Sesongen i de store ligaene i Europa går mot slutten, eller har allerede tatt sommerferie. Det betyr at det går mot en avgjørelse på hvem som får spille i Europa neste sesong.

Vi har satt sammen en oversikt over hvilke nordmenn som kan ha en sjanse til europaspill neste år.

Tyskland: Per Ciljan Skjelbred, Rune Almenning Jarstein og Håvard Nordtveit

Hertha Berlin ligger før helgas runde på femteplass i Bundesliga. Femteplassen gir direkte innpass til gruppespillet i Europa League, men Hertha kjemper med Borussia Mönchengladbach om fjerdeplassen som gir kvalifisering til Mesterligaen.

Med to kamper igjen skiller kun målforskjellen de to lagene. Gladbach har igjen møtene med Leverkusen (H) og Darmstadt (B), mens "norske" Hertha skal ut mot Darmstadt (H) og Mainz (B).

PROFIL: Per Ciljan Skjelbred er blant Hertha Berlins mest brukte spillere. Klubben vil forlenge med trønderen, som har ett år igjen av kontrakten. Foto: Digitalsport

Både Per Ciljan Skjelbred har vært fast inventar på Hertha så å si hele sesongen. Per Ciljan Skjelbred fortalte til Adresseavisen for noen dager siden at han er i kontraktsforhandlinger med hovedstadsklubben:— Jeg er stolt av alt. Jeg har aldri tenkt at livet mitt skulle se sånn ut. Jeg er heldig som får oppleve det her, med landslag og klubblag og alle opplevelsene vi har hatt til nå. Du klyper deg selv litt i armen, for det var ikke dette jeg trodde for ti år siden, sier Skjelbred til Adressa.

Fotballmagasinet Kicker melder fredag at det kan bli en tredje nordmann i Hertha. Klubben skal være interessert i å hente Veton Berisha.

Håvard Nordtveit har vært like viktig for Gladbach som de to nordmennene i Hertha. Midtbanespilleren har spilt 29 kamper denne sesongen, og tiltrukket seg oppmerksomhet fra klubber som West Ham.

Frankrike: Alexander Søderlund og Ole Kristian Selnæs

Der Skjelbred og Jarstein er sentrale brikker på sitt lag, kan man ikke si det samme om Søderlund og Selnæs. St. Etienne ligger for øyeblikket fjerdeplass i Ligue 1, en plass som gir gruppespill i Europa League neste sesong. Med fire poeng opp og to kamper igjen, kan Mesterligaplassen se noe tung ut.

Monaco, som innehar tredjeplassen som gir kvalifisering til Europas gjeveste turnering, har dog et tøft bortemøte med Lyon lørdag kveld. Taper laget fra fyrstedømmet den kampen og St. Etienne samtidig vinner sitt oppgjør borte mot Nice, vil det være helt åpent om den siste Mesterligaplassen før siste runde.

Ole Selnæs har ikke fått mye spilletid i Frankrike. Her fra kampen mot PSG. Foto: Digitalsport

Søderlund har spilt 14 kamper og scoret to mål i ligaen denne sesongen. Han fikk 15 minutter som innbytter i forrige serierunde. Ole Selnæs har kun spilt tre kamper siden overgangen.— Den første tiden i Frankrike har så langt blitt slik jeg så det for meg. Jeg føler at jeg lærer mye hver dag, og nivået i Frankrike er litt høyere enn jeg trodde. Jeg vil heller spille enn å sitte på benken, det skjønner alle. Men jeg var veldig bevisst på hva som ventet meg da jeg skrev under. Og hva som var fornuftig tankegang det første halvåret, sa Ole Selnæs til Adressa for noen uker siden.

Nederland: Markus Henriksen

AZ Alkmaar står før den siste serierunden i Nederland med 56 poeng, og har fire poeng opp til Feyenoord på tredjeplass. Dermed er både direktebillett til Europa Leagues gruppespill og Mesterligaen umulig. Dog er Markus Henriksen sikret play-off til Europa League neste sesong.

Midtbanespilleren fra Trondheim er straks ferdig med sin fjerde sesong i den hollandske klubben, og har etter hvert rukket å bli en nøkkelspiller i laget med sine 12 mål på 29 kamper fra midtbaneposisjon. Kun spissen Vincent Janssen har flere mål for AZ denne sesongen enn 23-åringen fra Norge.

ER BLITT KAPTEIN: Markus Henriksen har fått mer og mer ansvar i AZ. Foto: DIGITALSPORT

Henriksen har flere ganger denne sesongen tiltrukket seg interesse fra større klubber, og blant andre Everton har vært inne i bildet.— Jeg vet at mange klubber har sett meg, men jeg er profesjonell nok til å holde fokus på AZ, sier Henriksen til en fanside for klubben.

Hellas: Omar Elabdellaoui

Norges kanskje sikreste kort i Europa de siste sesongene. Olympiakos ble nok en gang suverene seriemestere i Hellas, og Elabdellaoui skal spille gruppespill i mesterligaen neste sesong.

Nordmannen satte inn ett av lagets fem mål i sesongavslutningen mot Kalloni. Han fikk denne sesongen plass på årets lag i Hellas, og har havnet i søkelyset til blant andre Manchester United, ifølge britiske medier.

Omar Elabdellaoui fra en tidligere kamp i Europa. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB scanpix

— Vi knuser rekord etter rekord i Olympiakos, vi har vunnet 16 av 16 seriekamper denne sesongen, hvilket er helt utrolig. De eneste kampene vi har tapt er i Champions League mot Bayern München og Arsenal, sa Elabdellaoui til Nettavisen i januar.

Sverige: Haitam Aleesami og Fredrik Brustad

Norrköping ble seriemestere i Sverige i fjorårets sesong, et lag som ikke har noen nordmenn. Dermed blir det ingen nordmenn i Sverige som skal spille kvalifisering til Mesterligaen.

Haitam Aleesamis IFK kom på andreplass i fjor, mens AIK og Fredrik Brustad tok tredjeplassen. Begge de to skal spille kvalifisering til Europa League til neste sesong. Sesongen i Sverige går samtidig med eliteserien i Norge, og dermed er det også der fjorårets topplag som skal kvalifisere seg til Europa neste sesong.

Danmark: Ståle Solbakken og Tom Høgli

FC København ser ut til å bli seriemestere igjen i Danmark. Sesongen avsluttes ikke før i slutten av mai, men Ståle Solbakkens menn leder ligaen med sju poeng på SønderjyskE. Dermed tyder mye på at nordmannens lag skal spille kvalifisering til mesterligaen neste sesong.

Tom Høgli har det gått tråere for denne sesongen. 32-åringen har bare vært på banen i seks kamper for Solbakkens lag, men er ikke nødvendigvis inne på tanken om å bytte klubb for det.

Torsdag vant Ståle Solbakken nok et trofé med FC København. Foto: NTB Scanpix

– Jeg har ikke noe å klage på. De som har spilt har gjort jobben sin godt, og da har ikke Ståle hatt noen grunn til å bytte så veldig mye på laget, sa Høgli til VG for noen dager siden.Norske Julian Kristoffersen (18) spiller også i FC København, og blir fra sommeren en del av A-stallen til Solbakken. Kristoffersen ble nylig kåret til årets unge spiller i klubben.

Skottland: Stefan Johansen og Kristoffer Ajer

Ronny Deila er borte, men enn så lenge er to nordmenn i Celtic-stallen. Det vil si, den ene har ennå til gode å slutte seg til laget. Kristoffer Ajer er fortsatt Start-spiller fram til EM-pausen. Så reiser han til Skottland, hvor han har skrevet under en fireårskontrakt med klubben.

Celtic er allerede seriemestere i Skottland, og skal spille kvalifisering til mesterligaen kommende sesong. Stefan Johansen har spilt det meste av kamper for Deilas lag denne sesongen, men ikke klart å opprettholde imaget som supporternes favoritt, et stempel han fikk forrige sesong.

Flere skotske medier melder dog at Stefan Johansen skal være på vei bort fra klubben, og at klubber i Tyskland skal være interesserte.