpig mer kjente Therese Johaug og representerer samme klubb (IL Nansen).

– Jeg likte å leke meg på ski da jeg var liten. I kombinert slår du to fluer i en smekk. Du får to konkurranser om dagen og ja, du får lekt deg skikkelig. Først hoppe, så gå langt, sier Mari Leinan Lund.

Hoppjentene viste vei

Når kombinert nå blir verdenscupidrett og VM-øvelse, faller den siste mannsbastionen i vintersporten. Nå har alle en mulighet i alle øvelser. Helt uten kontroverser har det ikke vært at jentene har sluppet til. Men det har vært som krusninger sammenlignet med de stormene som raste da kvinnelige hoppere måtte slåss for hver eneste mulighet.

Marte Leinan Lund, Mari Leinan Lund og Gyda Westvold Hansen sammen på rulleski i Kollen før sesongåpningen på Beitstølen lørdag. Foto: Kurt BM Haugli

Det ble slik at Anette Sagen og de andre hoppjentene indirekte kjempet kampen til kombinert. Og uten hopping, ingen kombinert.

– Hoppjentene har gjort mye for jenteidrett. Det er vi veldig takknemlige for og klare over, sier trener for kombinertlandslaget kvinner, Thomas Kjelbotn.

– Jeg tror den kampen hoppjentene har ført mot eldre skeptiske menn, har hatt stor betydning for at kombinert har såpass fort opp og frem. Vi hadde ikke vært her i dag uten den kampen som Anette Sagen og jentehopperne tok, sier Ivar Stuan som selv er det man kan kalle en eldre mann.

Ydmyk

Anette Sagen kjempet en utrettelig kamp for at jenter skulle få lov å konkurrere på hoppski i de største bakkene og på de bredeste scenene. Hun er stolt over at hun kan ha bidratt litt til at livet ble letter da jentenes skulle inn i kombinertsporten.

– Jeg blir jo veldig ydmyk når slikt blir sagt. Men samtidig må vi huske på at det var ikke bare meg, men hele min generasjon av hoppere som tok denne kampen, sier Sagen til Aftenposten.

I dag jobber hun som sykepleier på legevakten i Drammen og har ikke hatt på seg hoppski på noen år. Men hun følger med.

– Jeg tror nok kombinertjentene hadde fått en tyngre vei hadde det ikke vært for det som ble gjort. Til å begynne med tenkte vi kanskje ikke på annet enn at dette var noe vi hadde lyst til. Men etter hvert skjønte vi jo at det kom til å ha betydning for nye generasjoner, forteller hun.

Styrke for sporten

Ivar Stuan er klar på at kombinert kvinner kun blir en styrke for idretten.

– Det er en stor styrke for laget at jentene nå er med. Det internasjonale skiforbundet har sett det som en mulighet til å styrke kombinertsporten. Noen snakker til og med om at det kan redde sporten. Så langt vil jeg ikke gå, så lenge vi har store nasjoner som Tyskland med på herresiden, sier han.

Den historiske verdenscupdebuten skulle vært avholdt på Lillehammer første helgen i desember. Det har et visst virus sørget for blir utsatt. Men verdenscupdebuten kommer. Allerede kommende helg er det konkurranser på nasjonalt nivå på Beitostølen. Det vil si de skal gå langrenn med grunnlag fra hopping i Granåsen i forrige måned. Det blir regnet som et NM. Gyda Westvold Hansen leder etter hoppingen.

Første for året, Beitostølen

De tre pionérene i sporten har ikke konkurrert utenom helt internt på trening siden begynnelsen av mars. Men pandemi og utsettelser har ikke tenkt å ødelegge noe som helst i det som kan bli en jubelsesong.

Alle tre er gode nok til å vinne i verdenscupen. Alle tre er gode nok til å ta medalje i VM. Men i første omgang snakker de om utvikling.

– Jeg skal bli bedre og bedre. Det er jo en mulighet litt frem i tid, og da skal vi nå vise frem det vi har fått til, sier Westvold Hansen.