MED LANGRENNSESSENE: Håvard Klemetsen vil bli en bedre langrennsløper og er derfor med langrennslandslaget i Val Senales. Her med Eldar Rønning og Niklas Dyrhaug. Foto: Mette Bugge

VAL SENALES (Aftenposten): Uten at de sa ja – kunne han ikke fulgt drømmen sin om å ta individuell medalje i Sotsji-OL.

For det verdens beste hopper i kombinert trenger, er spisskompetanse i langrenn. Det får han best ved å trene sammen med spesialistene.

Derfor er Klemetsen i italienske Val Senales, mens lagkameratene trener i tyske Oberstdorf. Der er det først og fremst hoppsamling, men Klemetsen vil mye heller forbedre seg i sporet.

Høydesamling

Han er med på høydesamling i Val Senales for aller første gang. På breen i 2400 meter blir det runde på runde i ryggen på Martin Johnsrud Sundby, Øystein Pettersen, Eldar Rønning og alle de andre som også har OL-pallen som mål.

— Jeg liker å tro at jeg er en mann for de store anledningene, selv om det ikke alltid er blitt stang inn. Men hvis man er tent på å utvikle seg og har en offensiv innstilling i hodet, mener jeg at drømmer kan oppfylles.

- Og hva er de?

— Individuell medalje i Sotsji-OL og laggull.

Klemetsen har en lang karrière, som foreløpig toppet seg med VM-tittel til laget i Oberstdorf i 2005. Han sier han er blitt mye tryggere på seg selv de siste årene.

— Jeg har lært meg selv å kjenne. Det gjelder å være godt forberedt fysisk, men det mentale er minst like viktig. Selv om jeg bare har vært med i ett OL tidligere, i Torino, vet jeg at det er et stort arrangement som ikke ligner noe annet. Der er det utrolig mye som kan tappe deg for energi. Min strategi er å gjøre som hopperen Simon Ammann, som har tatt to OL-gull i to OL på rad: Han nyter å være med på slike sirkus. Han slapper av, koser seg og presterer, sier 34-åringen.

- Tro kan flytte fjell

Nordmannens strategi i Sotsji er å være til stede i nuet.

— Jeg skal ikke bare leve i ei boble, ikke være for opptatt av at alt skal være perfekt. Ammann sier at en av hans hovedkriterier for å lykkes er at han vet at når han kommer til et mesterskap og er godt forberedt, må han kose seg med det som skal skje. Det skal jeg også.

Den Trondheim-bosatte kombinertløperen har vært i toppen i hoppbakken de siste årene. Han får skikkelig til det som skal skje der, og mener at han nå også har tatt nye steg med langrennsski. Teknikken sitter, trenerne Trond Nyhus og Steinar Mundal kommer med gode råd, og langrennsløperne tipser så fort de ser noe som kan forbedres. I bloggen sin gir Klemetsen tydelig uttrykk for at han har det bra.

— Tro kan flytte fjell. Jeg ar aldri hatt det så godt som nå.

Han mener å ha funnet nøkkelen til å lykkes når verdens beste utøvere møtes i Russland.

— Jeg er på gang og skal treffe med mental og fysisk form i Sotsji. Der skal jeg gi full gass og slippe alle hemninger. Og vise hva som bor i meg.