Tidligere hadde en annen Premier League-spiller, Christian Atsu, scoret to ganger og sendt Ghana til semifinale for femte gang på rad med 3-0 over Guinea.

Bony ble rett før avreise til Ekvatorial-Guinea kjøpt av Manchester City fra Swansea for godt over 300 millioner kroner. I gruppespillet viste han få eksempler på sin verdi, men søndag var tiden inne.

Han scoret sitt første mål i turneringen da han ga Elfenbenskysten ledelse i det 26. minutt. Hilal Soudani utlignet, men Bony nikket inn 2-1-målet midt i annen omgang, og det ble vinnermålet.

Gervinho satte punktum på overtid.

Elfenbenskysten møter Kongo i semifinalen onsdag og øyner sjansen til sin første tittel siden 1992. Algerie kom til turneringen som favoritt, men greide ikke å leve opp til det.

Atsu-dobbel

I søndagens første kvartfinale scoret Atsu ledermålet for Ghana allerede i kampens 4. minutt, da André Ayew fant ham med et hælspark, mens Kwesi Appiah doblet ledelsen da han utnyttet et dårlig klareringsforsøk rett før pause.

Atsu, som er leid inn til Everton fra Chelsea, fastsatte resultatet med en blanding mellom skudd og innlegg i det 61. minutt.

— Vi kommer bare til å bli bedre. Forventningene til dette laget var ikke store, men vi brydde oss ikke om det, sa landslagssjef Avram Grant.

— Det første målet var veldig fint, og det tredje var fantastisk gjort av Atsu. Jeg vet ikke om han mente å gjøre det.

Ikke god nok

Guineas eneste seier i afrikamesterskapet var i loddtrekningen mot Mali om kvartfinaleplass, etter at begge lag spilte uavgjort 1-1 i alle sine tre gruppekamper.

— Vi ble slått av et bedre lag. Når man slipper inn et tidlig mål blir det vanskelig, og da vi kom under 0-2 rett før pause ble det nesten umulig, sa Guineas landslagssjef Michel Dussuyer.

Rett før sluttsignalet ble Guinea-keeper Naby Yattara utvist med direkte rødt kort etter at han felte Ghanas lagkaptein Asamoah Gyan utenfor straffefeltet.

Ghana spiller torsdag semifinale mot vertsnasjonen Ekvatorial-Guinea og håper da å ta et nytt skritt mot sin første tittel i turneringen siden 1982. (©NTB)

Ghana – Guinea 3-0 (2-0)

Mål: 1-0 Christian Atsu (4), 2-0 Kwesi Appiah (44), 3-0 Atsu (61).

Rødt kort: Naby Yattara (90), Guinea.

Elfenbenskysten – Algerie 3-1 (1-0)

Mål: 1-0 Wilfried Bony (26), 1-1 El Arabi Soudani (51), 2-1 Bony (68), 3-1 Gervinho (90).