Ingen glemmer vel tilfredsheten da trekningen av kvalifiseringsgruppene til Brasil-VM var unnagjort. I gruppe med Sveits, Island, Slovenia, Albania og Kypros var det bare å pakke ned solkremen og badeshortsen før avreisen til Copacabana sommeren 2014. Norge ble nummer fire i gruppen. Vi vant tre av ti kamper, skåret ti mål, var 12 poeng bak suverene Sveits, fem poeng bak andrelaget Island (ja, annerledesøya med kun ca 300.000 innbyggere) og vi var kun ett fattig poeng foran Albania som ble nummer fem i gruppen.

Nå gyver vi på igjen. Om vi skal tolke signalene etter trekningen foran VM i Russland, så er det bare å lære seg noen russiske gloser. Vi er heldige med trekningen. Igjen.

Viasat-kommentator Roar Stokke blogger om Norges VM-muligheter. Foto: LENA KNUTLI

Kan det allikevel tenkes at det er to nasjoner til, om vi ser bort fra storfavoritten Tyskland, som også åpnet en flaske med sprudlevann og trakk den samme konklusjonen; at utfallet av trekningen kunne vært så mye verre? Jeg er helt sikker på at smilene var brede — kanskje gikk de helt rundt - både i Belfast og Praha da trekningen var unnagjort. Både Nord-Irland og Tsjekkia ser selvsagt mulighetene av å bli nummer to i gruppe C.

Tsjekkia har et godt landslag. De er i skrivende stund foran Nederland på tabellen i kvalifiseringsgruppen til EM i Frankrike 2016, og de har slått nederlenderne. De har spillere som spiller i gode lag, har selv et sterkt klubblag i Viktoria Plzen og det siste U-21 mesterskapet viser at etterveksten i Tsjekkia er god.

Nord-Irland er heller ikke til å kimse av. De har til nå gjennomført en god EM-kvalifisering, og de har flere rutinerte og dyktige spillere som er etablerte i gode lag i England. Og de spiller med stor stolthet — og patriotisme - for landet sitt.

Det er lett å si at Norge - som Sverige fikk oppleve - kunne fått en mye verre reise mot VM i Russland. Og selvsagt skal man være optimistiske og si at dette ser vi positivt på. Annet skulle da bare mangle.

Men det er også viktig å ta utgangspunkt fra sitt eget ståsted, og veldig liten grunn til legge listen så høyt at vi må rive.

Jeg tror folk flest tar det som en stor bonus om Norge kommer til et sluttspill for herrer i fotball. Vi har tross alt misset i de sju siste kvalifiseringene til EM og VM, og vi har kun deltatt i to VM- og ett EM-sluttspill. Da ser jeg bort fra VM-sluttspillet i 1938.

Legger man listen litt lavere og sier at trekningen kunne vært verre, men at både Nord-Irland og Tsjekkia vil bli svært brysomme konkurenter om andreplassen i gruppen, så får man en aksept for å være realistisk om nåsituasjonen.

Og nåsituasjonen er at prestasjonene — og resultatene - på det norske herrelandslaget ikke har vært bedre enn at det ikke er noen grunn til å forskuttere et VM-sluttspill i 2018.

Å komme dit er en stor bonus for norsk landslagsfotball. Men veien dit blir både kronglete og lang.

Optimisme og realisme må få gå hånd i hånd.

Sportslig hilsen Roar