Fotball , LandslagstreningBislett Stadion 13.11.07Alexander TetteyFoto : Eirik Førde Foto: Eirik Førde

Nils Johan Semb om:

— Norges EM-muligheter

- Tettey som anker

- Hareides spillestil

- Trenertilbudene

-Sjansene til seier er veldig store. Det begrunner jeg med prestasjonene i det siste. Vi har to sliteseire på bortebane med ok spill, mens hjemmekampene plutselig er blitt veldig bra igjen, sier Semb til Adresseavisen.

I 1999 var han i akkurat samme situasjon som det Åge Hareide er nå. Den gang lyktes Semb med å føre Norge til EM 2000, og det som hittil er vårt siste mesterskap. Den gang slo Sembs menn først Hellas 1-0, før EM-turen definitivt ble sikret med 4-0 over Slovenia fire dager senere.

Mangler profiler

— Inngangen til Tyrkia-kampen er ganske lik den vi hadde. Vi visste vi var bedre enn Slovenia på dødball, og at vi kunne ta dem på overganger. Tyrkia er fryktelig dårlig på defensiv dødball. Keeperen er svak i feltet, og laget er uorganiserte. Det virker som spillerne blir heite i toppen, og lett lar seg dra ut av posisjoner. Som Slovenia er Tyrkias spillestil tuftet på mye spill gjennom midten. Vi fikk godt betalt mot Slovenia ved at vi brøt spillet, og kjørte overganger, minnes Semb, som påpeker at Tyrkia derimot er gode på offensive dødballer gjennom gode skyttere.

-Men Tyrkia har ikke selvtillit igjen. Det er nesten uforståelig, men laget har kollapset helt. Vi, derimot, tar med oss en sterk selvtillit inn i kampen, legger han til.

Hovedutfordringen til Åge Hareide foran Tyrkia-kampen er like enkel, som effektiv.

-Han må ha fokus på å få laget til å fungere på det vi er gode på.

Stikk i strid med hva blant andre Ola By Rise mener, er Semb klar på at Norges mannskap er det beste i gruppa. Han trekker frem Bayern Münchens Hamit Altintop som den eneste stjernespilleren i Tyrkia.

Nervøs og spent

-Andre finnes ikke, mens vi har Riise, Carew, Gamst og ikke minst Hangeland som går langt utenpå de tyrkiske forsvarsspillerne. Norge har et mye bedre lag, og er det beste laget i gruppa, mener han.

-Hva tenker Hareide på nå?

-Er han som meg blir han først spent og nervøs når han våkner på kampdagen. Dagene i forkant går med til forberedelser som analyser, diskusjoner, spillerprat og slike ting. På fredag er det meste av slike ting klart, og treningen er mer en lett gjennomkjøring. Kanskje med fokus på noen få taktiske detaljer. Men det verste for Åge er at han vet han har en gyllen sjanse. En sjanse ingen trodde noe særlig på i mai, og derfor har han et visst press, sier han.

Samme stil som før

Da Semb gikk av etter play-off tapet mot Spania i 2003, ble det varslet kursendring i den norske spillestilen. Fra langpasninger til mer ballbesittelse. Nå er Semb klar på at Hareides landslag spiller akkurat som det ble gjort under Semb og Drillos tid.

— Jeg synes vi er tilbake til det som er gitt norsk fotball suksess. 4-5-1 eller 4-3-3, kall det hva du vil. Men det er aggressivt forsvarsspill, gode overganger, gode dødballer, og enkelt spill mot etablert forsvar med oppspill mot Carew. Til og med langpasningen er der når Iversen spiller kant. Det er de samme grunnprinsippene som vi hadde, og det er sannheten uansett om du vil si det eller ikke, mener Semb, som ikke mener det er noe prestisjetap å innrømme at det faktisk er slik.

Han mener det ikke er noen grunn til å vøre flaue over den norske fotballforståelsen fordi den er på høyt nivå rundt disse elementene.

— Jeg mener vi bør dyrke grunnprinsippene i norsk fotball i fremtiden.

Europas beste

Og fremtiden i norsk fotball ser lys ut hvis vi spør Semb. Han applauderer valget av Alexander Tettey som midtbaneanker mot Tyrkia. Noe han også vil gjøre i etterkant uansett hvordan det går.

- Det er et offensivt valg, selv om jeg mener han kanskje er bedre som indreløper. Men for all del, han kan bli en internasjonal god spiller som sentral også, sier Semb, og legger til at det ikke ville vært rett å bruke både Tettey og Per Ciljan Skjelbred fra start.

Med prestasjonen i 1999 ble Semb kåret til Europas beste trener av fagbladet France Football. Og med EM på CV'en er det blitt mange trenerforespørsler. Også i den siste tiden med blant andre Vålerenga og noen skandinaviske klubber som han ikke vil navngi. Men friheten til å gjøre noe annet enn fotball 24 timer i døgnet er så sterk at han fortsatt er TV2s fotballekspert.

— Men jeg har ikke satt noe lås på hovedtrenerjobb igjen. Jeg savner helt ekstremt den følelsen og kicket som det er å lede et lag i viktige kamper, sier han.

Den følelsen Åge Hareide har nå.