Den tidligere fotballspilleren, som har spilt over 100 kamper for det tyrkiske landslaget, er siktet for å ha publisert nedsettende Twitter-meldinger om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans sønn.

Det melder det private tyrkiske nyhetsbyrået Dogan, ifølge The Guardian.

Innehar flere rekorder

Şükür er et meget kjent ansikt i Tyrkia. Totalt fikk han 112 kamper for A-landslaget, flere av dem som kaptein. I tillegg scoret han 51 mål, noe som er tyrkisk rekord. Han ble verdenskjent da han i 2002 scoret det som fortsatt er tidenes raskeste mål i en VM-kamp (elleve sekunder fra avspark mot Sør-Korea).

Recep Tayyip Erdoğan er Tyrkias president. Foto: Reuters

Etter den aktive fotballkarrièren gikk han inn i politikken, og han ble valgt inn i den tyrkiske nasjonalforsamlingen i 2011. To år senere trakk han seg.

Risikerer fire års fengsel

Nå er han altså i alvorlig trøbbel.

Selv hevder Hakan Şükür at Twitter-meldingene han er siktet for, ikke var rettet mot den sittende presidenten. Men påtalemyndighetene i Tyrkia mener det er hevet over enhver tvil at meldingene var det. Hvis Şükür blir funnet skyldig, risikerer han fire års fengsel.

Ytringsfriheten satt på prøve i Tyrkia

Innholdet i Twitter-meldingene er ikke offentliggjort av nyhetsbyrået Dogan.

Situasjonen forytringsfriheten er blitt forverret i Tyrkia de siste årene, slår en EU-rapport fast, og det finnes flere tilfeller av personer er blitt straffet for ulike ytringer. Tidligere i februar ble det kjent at Aftenpostens korrespondent Silje Rønning Kampesæter ble kastet ut av NATO-landet.

— Det skulle ikke vært mulig for et land som Tyrkia å gjøre noe slikt. Men dessverre er det ikke så overraskende når man vet hvilke forhold som gjelder for pressen i landet. Tyrkia anerkjenner åpenbart ikke den frie pressen, sa generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund da.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: